Boekbespreking: Een zucht van verlichting

In mijn bestaan als moeder, waarin voortdurend deuren open gaan, bekers omvallen, en waarin ik zelden weet wat me te wachten staat, ben ik erg gevoelig voor beloftes van gemoedsrust en sereniteit. Dus toen ik Marthe van der Noordaa's boek 'Een zucht van verlichting' in handen kreeg was ik bereid daarin de sleutel tot mijn geluk te vinden. Al was het maar vanwege de prachtige dubbele betekenis in de titel!

Sleutel tot vrijheid: leef in het nu

Marthe's antwoord op de vraag: 'Hoe vind ik rust' is eenvoudig en concreet: wees helemaal aanwezig in het hier en nu. Marthe erkent dat dit nog niet zo makkelijk is, en daarom heeft ze dit boek geschreven. Daarbij baseert ze zich op het werk van de boeddhistische meester Longchenpa. Maar zo eenvoudig als haar antwoord is, zo lastig vond ik haar uitleg.

Ik snap het niet!

Ik heb het boek twee keer gelezen, en toen snapte ik het nog niet goed. Hoewel Marthe praktische aanwijzingen en voorbeelden geeft, vond ik het boek vrij abstract. Geregeld las ik hele bladzijden, terwijl mijn gedachten elders vertoefden!

Daarmee demonstreerde ik natuurlijk prachtig de noodzaak om 'in het moment' te blijven en niet af te dwalen. Het boek deed me erg aan mijn pogingen tot meditatie denken: ook daar gaan mijn gedachten met me op de loop.

Rode draad

De rode draad die ik er uithaalde is dingen te accepteren zoals ze op je (levens)pad komen. Bijvoorbeeld: Als je als moeder bij een tienminuten gesprek de stress en zorgen voelt opborrelen, kijk dan naar die gevoelens en gedachten, zonder er naar te handelen. Dan ontstaat er ruimte tussen jou en je gevoelens en gedachten, en glijdt de spanning uit je weg.

Dus juist door ze te accepteren kun je je ervan bevrijden.

Conclusie: Een zucht van verlichting is vooral geschikt voor gevorderden

Ik zou dit boekje vooral aanraden aan iemand die al vertrouwd is met meditatie, en daarin 'gevorderd' is. Voor beginners zou ik een eenvoudiger boek aanraden.

Maar ik heb het met heel veel plezier en interesse gelezen, en het blijft op mijn nachtkastje liggen. En ik pak het regelmatig.

Praktische informatie

'Een zucht van verlichting is o.a. te koop bij Bol.com voor 16,90.

Een zucht van verlichting
Een zucht van verlichting
Marthe van der Noordaa

Wie is Marthe van der Noordaa?

Marthe is moeder van drie kinderen en zelfstandig ondernemer met een eigen coachingspraktijk.

Marthe's website


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *