Ook Poldermodel valt voor Vijftig Tinten Grijs

Vijftig Tinten grijs staat inmiddels ook in Nederland in de boeken top tien. Blijkbaar wordt de Vijftig Tinten Grijs trilogie ook door Nederlandse vrouwen gewaardeerd. En op basis van Santje Kramers boek, Het Poldermodel, mag dit niet minder dan verrassend genoemd worden!

In Het Poldermodel doet freelance journaliste Santje Kramer verslag van haar gesprekken met buitenlanders over het beeld dat ze hebben van de Nederlandse vrouw. Het beeld dat Kramer op basis daarvan neerzet van de Nederlandse vrouw komt op het volgende neer: De Nederlandse vrouw is zelfstandig, onbeschoft, onafhankelijk, recht door zee, onelegant, niet vrouwelijk, stabiel, makkelijk in de omgang, tactloos en dominant.

Het Poldermodel en Vijftig tinten grijs

Wij vroegen ons dan ook af hoe dit Poldermodel zou reageren op het boek Fifty Shades of Grey dat in Nederland werd uitgegeven onder de titel Vijftig tinten grijs. In Amerika werd dit softporno boek een regelrechte hype, en schijnt wonderen te hebben gedaan voor het seksleven van de lezeressen. Het wordt veelzeggend omschreven als 'Mommy Porn' en 'Clit lit'.

De mannelijke hoofdrolspeler in Vijftig tinten grijs, is Christian Grey. Christian Grey is zo macho als een man maar kan zijn, en heeft letterlijk en figuurlijk de broek aan in de relatie. Hoewel hij hem veelvuldig uittrekt om zijn 'love interest' Anastasia op alle mogelijke manieren te beminnen. Daarbij schuwt hij een stevig pak slaag en de zweep niet.

Je zou toch denken dat de Nederlandse vrouw, zoals ze naar voren komt in Het Poldermodel, niets moet hebben van zo'n dominante man. Kom op zeg, die laat zich toch niet zo behandelen? Met haar zelfstandige en onbeschofte karakter, zal ze hem ongetwijfeld in niet mis te verstane termen vertellen wat ze van hem denkt, daarbij niet gehinderd door tact. Ze zal op haar comfortabele crocs óver hem heen de deur uit lopen.

Lees ook: Fifty Shades of Grey kijken.

Ook vrijgevochten Nederlandse vrouw valt voor Vijftig tinten grijs

Maar wat blijkt? Vijftig tinten grijs stoomde ook in Nederland de top 10 in, en staat daar momenteel op de derde plaats. Terwijl experts en feministes naarstig naar een verklaring zoeken voor de populariteit van een boek waarin de man de baas is, en de vrouw heeft te doen wat hij zegt, zegt schrijfster E.L James: 'I have no idea what my readers are responding too. I am completely stunned by the reaction to these books. Generally I’m getting emails that say, 'really loved the book, and my husband thanks you too.

Zou de man van de Nederlandse vrouw E.L. James ook dankbaar zijn voor het schrijven van Vijftig Tinten Grijs?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *