De peuterindustrie: wat er mis is met de kinderopvang in Nederland
Ewoud Poerink begon gewoon als een vader die het beste wilde voor zijn zoontje. Nu is hij een autoriteit op het gebied van de Nederlandse kinderopvang, en de auteur van het boek De peuterindustrie: Wat er mis is met de kinderopvang in Nederland.
Hij deed in zijn woonplaats Amsterdam uitgebreid onderzoek naar de beste crèche voor zijn zoontje. Door de wachtlijstenkwam hij bij Het Hofnarretje terecht. Maar het voelde niet goed, en uiteindelijk besloten Ewoud en zijn vrouw al na drie maanden hun zoontje van die crèche af te halen. Met behulp van familie overbrugden ze de resterende wachttijd van de crèche die volgens hun onderzoek het beste was: De Gouden Koets. Drie jaar later in 2010 kwam het nieuws over het misbruik van jonge kinderen bij het Hofnarretje aan het licht.
Wereld van de kinderopvang: winst belangrijker dan kwaliteit
Dat was voor Ewoud Poerink aanleiding om de wereld van de kinderopvang nader te onderzoeken. Het bleek een wereld van bureaucratie en tergend langzaam malende ambtelijke molens. Maar ook een wereld waarin winstbejag een steeds grotere rol is gaan spelen sinds in 2005 de kinderopvang werd overgelaten aan de vrije markt. Poerink noemt de Nederlandse kinderopvang 'verstard' en 'verkokerd'. Wat begon als belangstelling en zorg om de zedenzaak, werd een interesse in de bredere politieke context van de kinderopvang in Nederland en mondde uit in zijn boek De peuterindustrie
Enkele conclusies van Ewoud Poerink
- De vrije markt is helemaal niet zo vrij: de wachtlijsten zijn vaak zo lang, dat ouders helemaal niet makkelijk kunnen overstappen naar een ander kinderdagverblijf.
- Winstoptimalisatie speelt een grotere rol dan de kwaliteit van de opvang.
- Contracten zijn heel eenzijdig en vooral gunstig voor het kinderdagverblijf. Ouders moeten slikken of stikken. Zo kan de contractuele uurafname eenzijdig verhoogd worden. Ewoud Poerink betaalt bijvoorbeeld 35% meer uren dan hij gebruikt.
- Ouders hebben nauwelijks rechten. Crèches kunnen bijvoorbeeld eenzijdig het contract beëindigen, waardoor een ouder plotseling geen plek meer op de crèche heeft voor zijn of haar kind. Het is iets waar Poerink een paar keer voor vreest, omdat hij zich zo kritisch opstelt over kinderdagverblijven.
- Als er iets mis gaat in de opvang is dat vooral een zaak van het management van de crèche, GGD, gemeente of landelijke overheid: ouders staan met de rug tegen de muur en zijn gereduceerd tot de rol van financier.
- Oudercommissies hebben alleen een vrijblijvende adviserende rol.
- Er is nergens informatie te vinden over geldstromen van kinderdagverblijven, personeelsverloop etc.
Poerinks aanbevelingen
- Versterk de positie van ouders, zodat ze niet langer hulpeloos zijn.
- Geef de oudercommissie meer macht. Nu sla je wettelijk gezien als oudercommissie nog 'geen deuk in een pakje boter' aldus Poerink.
- Betrek de oudercomissie bij functioneringsgesprekken.
- Benut de kennis van ouders: ze zijn vaak hoger opgeleid dan de medewerkers van het bedrijf, inclusief het management.
Over het boek De peuterindustrie
De belofte van de ondertitel 'Wat er mis is met de kinderopvang in Nederland' wordt Ewoud Roerink grondig ingelost: ouders hebben geen zeggenschap, en winstbejag weegt helaas vaak zwaarder dan kwaliteit.
Dat Ewoud 253 pagina's nodig heeft voor dit antwoord komt doordat hij uitgebreid, bijna tot vervelens toe, zijn gedachtenprocessen en gesprekken met de beleidsmakers beschrijft. Ook vertelt hij graag wat hij dronk tijdens de gesprekken en hoe de kamer er uit zag. Halverwege het boek bekroop ons dan ook het gevoel: 'Nu weten we het wel!' Toch is het ook juist die persoonlijke noot die Poerink overtuigend maakt, en wanneer je gedachten niet afdwalen, krijg je uitgebreid inzicht in zijn groeiende kennis van de kinderopvang in Nederland.
Ook aangenaam is het feit dat hij met oplossingen komt.
De peuterindustrie versus Wat doen we met de baby?
Tijdens het lezen van De peuterindustrie moesten we regelmatig aan dat andere boek over kinderopvang denken: Wat doen we met de baby? van Marylse Eerkens. De twee boeken vullen elkaar prachtig aan: waar Poerink zich concentreert op beleidsniveau, heeft Marylse Eerkens het over psychologische en pedagogische studies over de effecten van kinderopvang op de ontwikkeling van kinderen. Maar als de basis niet deugt zoals we lezen in De peuterindustrie, verworden pedagogische plannen op het kinderdagverblijf, en het stimuleren van de ontwikkeling van baby's en peuters, tot een luxe.
Praktische informatie
De peuterindustrie is voor 18,95 te koop bij Bol.com, en is daar te downloaden voor de prijs van 7,99. Op de website van de Groene Amsterdammer kun je Poerinks artikel dat eveneens De peuterindustrie heet lezen.
Beluister hier een interview met Ewout Poerink in het radioprogramma De Gids.
Ewout Poerinks blog: peuterindustrie.nl
De peuterindustrie kwam uit in 2012, dus nog voor de gevolgen van de bezuinigingen op de kinderopvang zichtbaar werden. Op zijn blog peuterindustrie.nl lees je Poerinks nieuwste berichten die inzicht bieden in recente ontwikkelingen.
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
De peuterindustrie: wat er mis is met de kinderopvang in Nederland — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>