Moederschaps- en vaderschapsverlof langer?

Nederlandse vrouwen krijgen vier weken extra tijd om fulltime te moederen, en het vaderschapsverlof moet minstens twee weken worden, als het aan het Europees parlement ligt.

Daarmee gaat het verder dan de Europese Comissie, die achttien weken zwangerschapsverlof genoeg vindt. Het Europees parlement moet nu gaan onderhandelen met de lidstaten over een compromis. Europarlementslid Dirk Sterckx (Open VLD) verwacht dat het nog zeker twee jaar zal duren voor dit effectief een wet wordt in alle lidstaten.

In Nederland is alleen Groenlinks enthousiast. Tweede Kamerlid Malik Azmani van de VVD vindt het niet nodig uit gezondheidsoogpunt, en omdat het niets doet voor de arbeidsparticipatie. Het CDA is bang voor de kosten, en de PVV is gewoon tegen omdat ze zwangerschapsverlof een Nederlandse aangelegenheid vinden, en niet een Europese. Ook Engeland en Duitsland zijn 'not amused'.

Verloskundige Beatrijs Smulders pleitte voor een jaar verlof voor vrouwen, een Babysabbatical, zodat baby's rustig de tijd krijgen zich te hechten, en vrouwen helemaal kunnen herstellen voor ze weer buitenshuis aan de slag gaan.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *