Moderne vrouwen worden onvoldoende voorbereid op het moederschap

thuisblijfmoeder

Nog niet eens zo heel lang geleden sprak het voor vrouwen vanzelf dat ze zouden trouwen en moeder worden. Om die reden deed het er niet zoveel toe of ze een goede opleiding kregen of niet. Ze gingen immers toch trouwen! Hun man zou wel voor ze zorgen.


Alleen het moederschap is niet genoeg

Terecht ervaarden veel vrouwen dat als beperkend. Niet iedereen zag het moederschap als levensbestemming. Vrouwen wilden ook intellectueel gestimuleerd worden en zich ontwikkelen op andere vlakken dan alleen het moederschap.

Vrouwen zelfde kansen als mannen

Dankzij twee feministische golven hebben meisjes en vrouwen nu dezelfde kansen als jongens. Sterker nog, op school doen we het ondertussen zelfs beter dan het mannelijk geslacht.

En de boodschap is niet langer: 'Je trouwt en wordt moeder,' maar 'Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.'

Maar het is al vaker gezegd op Het Moederfront:


'Het ene keurslijf is vervangen door het andere keurslijf.'

En dat nieuwe keurslijf heet 'arbeidsparticipatie' of 'financiële onafhankelijkheid'.

Moderne vrouwen worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt

Tegenwoordig ligt het accent op carrière en betaalde arbeid. Voor het moederschap, en wat dat van je vraagt en met je doet, is nauwelijks tot geen aandacht. Hoogstens als het er om gaat hoe je er zo min mogelijk last van hoeft te hebben, en hoe je voorkomt dat het je carrière hindert.

Het moederschap als ondergeschoven kindje

Door al die aandacht voor arbeidsparticipatie, financiële onafhankelijkheid en een bloeiende carrière komt het moederschap er tegenwoordig bekaaid vanaf. Vrouwen worden er niet meer op geattendeerd dat het belangrijk is om ook hier over na te denken.

Het moederschap is namelijk niet iets dat je er 'even bij' doet.

Dat ontdekte ook Sophie Hildebrand.

Sophie Hildebrand: ik had beter voorbereid willen zijn op het moederschap

In een interview in Volkskrant Magazine van 18 maart 2017 zegt ze hier over:

'Ik had best wat beter voorbereid aan het moederschap willen beginnen. Dan had ik er beter over nagedacht hoe ik de eerste periode met kleine kinderen had willen doorbrengen. 

Ik vind het nogal een meerwaarde, moeder zijn. (...) Dat het bevredigend kan zijn fulltimemoeder te zijn, kwam eerst niet eens in me op. Met de kennis van nu zou ik na de bevalling - hier met die baby! - drie maanden in het park gaan wandelen.' 

Conclusie

Sophie Hildebrand merkt terecht op dat er te weinig aandacht is voor het moederschap. Het accent ligt eenzijdig op carrière maken.

De gevolgen blijven niet uit. Steeds meer vrouwen hebben medische hulp nodig om zwanger te worden omdat ze pas op latere leeftijd aan kinderen beginnen. En het aantal vrouwen met een burn-out neemt ook toe.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *