Andrea Hejlskov: Wij in het wild

wij in het wild Andrea Hejlskov
De Deense Andrea Hejlskov liet de maatschappij achter zich en ging met haar man en vier kinderen in de Zweedse bossen wonen. Ze zegden allebei hun baan op, brachten hun spullen naar de vuilnisbelt en kringloopwinkel. Hun verzekeringspapieren en dergelijke gooiden ze ook weg. Over haar leven in het bos schreef ze het boek Wij in het wild.

Andrea Hejlskov en Wij in het wild: wat was er aan de hand?

Andrea Hejlskov en haar man Jeppe waren allebei niet gelukkig. Jeppe leed aan een depressie en woog teveel. Andrea had vage klachten waarbij ze soms met één oog helemaal niets meer zag. In een poging hun leven te veranderen verhuisden ze naar het platteland. Maar dat hielp helaas niet: ze zaten voor hun gevoel nog steeds in dezelfde rat race.

'We zijn naar Mors verhuisd om te kijken of we het anders konden doen. Maar als je goed kijkt, zijn we weer precies waar we waren: we moeten geld binnenhalen om er een zekere levensstandaard op na te houden en we moeten onze banen houden om te kunnen doen wat iedereen doet.'

De maatschappij zit op een dood spoor

Andrea Hejlskov en haar man Jeppe ervaren de maatschappij als ziek: hij is volgens hen niet toekomstbestendig. We zitten als mensheid met z'n allen op een dood spoor. En dat gaat een keer mis. En wat dan? Door in het bos te gaan leven willen ze de hel en verdoemenis die volgens hen ooit zal komen voor zijn. Door nu alvast te leren leven van de natuur en zonder alle voorzieningen zijn ze goed voorbereid: als iedereen onthand is als bijvoorbeeld de elektriciteit uitvalt, dan kunnen zij zich goed redden. Andrea Hejlskov:

'Ik werd binnen een systeem geboren dat ik niet mag verlaten. Maakt me dat dan niet tot slaaf?'

Zo'n beslissing neem je niet lichtvaardig, maar uiteindelijk hakken ze de knoop door: ze gaan voor een jaar lang in het bos wonen, en besluiten daarna of het wat voor ze is.

Het geluid van het meer in het bos waar Andrea Hejlskov woont

In onderstaand filmpje hoor je de geluiden van het meer in het bos waar Andrea Hejlskov woont. Heel bijzonder hoeveel geluid zoiets kan maken!

Wij in het wild: leven buiten de maatschappij

Wij in het wild is dus een verslag van het leven van Andrea Hejlskov, haar man Jeppe en de kinderen in het bos. Dat bestaan is beslist niet al te rooskleurig trouwens. Andrea is ook in het bos niet gelukkig, en zeker in het begin heeft ze nog problemen met haar zicht. Iets wat ze niet had verwacht. En ik als lezer ook niet.

'Het ging goed met iedereen, alleen met mij... de lichamelijke uitputting en de psychische belasting waren chronisch geworden. Mijn huid was niet dik genoeg: de geluksmomenten beleefde ik als een toeschouwer in een film van een ander.'

Feitelijk verwacht je toch dat als ze maar eenmaal 'off grid' wonen alle problemen zich wonderbaarlijk oplossen. Maar ondanks het zware en harde leven in het bos zijn er wel degelijk geluksmomenten. Het meest positieve wat ik las in Andrea's verhaal is dat het onderling contact binnen het gezin veel sterker wordt.

'Ik dacht eraan terug hoe het met Sebastian, Victoria en Silas was gegaan. Ik had ze naar de crèche gebracht en had gezien hoe ze huilend voor het raam stonden en naar mij zwaaiden. Ik had het zo gedaan omdat iedereen het zo deed; zo ging het nu eenmaal in Scandinavië, je liet de kinderen over aan de gemeenschap. Ik wilde dat ik het niet had gedaan. En ik wilde het niet nog eens doen.'

Op een gegeven moment wordt het leven in het bos toch te zwaar, en keren ze terug naar de maatschappij. Opvallend is hoe snel ze zich aanpassen, en weer op knopjes drukken om licht te maken. Maar uiteindelijk bevalt dit toch ook niet, en keren ze terug naar het leven in de natuur.

En daar wonen ze nu nog : )

Waarschuwing om zelf na te denken: doe niet klakkeloos wat anderen doen....

wij in het wild

Lessen uit Wij in het wild

  • Als je van de gebaande paden in de maatschappij afwijkt, dan zijn er twee types reacties. Mensen die vinden dat zoiets echt niet oké is, en mensen die het wel oké vinden. Met andere woorden: er zijn altijd voor- en tegenstanders.
  • Als je kiest voor een ander leven, dan wil dat niet zeggen dat je instant gelukkiger wordt.
  • Kiezen voor een ander leven gaat gepaard met twijfels.
  • Ook al leef je een jaar lang primitief en dichtbij de natuur, binnen no time leef je weer als een rijke westerling.

Thuisblijfmoeders en Wij in het wild

Wij in het wild is het verhaal van een vrouw en moeder die samen met haar man en kinderen kiest voor een manier van leven die anders is dan de heersende norm. Ze willen niet langer meerennen in een hectische maatschappij en nemen drastische maatregelen. Ze gaan in het bos wonen, en leven zelfvoorzienend. Dat gaat met vallen en opstaan, maar uiteindelijk beklijft deze nieuwe manier van leven wel.

Als thuisblijfmoeder of huisman maak je ook andere keuzes dan de meerderheid van de maatschappij.  In Nederland wordt bijvoorbeeld voortdurend gehamerd op het belang van arbeidsparticipatie en dat je als vrouw zelf geld moet verdienen. In die zin zijn Andrea Hejlskov en haar gezin beslist inspirerend. Ze durven het aan om een ander pad te bewandelen. En dat is niet altijd makkelijk, maar één ding is duidelijk: het is wel het juiste pad!

Mijn conclusie over Wij in het wild

Ik was erg nieuwsgierig naar het verhaal van Wij in het wild. Een gezin dat zich helemaal terugtrekt uit de maatschappij: hoe zou dat zijn, en wat zou het met hen doen? Maar eerlijk gezegd viel het boek me toch wat tegen. Op de één of andere manier heb ik nog niet echt een duidelijk beeld hoe het leven daar in de bossen nou was.

Misschien had het geholpen als Andrea Hejlskov de onderwerpen wat meer per thema had behandeld. Nu is het een vrij lange tekstbrij. Maar dat neemt niet weg dat ik blij ben dat ik het heb gelezen. Het heeft op z'n minst bij mij het besef aangewakkerd dat je een compleet ander leven kunt gaan leiden als je dat wilt.

Meer weten over Andrea Hejlskov?

Andrea Hejlskov heeft haar eigen kanaal op Youtube en houdt een blog bij. Helaas zijn alle filmpjes in het Deens en zijn ze (nog) niet ondertiteld. Maar haar blog is ook in het Engels te lezen.

Praktische informatie over het boek Wij in het wild

Wij in het wild is voor 7,90 te koop bij bol.com.

Leestip: Lou Niestadt


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *