Mag school professionele kinderopvang organisaties promoten?

Al een paar keer kwamen mijn kinderen opgetogen de school uit gedenderd, met in hun gretige handje felgekleurde folders vol beloftes van gratis kinderpret, zoals gratis sportclinics.

Maar toen ik de de folder las bleek achter al die gratis pret een professionele organisatie voor kinderopvang schuil te gaan die ouders verleidde met: 'leuke en leerzame training voor uw talentjes. Wij regelen het vervoer vanuit school naar de opvang, waar professionele leidsters klaar staan om de kinderen op te vangen.'

'Dat is alleen voor kindjes die naar de opvang gaan,' deelde ik het slechte nieuws mee aan de kinderen. 'Dus het is niet gratis voor jullie.'
De kinderen keken even teleurgesteld, maar gingen toen naar de gratis sportclinic op het grasveld in de straat om te voetballen met andere loslopende kinderen.

Is het niet dubieus dat een commerciële organisatie via school, en dus via de kinderen, haar diensten en producten probeert te slijten? En in hoeverre mag via school een bepaalde levensstijl gepromoot worden? Of voldoet de school hiermee juist aan haar verplichting buitenschoolse opvang te organiseren?

Volgens de Consumentenbond is er een ongewenste vermenging van commercie en onderwijs, en de bond pleit daarom voor een gedragscode. Het gaat hierbij om lesmateriaal dat gesponsord wordt door bijvoorbeeld de Postbank, en waarin dan ook veelvuldig de blauwe leeuw prijkt.

Is dit ook van toepassing op de promotie van commerciële organisaties die hun kinderopvang proberen te slijten? Of gelden voor de heilige kruistocht ter promotie van kinderopvang en arbeidsparticipatie deze regels niet?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *