Canadees onderzoek: baby stress bij twee minuten zonder aandacht

Thuisblijfmoeders worden er wel van beschuldigd dat ze geen nuttig werk doen, maar hoe zit het met onderzoekers?! Lees het verslag van dit Canadese onderzoek dat bijna leest als een grap.

De situatie

Canadese onderzoekers bestudeerden 30 moeders en baby's, ze verdeelden hen in twee groepen van 15. De kinderen werden in een autostoel gezet terwijl hun moeders met hen speelden.

Het experiment!

Daarbij staarden de moeders in perioden van twee minuten boven het hoofd van het kind, ze vertoonden dan geen emoties.

Het resultaat: 'Uh-oh!'

Het niveau van cortisol (stresshormoon) bleek aanzienlijk hoger bij kinderen die genegeerd werden. Toen de baby's de dag erna terug naar het laboratorium gingen, steeg hun cortisolniveau opnieuw, hoewel ze toen toch niet genegeerd werden!

De tweede groep van baby's ondergingen hetzelfde proces maar kregen de hele tijd aandacht, zij vertoonden geen hormonale veranderingen. De resultaten suggereren dat de kinderen die genegeerd werden, later vreesden dat dit opnieuw zou gebeuren.

Baanbrekende conclusie:

En wat concluderen de onderzoekers op basis van de vijftien baby's met verhoogde cortisolwaarden in autostoeltjes? Kinderen krijgen stress door gebrek aan aandacht gedurende twee minuten.

Is het een wonder dat bijna 88% van alle ouders het ouderschap 'vermoeiend' en 'stressvol' vinden, zoals als blijkt uit weer een ander onderzoek van het vakblad voor ouders J/M.

Of zou hun kind hén twee minuten 'genegeerd' hebben?!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *