Europese Commissie: pensioen verschillen mannen - vrouwen

Gender Gap Pensions: mind the gap!

Het zal voor weinig mensen als een verrassing komen: Nederlandse vrouwen krijgen gemiddeld 39% minder pensioen dan Nederlandse mannen.

Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien veel Nederlandse vrouwen parttime werken of een periode fulltime moederen. Dan bouw je nu eenmaal minder pensioen op, omdat zorgen en opvoeden gezien worden als 'niet werken'. Overigens is Nederland beslist niet de enige: in maar liefst 17 EU landen is het verschil in pensioen tussen mannen en vrouwen meer of gelijk aan 30%.

De Moederschap Penalty/ Kinder Penalty

De Europese Commissie legt, in het rapport dat gisteren uitkwam, een direct verband tussen kinderen krijgen en een lager pensioen. Ze hebben er zelfs twee speciale termen voor: de 'Motherhood Penalty' of de 'Children Penalty'. Kinderen krijgen was nog nooit zo aantrekkelijk! Not.

De Barcelona Targets

Hun oplossing voor het lage pensioen voor vrouwen? Kinderopvang! Om vrouwen de arbeidsmarkt op te dwingen werden in 2002 de zogenaamde Barcelona Targets vastgesteld. En die zijn:

  1. Er moet kinderopvang zijn voor 90% van alle kinderen in de leeftijden van 3 tot ze verplicht naar school gaan
  2. Er moet kinderopvang zijn voor 33% van alle kinderen tussen 0 en 3

We doen het voor de kinderen!

Vice president Viviane Reding beweert zelfs glashard:

'Every parent knows only too well how crucial affordable and accessible childcare is not only for the development of the child but also for working parents.' 

Met name bij Redings stelling dat kinderopvang 'cruciaal is voor de ontwikkeling van kinderen' hebben wij flink wat vraagtekens! Er is namelijk op z'n mínst een consensus dat baby's hun eerste levensjaar beter af zijn bij één van beide ouders. Het zou eerlijker zijn om gewoon toe te geven dat vrouwen de arbeidsmarkt op moeten, in plaats van te doen alsof dit in het belang van hun kinderen is.

EU:  75% arbeidsparticipatie in 2020

De EU wil in 2020 een 75 'employment rate' halen, en om dat te bereiken moeten vrouwen buitenshuis aan de bak. Dat zou ook meteen het pensioenverschil oplossen, volgens de EU.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *