Hooggehakt & kortgekort: geschiedenis van mode én vrouwen!

Of je nou geïnteresseerd bent in mode of kleding, het boek Hooggehakt & Kortgerokt van Martine van Rooijen, is een aanrader. Want mode reflecteert normen en waarden en weerspiegelt de Zeitgeist.

1985-2011

In Hooggehakt & Kortgerokt vind je een overzicht van de mode, en het leven van vrouwen, dat maar liefst 100 jaar beslaat. Van 1895 tot 2011.

Als één ding duidelijk wordt dan is het wel dat vrouwen anno 1895 weinig mogelijkheden hadden. Letterlijk en figuurlijk. Hun kleding was dermate onpraktisch, en soms zelfs pijnlijk, dat ze maar weinig bewegingsvrijheid hadden.

'Het was mode om visite te ontvangen of in een rijtuig te stappen om naar soirees te gaan. Om een dienstbode te hebben, die het korset goed strak kon inrijgen. Erg praktisch was deze mode echter niet.'

Jaren 20

Tijdens W.O. I kregen vrouwen meer vrijheid omdat mannen aan het front waren. De 'voetvrije' rok werd geïntroduceerd! Eindelijk een rok die niet over de grond sleepte. En al snel ging de rok verder omhoog tot zelfs een stukje knie zichtbaar werd. De jurken worden jongensachtig.

Jaren 30

Het is de tijd van de crisis. De rokken worden weer langer en de mode wordt weer vrouwelijker.

Jaren 40

De jaren van W.O.II. Het modebeeld wordt bepaald door zuinigheid en creativiteit. Met weinig middelen toch mooie kleren maken.

Jaren 50

De wederopbouw! In deze jaren veranderde de mode elk seizoen en waren er veel verschillende modellen.

Jaren 60

Kinderen en jongeren worden ontdekt als doelgroep.

Jaren 70

Oude waarden en normen worden losgelaten. Het is de tijd van het feminisme. De mode verliest haar dwingende karakter. Heersende modevoorschriften worden overboord gegooid.

Jaren 80

Het gaat niet goed met de economie, en de werkeloosheid is groot. Punk verschijnt in het straatbeeld.
Vrouwen gaan streven naar topfuncties! Hun kledingstijl is vergelijkbaar met die van mannen: klassiek en zakelijk met brede schoudervullingen.

Jaren 90

Het gaat goed met de economie. Als reactie op de yuppies van de jaren 80 ontstaat de grungemode. Gescheurde spijkerbroeken, geruite houthakkershemden en zware schoenen.

2000

Heel veel verschillende modestijlen door elkaar! De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor kleding én voor vrouwen.

Praktische informatie

Hooggehakt & Kortgerokt is voor 22,50 te koop bij bol.com

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *