Wat ze je niet vertellen als je mama wordt
'Er is nog zoveel niet gezegd,' mijmert Paul van Vliet in het gelijknamige liedje. Maar op het gebied van columns over het moederschap is juist zo'n beetje alles al wél gezegd.
Toch verschijnen er nog regelmatig boeken met 'hilarische' columns. Dit keer is het Suus Ruis die zich aan dit belegen genre waagt, met haar boek 'Wat ze je niet vertellen over mama zijn'. Alle bekende onderwerpen passeren de revue: luizenmoeders, ouderparticipatie, trakteren, kinderfeestjes, op vakantie met kinderen, speelafspraken enz.
Maar als alles al eens gezegd is, hoe houd je het dan nog fris en origineel?
Boeken met columns over het moederschap
We hebben na jáárenlang onderzoek een checklist ontwikkeld om de publicatie kansen te bepalen van boeken met columns over het moederschap. Onderstaande punten vergroten je kans op publicatie.
- Je bent een bekende Nederlander (Daphne Deckers)
- Je hebt een originele invalshoek
- Je hebt een verfrissende en originele schrijfstijl (Sylvia Witteman)
- Je hebt ooit een tragedie meegemaakt
- Je bent getrouwd met een bekende Nederlander (Leontine Borsato)
- Je bent al een succesvol auteur (Aaf Brandt Corstius)
- Je bent succesvol journalist (Daniela Hooghiemstra)
- Je hebt populaire 'looks' die goed verkopen (Vivian Ewbank)
- Je hebt het vertrouwen van een uitgeverij gewonnen m.b.v. TenPages. (Esther Vuistjers)
'Wat ze je niet vertellen over mama zijn' langs de meetlat
Suus Ruis voldoet enigszins aan punt 1. Ze is immers de dochter van wijlen Willem Ruis. Willem Ruis was een hyperactieve presentator, die nu ongetwijfeld de diagnose ADHD had gekregen. Ook op punt 4 en 6 scoort ze. Haar vader stierf veel te jong, en Suus heeft twee boeken op haar naam staan: Zonde en De Tweede Viool. Ook aan punt 7 en 8 voldoet ze.
Been there, done that, got the t-shirt
Maar helaas onderscheidt ze zich niet qua schrijfstijl of invalshoek. Of het moet zijn dat ze er regelmatig Engelse woorden en uitdrukkingen tussen gooit. Wat ze je niet vertellen over mama zijn is dus gewoon het zoveelste boek met ervaringen van een moeder. Niet bijzonder goed geschreven, en al helemaal niet origineel.
Herkenning
Toch hoeft dat geen probleem te zijn. Als je gewoon zin hebt in herkenning, en het 'Gelukkig ben ik niet de enige!-effect' dan kom je niet bedrogen uit. Het boek leest gezellig weg en Suus is sympathiek. Wel heeft het een hoog 'Wat ben ik toch een gekke meid-gehalte'.
Opvallend is dat Suus met haar beschouwingen over het moederschap ongewild de indruk wekt dat ze meerdere kinderen heeft. Zo moeilijk en lastig is het allemaal. We moesten ons er regelmatig aan herinneren dat ze alleen een zoontje heeft.
Wat Suus Ruis niet vertelt
Het meest interessant aan Wat ze je niet vertellen over mama zijn is wat Suus Ruis níét vertelt, maar laat doorschemeren. Het feit dat zij en haar zus na de scheiding van hun ouders, bij hun váder gingen wonen. Het nog intrigerender gegeven dat ze na zijn dood niet naar hun moeder gingen, maar werden opgevoed door hun (gemene) stiefmoeder. En dan is er nog het verhaal van haar ex-man die moeite had met het concept 'monogamie'.
Dat is voer voor twee intrigerende boeken!
Praktische informatie
Wat ze je niet vertellen over mama zijn is voor de vriendelijke prijs van 11,95 te koop bij bol.com.
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Wat ze je niet vertellen als je mama wordt — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>