Hoe koken kan helpen om je kind aan het lezen te krijgen.

Gastpost door Jasmijn

Het is altijd een leuke tijd. De periode dat je kind net leert lezen en schrijven. De eerste paar maanden zijn ze enthousiast en schrijven ze alles op en lezen ze alles voor je voor. Dit kan enorm grappige momenten opleveren, maar er zal natuurlijk wel voortgang in moeten blijven zitten.

Op school krijgen kinderen natuurlijk nog steeds les in lezen en schrijven, maar als jouw kind minder taalgevoel heeft of kinderboeken niet interessant vind, dan zijn er een aantal leuke manieren om je kinderen te laten lezen en schrijven door hen mee te laten helpen bij het koken.

Boodschappenlijstje

Laat je kind het standaard boodschappenlijstje schrijven en daarna hardop voorlezen. Beloon je kind door een kado naar keuze toe te voegen aan het lijstje.

Voorlezen

Laat je kinderen helpen door het volledige recept voor te laten lezen. Hierdoor zal de woordenschat van je kinderen vergroten en zullen ze veel woorden praktisch toe kunnen passen die ze anders niet snel zouden gebruiken.

Maak fortune cookies

Dit is niet alleen heel erg leuk een makkelijk om te doen, je kan je kinderen aan de slag zetten met het bedenken en schrijven van gelukswensen. Hier kan je een goed recept voor fortune cookies vinden.

Tijdschriften

Laat je kinderen tijdschriften over koken doorlezen en beslissen wat jullie gaan eten. Om het uitdagend te maken kan je bijvoorbeeld eisen stellen: 'Ik wil dat er minimaal courgettes in het gerecht zitten.'

Maak voedingswaardewijzers leuk

Laat je kinderen de voedingswaardewijzer van alle producten in het gerecht lezen. Maak er een spelletje van door hen te laten zoeken naar de producten met de minste calorieën.

Maak een familie kookboek

Laat alle leden van het gezin hun 3 favoriete recepten opschrijven en bundel dit in jullie eigen familie kookboek. Dit zorgt voor een goede sfeer in huis en is hartstikke leuk om later nog eens terug te bladeren.

Deze tips zullen er hopelijk voor zorgen dat je kind wat meer gaat lezen, en zorgen er bovendien voor dat je kind onbewust verbetert op taalgebied. Veel succes, maar vooral veel plezier. En eet smakelijk!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *