Het verschil tussen onbetaald werk en 'niets doen'

Helaas worden fulltime Thuisblijfmoeders er nog geregeld van beschuldigd dat ze 'niets doen', en wordt er denigrerend gesproken over 'thuis zitten'.

Wij zijn onderzoekster Veerle Miranda, dan ook zeer erkentelijk voor haar duidelijke definitie van 'niets doen' versus 'onbetaald werk' doen!

Onbetaald werk =

Onbetaald werk is de productie van goederen en diensten door leden van een huishouden, die niet verkocht worden. Een deel van het onbetaalde werk is voor consumptie binnen het gezin, bijvoorbeeld koken, tuinieren en schoonmaken.

Een ander deel van onbetaald werk kan vrijwilligerswerk zijn: bijvoorbeeld boodschappen doen voor een oude buurvrouw, of helpen bij de voetbalclub van je kind.

Het Derde Persoon Criterium

Wat is nou het verschil tussen onbetaald werk doen, en 'niets doen'?

De grens tussen onbetaald werk en 'niets doen' wordt bepaald door het zogenaamde 'Derde Persoon Criterium':

Als in theorie een buitenstaander betaald kan worden voor een bepaalde activiteit, dan is het werk.

Koken, schoonmaken, voor kinderen zorgen, de was doen, de hond uitlaten, tuinieren zijn volgens deze definitie dus allemaal werk.

Dus de volgende keer dat iemand opmerkt: 'Oh, dus je zit de hele dag thuis,' zeg je gewoon: 'Welnee, ik wérk thuis! Zeker nog nooit van het Derde Persoon Criterium gehoord?!'


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Onbetaald werk is als een ongeboren baby in de moederschoot. Omdat niemand het kan zien zegt men dat het niet bestaat. Of nog niet. Als er geld in het spel komt dan wordt de activiteit als het ware geboren in de grote mensenwereld. Plotseling bestaat het. En plotseling mag het werk heten.

  2. Onbetaald werk is als een ongeboren baby in de moederschoot. Omdat niemand het kan zien zegt men dat het niet bestaat. Of nog niet. Als er geld in het spel komt dan wordt de activiteit als het ware geboren in de grote mensenwereld. Plotseling bestaat het. En plotseling mag het werk heten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *