Het Supermoedersyndroom

Veel (thuisblijf)moeders vallen ten prooi aan het supermoedersyndroom. Supermoeder is altijd vriendelijk en geduldig, knutselt en speelt uuuuren met haar kinderen, die, hoe kan het ook anders met een supermoeder, keurig opgevoed zijn, en zich overeenkomstig gedragen. Nooit dwalen haar gedachten af als haar kind een ellenlang verhaal vertelt, of valt ze uit als de zoveelste beker met fristi omvalt.

Supermoeder heeft daarnaast ook nog een schoon en opgeruimd huis, en zet elke dag opnieuw een heerlijke maaltijd op tafel.
Als mannie thuiskomt rennen schone, lieve kinderen naar hem toe om hem te verwelkomen en supermoeder kijkt sereen glimlachend toe.

Als thuisblijfmoeder ben je extra gevoelig voor dit syndroom. Aangezien je niet 'werkt' heb je dús de hele dag de tijd je kinderen perfect op te voeden en je huis brandschoon te houden. Maar de praktijk van alledag wijst anders uit! Een gang die eruit ziet alsof je op het punt staat te verhuizen, uitpuilende wasmanden, strijkgoed van twee weken, overal zand op de grond, een w.c. als een moeras, een verwilderde tuin, en een kast met serviesgoed dat naar je oren valt als je de deur open doet. En de kinderen? Het voelt soms als dweilen met de kraan open. Wat gaat er fout??

Wat er fout gaat is de veronderstelling dat je perfect moet zijn. Relax. Maak je schouders los. Rol je hoofd in een cirkel rond. Zucht diep. Laat de irreële verwachtingen die je van jezelf hebt los. Het opvoeden van kinderen, en er voor ze zijn is niet zichtbaar, en je huishoudelijke taken alleen maar als je ze níét doet.

Dat maakt het moeilijk een gevoel van voldoening te krijgen. Houd dit in gedachten: je bènt er. Puur je aanwezigheid is genoeg, en als je dat niet gelooft, ga dan maar eens voor jezelf wanneer je voor het laatst rustig alléén naar het toilet kon. Geloof me: je aanwezigheid wordt op prijs gesteld!

En hier zijn een aantal praktische tips:

Realiseer je dat je niet een slechte moeder bent als je eens ongeduldig bent of gewoon een 'slechte dag' hebt. Stel je voor dat de kinderen een moeder zouden zien die altijd vriendelijk en goedgehumeurd is: dat wordt behoorlijk schrikken als ze de maatschappij ingaan!

Weet wat je wilt dat je baan inhoudt: ben je thuis voor het huishouden of voor de kinderen.

Bedenk dat je waarde niet bepaald wordt door wat je 'doet', maar door wie je bent!

Zorg voor tijd voor jezelf. Soms moet je even afstand nemen en tot jezelf komen. Door het 24-uurs karakter van het thuisblijfmoederschap is het moeilijk perspectief te houden, en verlies je jezelf wel eens. Doe iets om jezelf weer tegen te komen. Kijk bijvoorbeeld vijf minuten in de spiegel en bekijk jezelf eens goed. Ga een eind rennen, en ren je frustraties van je af, en geniet van je nieuwe identiteit van dat moment: daar gaat niet een moeder maar een 'hardloopster'. Of, ga lekker naar de schoonheidsspecialiste.

Beloon jezelf als iets goed is gegaan.

Zorg voor een ondersteuningssysteem: een vriendin, een collega-moeder of een forum.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *