Herintreden. Van thuisblijfmoeder tot parttime werknemer: het verhaal van Mirre

herintreden, thuisblijfmoeder

Mirre (34) heeft samen met haar man drie kinderen tussen de 3 en 8 jaar. Ze studeerde HBO-journalistiek.

Toen haar contract niet verlengd werd tijdens haar zwangerschap, werd Mirre thuisblijfmoeder. Toen de jongste twee werd ging ze op zoek naar een betaalde baan. Nu werkte ze 16 uur buitenshuis.

In deze post lees je hoe Mirre de periode van fulltime moederen ervaarde, en hoe ze de overgang naar een betaalde baan vond!

Was het een makkelijke/moeilijke beslissing om fulltime te moederen? 

De keus werd een beetje voor me gemaakt. Tijdens mijn zwangerschap werd mijn contract niet verlengd. Voordat mijn verlof inging solliciteerde ik wat, en toen mijn dochter een half jaar was ben ik weer gaan solliciteren. De crisis was toen in alle hevigheid aan de gang, en in mijn vakgebied was het bijna onmogelijk om een baan te vinden. Ik heb het al vrij snel opgegeven.
Dat vond ik ook prima, want mijn man had voldoende inkomen voor ons hele gezin en ik deed leuk vrijwilligerswerk voor de uitdaging.

Hoe reageerde je omgeving dat je fulltime thuis bleef? 

Prima, in mijn omgeving blijft een deel thuis, en een deel werkt buitenshuis. We laten elkaar daarin vrij. Voor allebei is wat te zeggen.

Mijn partner vond het heel fijn om voor zijn gezin te kunnen zorgen. Hij was ook trots dat hij daarvoor genoeg verdiende. Zijn drukke baan (toen 40-55u per week) zorgde er bovendien voor dat hij het wel handig vond dat het thuis allemaal goed geregeld was. Dat gaf hem ruimte om aan  zijn carrière te werken.

Hebben jullie destijds een nieuwe taakverdeling gemaakt? 

Nou ik deed het meeste in huis en voor de kinderen, en hij deed de boodschappen. Hij zorgde er bovendien voor dat hij een aantal avonden in de week thuis was zodat ik weg kon als ik wilde. Sporten of vriendinnen zien, of mijn vrijwilligerswerk in budgetcoaching doen.

Hebben jullie berekeningen gemaakt? 

Nee, want daarvoor spaarden we mijn salaris volledig. Dus we wisten dat het kon. We leefden dus al van 1 inkomen.


Wat vond je ervan dat je financieel afhankelijk was van je partner? 

Dat heb ik zeker weleens lastig gevonden. Het voelt toch een beetje alsof je niet genoeg bijdraagt, of alsof je daardoor niet echt ergens ‘recht’ op hebtn. We hadden vanaf het begin van ons huwelijk eigen ‘zakgeld/kleedgeld’ en dat hielp wel.

Het zorgt voor een eerlijke verdeling. Het geld uit je 'eigen potje' mag je helemaal vrij besteden. Bovendien zorgt het er voor dat je maximaal kan sparen met de rest van het gezamenlijke geld! We hebben altijd ambitieuze doelen gehad op spaargebied.

Wat was je grootste uitdaging als Thuisblijfmoeder? 

Moeder zijn is niet altijd makkelijk. Als thuisblijfmoeder niet, maar ook niet als werkende moeder. Mijn grootste uitdaging was om genoeg tijd voor mezelf en mijn eigen uitdagingen te houden.

Wat was het leukst aan fulltime moederen? 

  • Veel tijd met je kinderen doorbrengen. 
  • Meer tijd hebben voor gezellige afspraakjes met andere moeders en kinderen. 

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 

Tja, ik snap dat wel vanuit hun standpunt gezien. Maar ik denk dat je als gezin moet beslissen wat bij jullie situatie past. Daarbij moet je je niet laten leiden door de overheid. Zelf nadenken, zelf rekenen, zelf creatief zijn. Uiteindelijk wil de overheid toch ook graag dat we op eigen benen staan! 

Inmiddels werk je 16 uur. Wanneer besloot je weer betaald werk te gaan doen en waarom?

In een burn-out periode kom je jezelf flink tegen. En dus ook de wensen die je had weggestopt. Dus daarna wilde ik heel graag weer aan het werk. Mijn kinderen hadden me inmiddels niet meer zo nodig: de jongste was bijna 2 jaar.

Ik wilde niet meer de constante zorg voor mijn kinderen hebben, maar een stukje ruimte voor mezelf. Gewoon Mirre zijn. Ik ben een slimme en intelligente vrouw met veel talenten. Die raakten een beetje onder het stof door alleen maar te moederen.

Hoeveel tijd zat er tussen het plan, en dat je weer echt aan de slag ging? 

Het ging vrij snel. Ik denk ongeveer zes maanden

Wat heb je gedaan om een baan te vinden? Waar liep je tegenaan als herintredende tbm? 

Ik ging na een maand of drie rondkijken, en stuurde een paar sollicitaties. Ik had een paar gesprekken en wees een paar banen af. Het gaf me een boost!

Het feit dat ik ondanks het ‘gat’ van zes jaar in mijn CV toch nog zo vaak werd uitgenodigd deed me goed. 

Ik raakte meer en meer overtuigd van mijn kunnen, en mijn toegevoegde waarde voor een organisatie.
Uiteindelijk werd ik gevraagd om een baan aan te nemen die ik voorheen als vrijwilliger had gedaan, bij een hele leuke organisatie. Na veel wikken en wegen is die het geworden. Ik zit hier op mijn plek.

Hoe was de overgang van fulltime moederen naar een parttime baan? 

Ik vond het heerlijk. Ik werk nu twee dagen per week op kantoor, en dan zijn de kinderen op school en bij de opvang. Op die dagen ben je lekker weg van huis, en kan je in je eentje naar de wc en warme koffie drinken!

Wat me tegenviel is dat de kinderen na een dagje school en opvang niet meer zo gezellig zijn. 

Haha! Dus dat uurtje waarin je ze thuis hebt en gaat eten, in bed stopt is niet zo gezellig als ik had verwacht of gehoopt.

Bovendien heb je minder tijd voor alle andere dingen. Dus de tandarts, dokter, fysio en andere afspraken moet je in minder dagen proppen. Hierdoor heb je ook aanzienlijk minder tijd om gezellige afspraakjes te hebben op je vrije dagen.

Minder tijd voor mijn blog

Ook heb ik minder tijd om aan mijn blog te besteden (helaas!). Ik blog al een paar jaar over slim besparen, financiële tips, hypotheek aflossen en meer op www.life4mama.blogspot.nl. Daar moest ik weer een nieuwe weg in vinden. Nu schrijf ik gemiddeld twee blogs per week, en dat is oké.

Hoe bevalt het parttime werken? 

Heel goed. Ik wil blijven werken, ook als deze baan eventueel stopt. Dan ga ik op zoek naar iets anders. Ik wil niet meer dan 24 uur werken, dat weet ik wel. Ik wil genoeg tijd overhouden voor mijn gezin, sociale activiteiten, mijn blog en mezelf.

Heb je tips voor andere thuisblijfmoeders? 

Neem tijd voor jezelf. Zoek een hobby, of iets waar jij jezelf kunt zijn. Zodat je even geen mama hoeft te zijn. Als je dat nog niet doet, echt een aanrader!

Inmiddels werkt mijn man gelukkig nog maar maximaal 40 uur per week, en is hij een middag thuis met de kinderen. Uiteraard hebben we de taken opnieuw verdeeld toen ik buitenshuis ging werken. Dit bevalt ons allebei heel goed. Mijn man kan daardoor ook meer tijd met de kinderen doorbrengen, en dat is heel kostbaar.

Hopelijk kunnen we in de toekomst door het aflossen van onze hypotheek (= lagere maandlasten), nog wat extra vrije tijd creëren om met het gezin door te brengen.


Meer weten van Mirre?

Bezoek dan haar blog Mom4life.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. ja en idd alleen naar de wc gaan , mooiste kadootje �� ik herken het als ex fulltime gastouder en 100 procent moeder en tegelijkertijd webshop houder maar al te goed , het klinkt leuk altijd zelf voor de kinderen zorgen , maar soms is dat gewoon niet zo , hier nu weer partime in de zorg en voor de time being is dit nu de beste keuze al schipper ik nogsteeds tussen mijzelf en het gezin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *