|

Fulltime moeder: Aafje

Tien weken na de bevalling van haar zoon in juni 2011 ging Aafje (25), geheel volgens plan, weer aan het werk in de gezondheidszorg. Wel ging ze van een 40- naar een 16-urige werkweek. Maar na een paar weken kreeg ze huilbuien en stemmingswisselingen. Over die periode vertelt Aafje:'

'Ik vond het verschrikkelijk om mijn zoon weg te brengen'

'Ik vond het ineens verschrikkelijk om mijn zoon weg te brengen naar mijn moeder om te gaan werken. Mijn agenda was beplakt met foto’s van mijn zoon. En regelmatig belde ik vanuit mijn werk hoe het met hem ging. Bij de kraan op mijn werk stond een flacon Zwitzal zeep. Soms stond ik huilend mijn handen te wassen bij de geur van Zwitzal. Ik wilde het liefst de hele dag bij hem zijn en overwoog mijn baan op te zeggen. Maar ja, het zou zonde zijn als er een gat in mijn loopbaan zou ontstaan. En als je er zes jaar tussenuit bent, moet je een herintrederscursus volgen.

Huisarts: 'Je hebt een postnatale dip'

Dus ging ik naar de huisarts. Die concludeerde dat ik een postnatale dip had en dat mijn hormonen door de war waren. Ik probeerde verschillende hormoonpillen, maar niets hielp. Dus stopte ik daar weer mee. Toen mijn zoon 1 jaar werd ging het weer beter met me. Ik begon me mentaal weer sterker te voelen. Maar ik vond het combineren van een baan en een gezinnetje toch moeilijk. Na het werk nog naar huis moeten rijden, kind ophalen, boodschapje doen, koken, afruimen, in badje doen, in bed leggen. Het was een te druk schema voor mij. Ik kreeg steeds vaker migraine aanvallen. En als ik thuis kwam uit mijn werk was ik zo gespannen dat ik mijn gezin afsnauwde.'

De beslissing: Ik word fulltime moeder

Uiteindelijk besloot Aafje na veel dubben, met het oog op haar gezondheid haar baan op te zeggen. Financieel was dat geen punt, omdat Aafjes bijdrage aan het gezinsinkomen klein was. Haar man Bert vond het prima. Hij is een ambitieuze ondernemer, en kon zich nu helemaal op zijn werk buitenshuis storten. Behalve gezondheidsoverwegingen speelde ook Aafjes visie op het moederschap een belangrijke rol bij de beslissing: 'Ik vind het op het moment heerlijk om de tijd te hebben voor mijn kind. Bovendien besteed ik best veel tijd in het huishouden. Ik vind dat niet iets wat je er even bij doet.'

Aafje woont in een gereformeerd dorp, waar nog veel grote gezinnen voorkomen. In deze omgeving is de keuze om fulltime te moederen nog goed geaccepteerd.

Taakverdeling: kostwinner en huisvrouw

Bert doet nu vrijwel niets meer in het huishouden, en dat vindt Aafje prima.

Aafje: 'Bert is nu kostwinner, en heeft daarmee een belangrijke taak. Ik zorg dat de onderbroeken schoon en netjes in de la liggen, dat de koelkast vol is en dat er ’s avond eten gekookt wordt. Ik zorg ervoor dat mijn zoon leert praten, zichzelf aankleden, weet wat wel en niet mag en dat hij een lach op zijn gezicht krijgt. Zo lever ik een belangrijke bijdrage aan de maatschappij.

Het is denk ik wel belangrijk dat de partner helemaal achter de constructie kostwinner -thuisblijfmoeder staat, en de taak van de vrouw waardeert. Als Bert eens een hele dag thuis ‘oppast’ en daarnaast nog wat opruimt en stofzuigt dan voel ik de waardering wanneer ik thuiskom. Na zo'n dag is hij namelijk best moe.'

Fulltime moederen: de praktijk van alledag

Aafje ziet haar werk als fulltime moeder als een uitdaging en belangrijke taak. Daarom zorgt ze dat ze goed op de hoogte is van de nieuwste inzichten op het gebied van opvoeding. Het lezen van opvoedboeken ziet ze als bijscholing.

Aafje: 'Net zoals je je in een baan verder ontwikkelt, ontwikkel ik me in mijn werk als moeder. Ik vind het interessant hoe kinderen denken. Ouders hebben daar veel invloed op. Die invloed wil ik goed gebruiken. Het leuke aan fulltime moederen vind ik dat je bij al die belangrijke momenten bent. Geen gedoe met plotseling zieke kinderen, of ‘s morgens gehaast je kind in bad moeten doen en de schoentjes ruw aan de voetjes duwt omdat je op tijd in de auto moet zitten.'

Aafjes' week als Thuisblijfmoeder

  • 7.30 opstaan en ontbijten en badderen
  • 9.30 Elke morgen gaan we wandelen. Bij droog weer maken we later in de morgen nog een fietstocht van 30-45min. We gaan meestal het bos in en langs de weilanden. Dan kijken we koeien, schapen en paarden. Of we wandelen over de havens en langs het strand en kijken naar de bootjes en de vogels.
  • 12.00 Op dit moment slaapt de kleine nog. Tijdens zijn dutje  doe ik wat aan het huishouden.
  • 15.00 s‘Middags gaan we thuis wat spelen of naar de speeltuin. Een of twee keer per week gaan we zwemmen, naar de kinderboerderij of ballenbak.
  • 18.00 uur We gaan avondeten. Daarna speelt mijn zoon nog wat.
  • 20.00 Boekje lezen en bedtijd

Huishoudelijk werk laat zich goed combineren met tijd doorbrengen met je kind, heeft Aafje gemerkt. Als zij druk is in het huishouden vraagt haar zoontje soms: 'Helpen?' Dan halen ze bijvoorbeeld samen de vaatwasser leeg of hij geeft de wasknijpers aan als Aafje het wasgoed ophangt.

In het weekend doen ze meestal leuke dingen met z’n drieën.

Sociaal leven als fulltime moeder

Door de week vindt Aafje het bestaan als fulltime moeder wel eens eenzaam. Maar gelukkig kent Aafje veel vrouwen die een partime baan hebben, waarmee ze kan afspreken. Daarnaast is Aafje graag creatief bezig: ze naait, haakt en knutselt graag. Ook houdt ze een blog bij, waarop ze haar creatieve ideeën deelt, recepten plaatst en over haar zoontje schrijft. Het gevoel dat ze wil uitdragen met haar blog is 'samen theedrinken en koekjes bakken na schooltijd.'

Overheidsbeleid van arbeidsparticipatie

Aafje heeft respect voor vrouwen die gezin, huishouden en fulltime baan kunnen combineren. Maar persoonlijk vindt ze de verzorging van kinderen, en er voor ze zijn de belangrijkste taak van een moeder. 'Kies je voor een gezin dan moet je er ook voor je gezin zijn. Je kinderen staan op de eerste plek, vooral als ze nog jong zijn. Daar ben je moeder voor,' vindt Aafje.

Daarom zou Aafje het een goede ontwikkeling vinden als er meer parttime banen zouden komen voor vrouwen én mannen. En dat werkgevers flexibeler om zouden gaan met ouders die minder uren willen werken. Aafje: 'Ik weet dat Nederland al voorop loopt als het gaat om parttime werken, maar ik ken verhalen van vrouwen die hun kinderwens jaren uitstellen omdat ze weten dat ze niet minder uren kunnen maken in dezelfde functie.'

Toekomst

Aafje hoopt op gezinsuitbreiding, maar zou best vanuit huis willen werken. Mits het goed te plannen is, en op tijden die haar uitkomen. Ze overweegt bijvoorbeeld om één of twee avonden per week workshops te gaan geven. Als haar kinderen tieners zijn wil ze wel weer twee of drie dagen buitenshuis gaan werken. Dat ze al jong moeder is geworden vindt ze daarbij een belangrijk voordeel.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *