Emancipatie ≠ Arbeidsparticipatie

De uitkomsten van de Emancipatiemonitor 2012 die dinsdag 11 december bekend werden gemaakt, leidden tot krantenkoppen als 'Emancipatie stagneert,' in toonaangevende dagbladen als Trouw en de Volkrant. Zelfs het Reformatorisch Dagblad, van oorsprong toch nogal pro fulltime moederen, kopte: emancipatie vrouwen staat stil door crisis.'

Enkel omdat de arbeidsparticipatie van vrouwen niet nog meer is toegenomen, maar gelijk is gebleven.

Maar Het Friesch Dagblad laat een fris geluid horen!

'In de berichtgeving van de afgelopen dagen over de arbeidsparticipatie van vrouwen kwam het aspect dat zij het beter doen in de crisis dan mannen slechts terloops ter sprake.

De nadruk lag veeleer op het aspect van de emancipatie. Dit woord, dat het streven naar een volwaardige plaats in de samenleving betekent, werd in de meeste publicaties gelijk gesteld aan het hebben van een baan. Dit leidde tot zinnen als: ‘door de economische crisis is de afgelopen jaren nauwelijks iets verbeterd aan de emancipatie van vrouwen’.

Het merkwaardige fenomeen dat in Nederland emancipatie gelijk wordt gesteld met het hebben van een betaalde baan lijkt onuitroeibaar. Terwijl emancipatie juist betekent dat vrouwen de rechten en mogelijkheden hebben om te kunnen leven op de manier waar ze zelf voor kiezen. Zo is de keuze om zelf voor je kinderen te zorgen en je belangenloos in te zetten voor kerk of samenleving boven bijvoorbeeld een weinig uitdagende en onderbetaalde baan in de schoonmaakbranche (onderdeel van de zeer bejubelde Nederlandse dienstensector) zeer begrijpelijk.
De overheid zou zich dat moeten realiseren in plaats van vrouwen onder dwang van fiscale regels en het mom van emancipatie de arbeidsmarkt op te jagen.'

Lees hier het hele artikel in Het Frieschdagblad.

De redactie van Het Moederfront liket het Friesch Dagblad!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik vind het ook zo'n onzin, dat arbeidsparticipatie gelijk zou zijn aan emancipatie. Fijn dat die Friezen daar wat anders tegenaan kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *