De troep onder aan de trap

Christina Hopkinsons boek 'De troep onder aan de trap' staat haaks op recent onderzoek, waaruit onderzoekers concluderen dat moeders met een parttime baan het gelukkigst zijn.

Hoofdpersoon Mary ís zo'n parttime werkende moeder, maar gelukkig is ze allerminst. Ze ergert zich groen en geel aan haar man Joel, die volgens haar veel te weinig in het huishouden doet. Sterker nog, hij laat alles achter zich slingeren.

Maar hoewel Mary vooral zijn slechte punten ziet, vindt iedereen in haar omgeving dat ze ontzettend met hem geboft heeft. Behalve dat het thuis niet goed loopt, is Mary ook gefrustreerd over haar werk. Doordat ze 'maar' parttime werkt, loopt ze alle interessante werk mis.

Lijst met fouten

In haar frustratie over zijn gebrek aan hulp in het huishouden en gezinsleven, besluit ze 6 maanden lang een lijst bij te houden met dingen die Joel fout doet. Zonder dat hij dat weet. Mary's plan is om uiteindelijk al die fouten bij elkaar op te tellen, en daar vergaande conclusies uit te trekken wat betreft haar huwelijk. Echtscheiding sluit ze daarbij niet uit.

Hoofdpersoon is stuk chagerijn

Eerlijk gezegd vond ik Mary een stuk chagerijn. Toegegeven haar man vergeet zijn vieze was in de wasmand te gooien, maar hij toont zich een betrokken vader die veel met de kinderen speelt. Anderzijds walst hij inderdaad geregeld over Mary's plannen heen, door te vergeten dat ze 's avonds weg moet.

Beetje saai

De troep onder aan de trap, is een vrij saai boek. Er gebeurt weinig, en het is vrij negatief. Maar het einde maakt veel goed: Mary en Joel besluiten zich in te zetten om hun huwelijk te redden, en met succes. En hoewel ze allebei in de verleiding komen van een slippertje, laten ze het daar geen van beiden van komen.

Conclusie

Eigenlijk is De troep onder aan de trap net als het huishouden: saai, maar aan het eind van de dag toch bevredigend.

De ondertitel belooft: 'De grappigste, meest rake roman over het huwelijk, werk en moederschap.' Het grappigste boek is het beslist niet, maar raak is het wel degelijk.

Praktische informatie

De troep onder aan de trap is te koop bij Bol.com voor 17,95. Digitaal heb je hem voor 14,50, en tweedehand voor 15,-.

Volg Het Moederfront op Twitter!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Ik moest erg lachen om je vergelijking met het huishouden:
    saai maar bevredigend...

    Zelf vind ik dat mensen die thuis zijn (zoals ik) best wat meer mogen doen dan degene die werkt...

    Gr,
    Julia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *