|

De mythe van 'quality time'

quality time

In zijn boek Tijd is leven schrijft Anselm Grün (Benedictiner monnik) over tijd.

Onze levens zijn anno 2017 vaak vol en gestresst. Anselm Grün geeft géén tips hoe je je tijd beter kunt benutten. Hij vertelt over de tijdsindeling van het klooster en hoe dit je kan helpen om je prettiger te voelen in de tijd die je hebt.

Anselm Grün: kritisch over quality time

Hij heeft het in zijn boek ook over het idee van quality time voor kinderen. Quality time is volgens hem bedacht om een gebrek aan aanwezigheid bij je kind(eren) te compenseren.

Anselm Grün zegt daar het volgende over:

'Velen lukt het niet om een juiste work-life-balance' te vinden. Sommigen voeren daarom maar een quality time in, een half uur 's avonds waarin zij zich uitsluitend bezighouden met de kinderen. 

Maar kinderen willen geen strickt afgepaste tijd, want zij willen altijd liefde ontvangen, en niet alleen maar tijdens het halve uur dat de ouders voor hen reserveren.

Zo hebben veel ouders het gevoel in de valkuil van de tijd te zijn gevallen en er niet meer uit te kunnen komen.' 

Quality time en ik

Persoonlijk ben ik ook niet zo'n fan van het idee van quality time. Dat was ook één van de belangrijke redenen dat ik fulltime thuisbleef om voor de kinderen te zorgen.

Voor mij ging het juist om het dagelijks leven, waarin je samen optrekt en samen leeft.

En als een kind valt en getroost moet worden, dan is dat een momentopname. Dat kun je niet later compenseren met quality time.

Tegelijkertijd kun je weliswaar lichamelijk aanwezig zijn, maar geestelijk mijlenver weg. Bijvoorbeeld door intensief smartphone gebruik. In zo'n geval ben je er nog steeds niet echt.

Je kunt wat dat betreft veel zeggen over het huishouden, maar het is zeer geschikt om te doen in combinatie met 'er zijn' voor je kinderen : )

Praktische informatie over Tijd is leven

Ben je benieuwd geworden naar dit boek? Tijd is leven is voor 17,99 te koop bij bol.com.

Lees ook: Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Oprisping van een oud argument.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

12 reacties

  1. Ik heb niks met dat quality time. Het stukje naar school lopen vrolijk babbelend is voor mij net zo veel waard als dat verplichte uurtje wat dan perse gezellig moet zijn.

  2. Inderdaad mijn reden oko voor thuisblijfmama te worden. Mijn man heeft er meer problemen mee: hij vind namelijk dat hij te weinig aanwezig kan zijn. Ik moet hem ook elke keer uitleggen dat een knuffel en samen boekje lezen even leuk is dan een hele dag dierentuin. Je onvoorwaardelijke aandacht op dat moment aan je kind is prijsloos.

  3. Quality time inplannen klinkt ook een beetje gek en dan ook echt als een moet-ertje, Ik omschrijf het meer om de vrije tijd samen kwalitatief goed te besteden . We pakken alle momenten samen om leuk en liefdevol in te vullen

  4. Quality time inplannen klinkt ook een beetje gek en dan ook echt als een moet-ertje, Ik omschrijf het meer om de vrije tijd samen kwalitatief goed te besteden . We pakken alle momenten samen om leuk en liefdevol in te vullen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *