De geboorte van een wees: boek review

Toen het boek 'De geboorte van een wees' door de brievenbus viel, was ik weinig enthousiast.

De titel beloofde weinig goeds, en de omschrijving op de achterflap nog minder: 'Een originele en herkenbare roman over wat het betekent om je ouders - en daarmee een deel van wie je was - te verliezen'. Het leek me deprimerende kost.

Wauw! Wat een mooi boek!

Maar goed, je bent een leuke moeder, en gaat met je kinderen naar het zwembad. En terwijl ik verveeld de wacht hield bij alle spullen, viste ik zuchtend 'De geboorte van een wees' tussen de pakjes drinken, voorverpakte koeken, en thermoskan met koffie vandaan.

En wat een verrassing! De eerste zinnen trokken me meteen het verhaal in, en diezelfde nacht heb ik tot twee uur 's nachts ademloos liggen lezen om te weten hoe het afliep! Maaike Gerritsens debuurtroman is om je vingers bij af te likken!

Opzet van het boek

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een therapeute, wiens rol zich beperkt tot luisteren. Als haar cliënten dat willen, typt ze hun verhaal voor ze uit. Haar praktijk kent lánge wachtlijsten.

De hoofdstukken van de therapeute worden afgewisseld met het verhaal van één van haar cliënten. Tenminste dat denk je als lezer! Maaike Gerritsen zet je als lezer regelmatig op het verkeerde been, iets waar je pas aan het eind van het boek achterkomt!

Het is leuk om als lezer oprecht verrast te worden, en tegelijkertijd dat tevreden gevoel te krijgen van 'het klopt!'

Plot

Maaike is een succesvolle 'werkende moeder', met twee kinderen, een goede echtgenoot en een nieuw huis dat verbouwd wordt door een stel Polen.

Dan wordt Maaike's moeder ziek en de kosten van de verbouwing lopen compleet uit de klauwen. Als lezer volg je Maaike in haar dagelijks bestaan, en in het ziekteproces van haar moeder.

Dankzij de manier waarop Maaike Gerritsen het verhaal vertelt is het uitermate boeiend, en daar komt nog bij dat er diverse 'twists' en 'turns' in het verhaal zitten! Twists en turns die je normaliter alleen bij thrillers zou verwachten.

Achtergrondinformatie

Maaike Gerritsen verloor vier jaar geleden haar eigen moeder aan kanker. De gebeurtenissen in die tijd inspireerden Maaike bij 'De geboorte van een wees'.

Maaike studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam en specialiseerde zich in Nederlands als tweede taal. Ze gaf les aan anderstaligen van over de hele wereld. Nu werkt ze aan de Hogeschool InHolland, waar ze studenten begeleidt bij studie, stages en scripties. Ze woont met haar Deense man en drie kinderen in Haarlem. De geboorte van een wees is haar debuutroman.

Conclusie

'De geboorte van een wees' is de moeite waard om acuut voor naar de boekhandel te rennen! Laat je niet afschrikken door de titel, of de wat saaie cover. Dit boek is veel leuker dan het oogt, of de tekst op de achterflap doet vermoeden.

Praktische informatie

Website Maaike Gerritsen

De geboorte van een wees is o.a. verkrijbaar via Bol.com voor 18,95. Een tweedehands exemplaar vind je daar voor 15,50.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Klinkt goed! Je maakt me enthousiast. Ik heb dit boek gewonnen en toen het bij mij door de brievenbus viel had ik dezelfde reactie als jij.

    Ik heb, nieuwsgierig als ik toch was, de eerste paar zinnen gelezen en dacht meteen: dat kan best leuk worden.

    Ik hoop er volgende week tijd voor te hebben.

  2. Klinkt goed! Je maakt me enthousiast. Ik heb dit boek gewonnen en toen het bij mij door de brievenbus viel had ik dezelfde reactie als jij.

    Ik heb, nieuwsgierig als ik toch was, de eerste paar zinnen gelezen en dacht meteen: dat kan best leuk worden.

    Ik hoop er volgende week tijd voor te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *