'Op het schoolplein staan mutsen'

Dat beweerde Marianne Zwagerman in Paul en Witteman op vrijdag 28 oktober 2011.

Ze was daar voor de promotie van haar boek 'Een webshop is geen carrière', met de ondertitel: 'Ontsnap uit het mutsenparadijs'.

Wat is een 'muts'?

Mutsen zijn alle vrouwen die geen grote, succesvolle carrière hebben. Voor de duidelijkheid: voor Marianne Zwagerman is haar eigen bedrijf met 8 werknemers slechts 'een baantje'. Toch mag duidelijk zijn dat Marianne Zwagerman zichzelf allerminst beschouwt als een muts of burgertrut..

Marianne Zwagerman: de weg naar geluk is een carrière

Nadat ze zeer succesvol carrière maakte, kwam ze in een midlifecrisis terecht die ze omdoopte naar een midlifeparty. Ze liet heur haar groeien, blondeerde het, en verving haar bril door lenzen. Nu is Marianne zeer gelukkig, en vindt dat alle vrouwen in Nederland de lat te laag leggen: ze moeten carrière maken. En dan dus niet een webshop beginnen, want dát telt niet.

Marianne wordt in haar oordeel over de Nederlandse vrouw, en moeders, niet gehinderd door enige persoonlijke ervaring: ze heeft geen kinderen. Toch weet ze te vertellen dat vrouwen op het schoolplein in de regel mutsen zijn, en vindt ze een bakfiets 'het uniform van de middelmaat'.

Toelichting Marianne Zwagerman

In het gastenblog van de website van Pauw en Witteman reageerde Marianne op de vele reacties naar aanleiding van deze tv-uitzending, en klinkt ze iets genuanceerder:

'Natuurlijk gaat het om balans in je leven. En alleen maar voor je carrière gaan is niet de juiste keuze. (…) Maar je terugtrekken in een bestaan als moeder en vrouw is voor veel vrouwen ook geen bevredigende rol. En die vrouwen wil ik graag de weg wijzen. Niet zwichten voor emotionele chantage is daarin een belangrijke tip. Durf authentiek te zijn en andere keuzes te maken dan de vrouwen om je heen.'

Helaas eindigt ze met het enigszins treiterige zinnetje: 'Als je boos werd over mijn pleidooi. Heb ik dan misschien toch een snaar geraakt?'

Maar een snaar raken wil niet zeggen dat je gelijk hebt!

Praktische informatie

'Een webshop is geen carrière' is voor 19,90 te koop bij Bol.com, en wordt daar momenteel tweedehands aangeboden voor 14,50.

Volg Het Moederfront op Twitter!

Vergelijkbare berichten

9 reacties

  1. "Durf authentiek te zijn en andere keuzes te maken dan de mensen om je heen". Die authenticiteit moet dan wel inhouden dat je een carrière begint, en beslist géén webshop. Raar idee van authenticiteit heeft deze dame...

  2. Wordt een beetje moe van dit soort vrouwen die menen anderen de wet te moeten voorschrijven over hoe ze hun leven moeten leiden...Marianne pleit voor authenticiteit, maar haar oordelen zijn niet van de lucht. Lekker tegenstrijdig. Vraag me ook af of ze vrouwen echt wil 'helpen' of dat het gaat om het van je afschrijven van een hoop persoonlijke frustraties. Best te negeren dit boek, denk ik.

  3. HAHAHA...ik geloof dat ik niet eens de moeite ga nemen iets te luisteren NOCH lezen van zo'n soort vrouw.
    If it sounds too sad to be true.....it usually is.....

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *