Is de prijs van carrière maken een kind?

De boodschap van traditionele feministes dat je alles kunt worden wat je maar wilt, en de zaligverklaring van financiële onafhankelijkheid, leidt bij tienduizenden single 35-plusvrouwen tot een gevoel van innerlijke leegte, en het stresserige besef dat de biologische klok niet blíjft tikken.

Dat is de strekking van Beatrijs Ritsema's column in de HP De Tijd van week 45. In haar column schrijft ze over de tv-documentaire Een ei voor later, waarin filmmaakster Marieke Schellart haar worsteling laat zien met haar biologische klok. Ze is 35, heeft geen relatie maar wel een kinderwens, en ziet met betraande ogen toe hoe iedereen om haar heen kinderen krijgt.

Ritsema constateert dat Marieke Schellart precies heeft gedaan wat traditionele feministes als Elma Drayer willen: ze heeft een goede opleiding gevolgd, en carrière gemaakt. Maar is de prijs die ze voor haar maatschappelijke succes en onafhankelijkheid moet betalen, dat ze geen kind(eren) zal krijgen?

Ze concludeert dat het weliswaar politiek incorrect is om te zeggen dat een geschikte partner vinden en kinderen krijgen, belangrijker zijn dan carrière maken, maar besluit ze: 'zo ligt het wel'.

Welke boodschap geef jij jouw dochters of zonen mee?


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *