Baby's beter af bij ouders dan in créche

ouderschapsverlof

Baby's zijn beter af bij hun ouders dan op de créche. Dat zei Nijmeegse hoogleraar Carolina de Weerth afgelopen zaterdag in de Volkskrant.

Daarom pleit ze er voor dat ouders een jaar verlof krijgen na de geboorte van een kind. Ouders kunnen het verlof onderling verdelen, zodat er altijd één van beide ouders bij de baby is.

Eerste jaar is extreem belangrijk

Volgens De Weerth is het eerste levensjaar van een kind een korte en extreem belangrijke periode waarvoor je als ouder geen tweede kans krijgt. Ze zegt in de Volksrkant:

'Probeer het eens vanuit het perspectief van het kind te bekijken: ineens zijn je ouders een hele dag weg en krijg je van een relatief vreemde een stuk minder aandacht, omdat die leidster haar aandacht moet verdelen over veel meer kinderen.'

Baby's op de créche hebben hoog stressniveau

Op de créche hebben baby's een 'onafgebroken hoog stressniveau'. En dat is natuurlijk niet gunstig voor de ontwikkeling van een jong kind. Het is inmiddels alweer wat jaren geleden, maar ook hoogleraar Marianne Riksen-Walraven ontdekte dat baby's in de créche veel meer stresshormonen in hun lichaam hebben.

Het kwaliteits tijd argument

Recent zou uit ander onderzoek blijken dat het zolang de tijd die ouders aan hun kinderen besteden maar van hoge kwaliteit is, de hoeveelheid tijd niet zo belangrijk is. Maar bij dit onderzoek werden kinderen onderzocht vanaf 3 jaar en ouder. De groep baby's waarover Carolina de Weerth het over heeft werd dus niet bekeken in dit onderzoek.

En zelfs al zou kwaliteit inderdaad belangrijker zijn dan kwantiteit, dan is het des te zorgelijker dat de kwaliteit van de meeste Nederlandse créches onder de maat is.

Wie zegt dat?

Carolina de Weerth is hoogleraar psychobiologie van de vroege ontwikkeling en moeder van 3 kinderen (14, 17 en 20 jaar). Haar kinderen gingen pas aan het einde van hun eerste jaar naar de créche.

Wie gaat dat betalen?

De kosten voor een jaar verlof worden op de lange termijn dubbel en dwars terug verdiend zegt Carolina. Als kinderen het eerste jaar bij één van hun ouders zijn hebben ze veel minder stress, en later dus veel minder problemen. Zoals gedragsproblemen, ziektes, criminaliteit, burn-outs en depressies.

Steun in de rug voor thuisblijfmoeders en huismannen

Het advies van Carolina de Weerth is een steun in de rug voor ouders die er bewust voor kozen hun baby fulltime thuis op te voeden en te verzorgen.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *