Bezuinigingen kinderopvang: zijn vrouwen nou minder gaan werken of niet?!

Volgens het CBS zijn vrouwen niet minder buitenshuis gaan werken door de bezuinigingen op de professionele kinderopvang. Ouders regelen de opvang nu gewoon anders. En goedkoper. Door bijvoorbeeld opa en oma in te schakelen. Of door elkaar onderling te helpen met opvang.

Zie onderstaande grafiek:

Lees ook Arbeidsdeelname niet gedaald bij toegenomen kosten kinderopvang.

Brancheorganisatie Kinderopvang: vrouwen zijn wél minder gaan werken hoor!

De Brancheorganisatie Kinderopvang is daar natuurlijk niet blij mee. Want als minder ouders hun kinderen naar de professionele kinderopvang brengen, komt er minder geld in hun laatje. En dus roepen ze regelmatig dat vrouwen minder zijn gaan werken door de bezuinigingen in de kinderopvang. En dat de overheid zich moet schamen.

Brancheorganisatie: 'Het CPB zegt het ook!'

Piet van den Reijen is senior beleidsadviseur bij Brancheorganisatie Kinderopvang. Hij beweert dat de Brancheorganisatie Kinderopvang 'steun uit onverwachte hoek' krijgt voor hun stelling dat vrouwen minder buitenshuis zijn gaan werken.

Van den Reijen schrijft op de website:

 'Ten slotte is er steun uit onverdachte hoek. Volgens het CPB hebben de bezuinigingen uit 2012 en 2013 op het kinderopvangbudget arbeidsdeelname van jonge moeders verlaagd.'

Helaas geeft hij geen link naar de betreffende informatie.

Wij hebben ons rot gezocht naar deze informatie maar konden die helaas niet vinden. Wel vonden we een artikel van het CPB waarin wordt gesteld dat:

'de overheidsuitgaven aan kinderopvang geen effectieve bijdrage hebben geleverd aan de arbeidsparticipatie.'

Al het geld dat de overheid in de kinderopvang pompte, zorgde er vooral voor dat ouders informele kinderopvang vervingen met forméle kinderopvang. De kosten van de kinderopvang stegen, maar de arbeidsparticipatie van vrouwen steeg niet even hard mee. Vandaar ook dat de overheid besloot er op te bezuinigen.

Het Cultureel Planbureau

Het CPB is een onderdeel van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken. Ze maken economische prognoses en analyses. Ze proberen te voorspellen hoe de economie zich zal ontwikkelen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek

Het CBS verzamelt gegevens, en verwerkt die tot statistieken.
Kort door de bocht gezegd, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek iets achteraf. Terwijl het Cultureel Planbureau juist iets probeert te voorspellen.

Conclusie

Uitgaande van de conclusie van het CBS zijn vrouwen dus niet zozeer minder buitenshuis gaan werken, maar minder gebruik gaan maken van professionele kinderopvang.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *