Huisvrouw zorgt voor mens en mij

In het tweewekelijkse tijdschrift Zoeklicht, een tijdschrift van uitgeverij Zoeklicht, kwamen we onderstaande tekst van Els ter Welle tegen, waarin ze een lans breekt voor Thuisblijfmoeders.

Of je je nou kunt vinden in mevrouw Welle's religieuze insteek of niet, haar boodschap is een herwaardering van het werk binnenshuis, en als zodanig vonden we het de moeite waard om op Het Moederfront te plaatsen.

Els ter Welle: 'De setting van een huisvrouw in Bijbelse tijden is wel heel anders dan in onze tijd. Als we bijvoorbeeld de vrouw van Spreuken 31* bekijken, dan zien we een vrouw die een vervullende taak heeft.

Huishouden = bedrijf

Haar huishouden is haar bedrijf. Ze geeft met daadkracht leiding aan de mensen die bij haar werken. En ze drijft handel. Ze werkt dus ook buitenshuis. Ze is het middelpunt van allerlei sociale contacten. Ze wordt zeer gewaardeerd door man en zonen. Het hart van haar man vertrouwt op haar. Haar gezin is haar roeping.

Verarming taak huisvrouw

De taak van de huisvrouw is door de industrialisatie zeer verarmd. Werk en gezin werden daardoor gescheiden. De vrouw die haar man bijstond in zijn bedrijf en de man die zich overdag ook bezig hield met de opvoeding van zijn kinderen, kwamen hiermee voor een groot deel te vervallen. Vroeger werd er in het gezin brood en koekjes gebakken, genaaid, gebreid, gesponnen, groenten verbouwd, ingemaakt en geweckt etc. Het wordt nauwelijks nog gedaan.

Veel jonge vrouwen zien heden ten dage dan ook de taak van huisvrouw als enkel schoonmaken, wassen, strijken: werk waar nooit een eind aan komt. Het vervult hen niet. En zo ontstaat er het gevaar dat de voeten van de moderne vrouw niet meer in haar huis blijven.

Beroep Huisvrouw: nieuw leven in blazen

Ik wil tegen de stroom in, de thuiswerkende vrouw toch aanbevelen. (Titus 2:3-5)**. Nu moet u wel begrijpen wat ik daarmee bedoel. Het is niet de vrouw die zich tussen de vier muren van haar huis opsluit. Ze is niet de eenzame vrouw die geen sociale contacten heeft. Het is niet de vrouw die zichzelf wegcijfert en geen eigen identiteit heeft. Ze heeft ook taken buiten de deur, ze zet zich in voor kerk en maatschappij met de gaven en talenten en de tijd die zij heeft. Ze houdt haar huis schoon of delegeert dat aan een schoonmaakster.

Ook haar man doet verzorgende en huishoudelijke taken. Maar haar hoogste prioriteit is niet het poetsen van haar huis, maar de mensen van haar huis. Ze stelt hun belang voorop.

Ik weet dat ik veel stof doe opwaaien en helemaal niet compleet ben, maar ik zou het beroep huisvrouw nieuw leven willen inblazen. Man en kinderen zullen er wel bij varen!'

* Spreuken 31: 10-29

Loflied op de sterke vrouw

10 Een sterke vrouw, wie zal haar vinden?
Zij is meer waard dan edelstenen.
11 Haar man vertrouwt op haar
en zal daar rijkelijk bij winnen.
12 Ze brengt hem voorspoed, geen ellende,
alle dagen van haar leven.
13 Ze zoekt wol en linnen uit,
en spint en weeft met vreugde.
14 Zoals een koopmansschip naar verre streken vaart,
zo haalt zij van verre wat ze nodig heeft.
15 Ze staat al op als het nog donker is,
regelt het werk in huis, draagt haar slavinnen taken op.
16 Als zij haar zinnen op een akker zet, koopt ze hem,
van wat ze heeft verdiend, plant ze een wijngaard.
17 Zij is vol daadkracht,
onvermoeibaar is ze in de weer.
18 Handeldrijven gaat haar heel goed af,
’s nachts gaat haar lamp niet uit.
19 Haar handen zijn voortdurend aan het spinrok,
ze houdt altijd de weefspoel vast.
20 Haar handen strekt zij uit naar de behoeftigen,
ze geeft de armen hulp.
21 Niemand in haar huis hoeft sneeuw te vrezen,
zij heeft hen allen warm gekleed.
22 Ze maakt de mooiste dekens,
ze gaat gekleed in linnen en purperen wol.
23 Haar man geniet bekendheid in de stad,
hij vergadert met de oudsten in de poort.
24 Zij vervaardigt kleding en gordels,
en levert die aan kooplui.
25 Uit haar verschijning spreken kracht en waardigheid,
de dag van morgen ziet ze lachend tegemoet.
26 Ze spreekt wijze woorden,
wat ze zegt, zijn liefdevolle lessen.
27 Ze waakt over haar huishouding,
nietsdoen is haar onbekend.
28 Haar kinderen prijzen haar,
haar man bejubelt haar:
29 ‘Er zijn veel sterke vrouwen,
maar jij overtreft ze allemaal.’

** Titus 2:3-5

3 Ook oudere vrouwen moeten zich ingetogen gedragen, ze mogen niet kwaadspreken of verslaafd zijn aan wijn. Ze moeten goede raad weten te geven,
4 en de jonge vrouwen voorhouden dat ze hun man en kinderen moeten liefhebben,
5 dat ze ingetogen, kuis, zorgzaam in het huishouden en vriendelijk moeten zijn, en dat ze het gezag van hun man moeten erkennen. Dan wordt het woord van God in ere gehouden.

Vergelijkbare berichten

22 reacties

 1. Hoi,

  Mag ik dit stuk bloggen in een blog van mij?
  Ik zal dan ook verwijzen naar jouw blog...
  Ik vind het zo'n super goed stuk, dat wil ik graag delen...

  Goed?

  Groetjes,
  Christien

 2. Een fijne combinatie van Little House on The Prairy en de SGP. Ik word hier heel verdrietig van. Waarom is er eigenlijk nog leerplicht voor onze dochters...

  groeten
  Sophie

 3. Een fijne combinatie van Little House on The Prairy en de SGP. Ik word hier heel verdrietig van. Waarom is er eigenlijk nog leerplicht voor onze dochters...

  groeten
  Sophie

 4. Volgens mij wordt jouw stukje niet helemaal goed begrepen...
  Ik ben volledig met je eens.
  Er mag meer waardering komen van buiten maar juist ook van ons zelf!
  Gr,
  Julia

 5. Volgens mij wordt jouw stukje niet helemaal goed begrepen...
  Ik ben volledig met je eens.
  Er mag meer waardering komen van buiten maar juist ook van ons zelf!
  Gr,
  Julia

 6. Sommige fulltime mama's duwen zich ook een beetje in dat hoekje waar ze zich zo tegen verzetten. Als je maar hard roept dat je geen waardering/begrip/respect van je omgeving krijgt zal dat ook nooit het geval worden.

  Maar goed stuk, je hebt gewoon hartstikke gelijk.

 7. Sommige fulltime mama's duwen zich ook een beetje in dat hoekje waar ze zich zo tegen verzetten. Als je maar hard roept dat je geen waardering/begrip/respect van je omgeving krijgt zal dat ook nooit het geval worden.

  Maar goed stuk, je hebt gewoon hartstikke gelijk.

 8. Meer zelfrespect hebben.. denk dat dat belangrijk is.. maar ook dat manlief respect voor je heeft dit heeft je moet het toch samen doen in deze tijd. Vrouw MOET overigens veel, wat doet man?...
  Groetjes BCM

 9. Meer zelfrespect hebben.. denk dat dat belangrijk is.. maar ook dat manlief respect voor je heeft dit heeft je moet het toch samen doen in deze tijd. Vrouw MOET overigens veel, wat doet man?...
  Groetjes BCM

 10. Heel goed stuk! Het gezin is de basis voor je kinderen. Als dat goed is (lees genoeg aandacht, tijd en liefde) zullen je kinderen gelukkig opgroeien. Bovendien wie liefde geeft zal liefde ontvangen!

 11. Heel goed stuk! Het gezin is de basis voor je kinderen. Als dat goed is (lees genoeg aandacht, tijd en liefde) zullen je kinderen gelukkig opgroeien. Bovendien wie liefde geeft zal liefde ontvangen!

 12. Alleen die exegese... het kopje degelijke huisvrouw is er pas veel later boven gezet. Het gaat hier eveneens om een vrouw die handel drijft. Een werkende moeder kan zich dus net zo goed aangesproken voelen. Wat het in ieder geval wel is, is een goed tegenwicht tegen de schromelijke onderwaardering van zorgtaken in onze maatschappij.

 13. Alleen die exegese... het kopje degelijke huisvrouw is er pas veel later boven gezet. Het gaat hier eveneens om een vrouw die handel drijft. Een werkende moeder kan zich dus net zo goed aangesproken voelen. Wat het in ieder geval wel is, is een goed tegenwicht tegen de schromelijke onderwaardering van zorgtaken in onze maatschappij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *