50 Tinten Grijs oftewel Fifty Shades of Grey

50 tinten grijs

Drie jaar geleden kwam het boek 50 tinten grijs op de markt.

 Het boek verhitte de gemoederen behoorlijk! Letterlijk en figuurlijk.  Vijftig tinten grijs is namelijk een erotische roman over de jonge, onschuldige Anastasia en de succesvolle, maar gekwelde Christian Grey.

Maar wat dit boek onderscheidde van andere erotische romans was de dominante houding van de mannelijke hoofdpersoon.

Dat, en volgens critici, het feit dat het boek erbarmelijk slecht is geschreven.

50 Tinten Grijs: hoe de hype begon!

Ooit was 50 tinten grijs simpelweg fanfictie. Fanfiction is een genre waarbij amateur schrijvers bekende figuren uit boeken of films nemen, en er hun eigen verhaal van maken. Dat is precies wat ene Erika Leonard deed. Zij las Stefanie Meyers boek Twilight en raakte geïnspireerd. Onder het pseudoniem Snowqueens Icedragon schreef ze een verhaal gebaseerd op Twilight.

50 tinten grijs heette eerst Master of the Universe

En ze noemde het:  Master of the Universe.

Maar anders dan in Twilight zat in Erika Leonards verhaal erg veel sex. Daarom haalde ze het van de fanfiction site af. En publiceerde het verhaal op haar eigen website: fiftyshades.com.

Nog weer later herschreef ze Master of the Universe, en hernoemde de karakters Christian Grey en Anastasia Steele. Ze deelde het verhaal in 3 delen. En het eerste deel heette Fifty Shades of Grey!

Erika Leonards gebruikte het pseudoniem E.L. James. En die naam is een begrip geworden.

Fifty Shades of grey werd puur door mond tot mond reclame ongekend populair onder moeders in de VS.

De Nederlandse vertaling heet Vijftig Tinten Grijs.

50 Tinten Grijs: Romantische fictie met pornografische elementen

Vijftig tinten grijs is romantische fictie. Maar niet het soort fictie dat je je tienerdochter zou laten lezen. Want het gaat beduidend verder dan het gemiddelde Bouquetreeks romannetje. Het boek wordt dan ook wel 'mommy porn' genoemd. Een bibliotheek in Florida verbande het boek eerst zelfs.

Het verhaal 

Het verhaal gaat over Anastasia, een jonge studente. Ze interviewt de succesvolle zakenman Christian Grey. Het interview verloopt moeizaam. Anastasia verwacht niet dat ze Christian ooit weer zal zien. Maar dan koopt hij iets in de winkel waar hij werkt. En ontmoet ze hem opnieuw tijdens een fotoshoot.

Al snel ontstaat er een romance.

Maar Christian Grey is wat je noemt een 'getormenteerde man'. Zijn seksuele voorkeuren omvatten bondage en sadomasochisme. En dit kleurt zijn relatie met Anastasia. Aan het eind van het eerste deel besluit Anastasia dan ook dat ze geen relatie meer met hem wil.

Wat willen vrouwen?

Volgens experts biedt de ongekende populariteit van Fifty Shades of Grey een antwoord op die aloude vraag: 'Wat willen vrouwen?' En het antwoord is volgens hen: 'Een echte man!' Een man die voor hen kan zorgen, en die het stuur kan overnemen. Door de emancipatie staan vrouwen hun mannetje, maar soms willen ze gewoon achterover leunen en het heft even úít handen geven.

50 tinten grijs: de feiten op een rijtje

  • 2011 Fifty Shades of Grey komt uit
  • 2012 Vintage Books kopen de rechten van 50 tinten grijs
  • 2012 Fifty Shades Darker en Fifty Shades Free, het tweede en derde deel komen uit
  • Er zijn meer dan 1 miljoen boeken verkocht
  • Het is de snelstverkochte paperback ooit
  • Het is vertaald in 52 talen

Parodieën op Fifty Shades of Grey

Terwijl feministes zich handenwringend buigen over de dubieuze boodschap van mannelijke dominantie in Fifty Shades of Grey, wordt er ondertussen al flink de draak meegestoken. Ene William Schaffer schreef in 10 dagen een parodie genaamd: Fifty Shames of Earl Grey. (Earl Grey is de lievelingsthee van hoofdpersoon Anastasia).

De consensus is dat Fifty Shades of Grey niet bijster goed is geschreven. Maar als je een vrouw met rode wangen ziet lezen op haar iPad, eReader of iPod, zou het zo maar kunnen dat ze Fifty Shades of Grey zit te lezen.

50 tinten grijs: de film

Met zo'n succesvol boek kon de verfilming natuurlijk niet uitblijven. In februari 2015 komt de film Fifty Shades of Grey uit

De rollen van Anastasia Steele en Christian Grey worden vertolkt door Dakota Johnson en Jamie Dornan. Ter gelegenheid van de film, komt er een nieuwe versie van het boek uit. Met op de cover de de hoofdrolspelers.

Hieronder de officiële trailer:

 

vijftig tinten grijs pdf

Over E.L. James

E.L. James is een doorsnee vrouw. Ze is getrouwd, moeder van twee tienerzonen. Voor haar succes als schrijfster had ze een baan bij de televisie. Ze wilde altijd al graag verhalen schrijven. Vandaar ook haar deelname aan fanfictie. Maar het enorme succes en de hype van 50 tinten grijs verrasten haar. E.L. James heeft een reputatie dat ze een beetje verlegen is. Ze komt liever niet teveel in de media of het nieuws.

Komt er nog een vierde deel?

Er word hevig gespeculeerd over een mogelijk vierde deel in de Fifty Shades of Grey reeks. En gehoopt. Als mensen E.L. James vragen of ze nog een vierde deel gaat schrijven antwoordt ze: 'Never, say never.'

50 Tinten Grijs pdf

Met onderstaande link kun je gratis de 50 tinten grijs pdf downloaden:

Download de Fifty Shades of Grey trilogie

Lees ook mijn post gratis ebooks downloaden.

Koop het boek en/of de cd

Maar je kunt natuurljk ook de paperbackversie kopen bij Bol.com voor 10,-

Of de cd:


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *