Bakfietsblues: 'coming of age' in Vinexwijk

Noor (35) heeft het goed voor elkaar: een geweldige vriend, een leuk zoontje en een opwindende baan bij de televisie. Dan verruilen Noor en Max hun etage in hartje Amsterdam, voor een zanderige nieuwbouwwijk vol bakfietsen.

Wat volgt is een verslag van Noors verzet tegen de nieuwe burgerlijkheid van het leven van dertigers in een vinexwijk. Dat verzet uit zich in snuiven, slikken en zuipen, en dédain voor alles wat de bewoners van de nieuwbouwwijk zijn, en doen.

Uiteindelijk volgt dan natuurlijk de onvermijdelijke uitbarsting. Noor slingert wat kleren in een weekendtas, verlaat man en kind, en valt in de armen van de sexy presentator van het programma waarvoor ze werkt. Gelukkig kan die hem niet omhoog krijgen, en is ze Max dus toch niet ontrouw.

Maar dan krijgt Noors moeder een ongeluk, waardoor Noors prioriteiten acuut opnieuw gerangschikt worden. Waar chaos en wanhoop was, is plotseling helderheid en rust, en Noor keert terug naar man en kind. En ze leefden vast nog lang en gelukkig.

Oei, ik groei

Het is het bekende verhaal van volwassen worden, dit keer vanuit het perspectief van een vijfendertige jarige vrouw en moeder. Een verhaal dat al vaker is verteld, maar Maaike Schuttens originele schrijfstijl maakt het de moeite waard.

Haar typeringen en observaties zijn scherp, en bieden een spottende blik op het dagelijks leven anno 2010. Bakfietsblues biedt je de kans met objectieve blik naar het dagelijks leven van de gemiddelde dertiger te kijken. En dat geeft soms een ongemakkelijk gevoel en soms een lach van herkenning.

Veel actie zit er niet in, en soms heb je het gevoel: 'Heb ik dit al niet eerder gelezen?' als Noor alweer ergens in een bar bier zit te hijsen.

Spiegel van de maatschappij

Noor werkt voor het programma De Dag in 30, dat veel weg heeft van de Wereld draait door. Lange tijd dacht ik dan ook dat Jeroen, de presentator van De Dag in 30, was gemodelleerd naar Matthijs van Nieuwkerk. Maar later concludeerde ik dat hij waarschijnlijk model staat voor Jeroen Pauw!

Ook voor Wilders is er een rol weggelegd in de vorm van Maatman, leider van de Partij van de Waarheid. Hilarisch is Maatmans 'baardenmotie' waarin hij pleit voor het verbieden van baarden langer dan vijf centimeter, omdat die niet bevorderlijk zouden zijn voor de nationale veiligheid.

Vijftien minuten en Bakfietsblues

Bakfietsblues is niet Maaike's eerste boek. Eerder schreef ze al Vijftien Minuten, waarin ze het absurdisme van de reclamewereld en celebrities blootlegt. Ik vond het leuk om personages, waaronder de hoofdpersoon, uit dit boek in Bakfietsblues tegen te komen.

Conclusie

Maaike laat zien hoe absurdistisch en stereotype het leven soms is. Hoofdpersoon Noor verzet zich daar tegen, want zij wil 'groots en meeslepend' leven. Maar uiteindelijk buigt ook zij het hoofd. En dan blijkt in dat stereotype leven veel moois te schuilen. Over stereotype gesproken.

Bakfietsblues, is de moeite waard vanwege de schrijfstijl en maatschappij kritische blik. De plot is niet bijster origineel, en je kunt je afvragen of al dat slikken en snuiven dat Noor doet uit protest tegen de nieuwe burgerlijkheid, niet net zo burgerlijk is.

Noors verzet heeft veel weg van al die mensen die hun neus ophalen voor bungalowparken. Voor hen niet dat burgerlijke gedoe! Zij durven tenminste buiten de gebaande paden te treden, en reizen met een Lonely Planet Gids en rugzak, om vervolgens te eindigen in een menigte Lonely Planet reizigers!

Praktische info

Bakbfietsblues werd uitgegeven door uitgeverij Sijfhoff, en is onder andere verkrijgbaar bij Bol.com voor 17,50.

maaikeschutten.nl

Bakfietsblues
Bakfietsblues
Schutten, M.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *