Word jij beïnvloed door de confirmation bias

Als je ergens mee zit, en je wilt graag advies of dat iemand met je meedenkt, dan is de persoon die je daarvoor kiest vaak al veelzeggend.

Want we zijn van nature geneigd om informatie te zoeken, of zo te interpreteren dat het klopt met wat we zelf vinden.  Dit heet confirmatioon bias.

Ik zal een voorbeeld geven van mezelf!

Mijn eigen confirmation bias

Een paar jaar geleden wilden experts mijn middelste zoon graag Ritalin voorschrijven. Zelf ben ik geen voorstander van medicatie. Maar goed, wie ben ik?

Ik wilde niet eigenwijs zijn, en besloot daarom om advies te vragen aan twee onafhankelijke experts. Dus mailde ik psychiater Bram Bakker en hoogleraar Laura Batstra, auteur van het boek Hoe voorkom je ADHD, door de diagnose niet te stellen.

Op dat moment had ik het niet zo door, maar als ik er nu over nadenk spreekt mijn keuze om advies te vragen aan juiste deze twee deskundigen boekdelen. Want zowel Bram Bakker als Laura Batstra zijn in het algemeen afhoudend als het gaat om medicatie. Omdat ze mijn zoon nooit hadden gezien, konden ze uiteraard niet zo heel veel zeggen. Maar uit hun antwoorden haalde ik de boodschap:

'Ik zou het niet doen.'

'Zie je wel!' riep ik vervolgens blij tegen mijn man. Bram Bakker en Laura Batstra zijn ook geen voorstander van Ritalin.


Confirmation bias door Google en Facebook

Een andere bron van confirmation bias is Google! Doordat Google je zoekgedrag onthoudt, en de zoekresultaten hierop afstemt, krijg je informatie voorgeschoteld die past bij je denkbeelden, voorkeuren etc. Hoewel het enerzijds handig is om zoekresultaten op maat te krijgen, is het nadeel dat je daardoor andersoortige informatie misloopt. En dus ook andere zienswijzes.

Hetzelfde geldt voor Facebook. Ook Facebook schotelt je informatie voor die is afgestemd op je eerdere gedrag.


Confirmation bias: wat kun je er tegen doen?

Je bewust zijn van het fenomeen confirmation bias is de eerste stap in de goede richting. Want zo gauw je je realiseert dat je informatie interpreteert 'zoals het jou uitkomt' kun je er wat aan doen.

En door bij Google incognito informatie te zoeken, voorkom je dat Google je voorgekookte antwoorden geeft.

Ben jij je bewust van je confirmation bias?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *