Verborgen boodschappen in kinderspelletjes

spelletjes

Nadat in de jaren zeventig opgroeiende meisjes en jongens redelijk sekse neutraal werden opgevoed, zag je anno 2014 weer een duidelijke scheiding tussen jongens en meisjesspeelgoed.

In winkels als de Hema en Bart Smit herken je het gangpad voor de meisjes aan de kleur roze. Het gangpad voor de jongens wordt gekenmerkt door kleuren als bruin en groen. Ooit wond huisman Guus Reichgelt zich op over de stereotypes in de folder van Bart Smit.

Verborgen boodschappen in spelletjes

Het is leuk om eens te kijken wat de verborgen boodschappen op het gebied van de sekses is. Neem bijvoorbeeld het Zwarte Piet kaartspel bovenaan deze post, en bekijk de kaarten eens. We weten helaas niet uit welke tijd onderstaande kaarten dateren. Maar van de stereotypes zou menig feministe een rolberoerte krijgen.

Stereotypes in een onschuldig kaartspel

 

Wat in het algemeen ook opvalt in dit kaartspel, is dat de jongens allemaal wat onbesuisd en onbenullig worden afgebeeld. Ze struikelen, vallen en zijn wat onhandig. De meisjes zijn allemaal beheerst en keurig!

Maar het is een mooi spel! En wellicht kan het aanleiding zijn om eens met nieuwe ogen naar de spelletjes in je eigen kast te kijken.

*Het Zwarte Piet kaartspel ligt anno 2021 ook gevoelig. In deze versie is het gelukkig simpelweg een jongetje dat vermoedelijk Piet heet en zwarte vegen op zijn gezicht heeft!

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *