WerkZorgBerekenaar: minder werken? Lees eerst even dit!

Overweeg jij om minder uren buitenhuis te gaan werken om meer tijd voor je gezin te hebben?

Lees dan eerst even deze post!

Want daarin staat belangrijke informatie over de financiële gevolgen van minder werken, en hoe je de beste keuze kunt maken!

 

Financieel is het namelijk vaak niet de slimste beslissing dat degene met het laagste inkomen minder gaat werken!

Belastingstelsel zorgt voor rare financiële wendingen

Sterker nog, dankzij het belastingstelsel dat totaal niet neutraal is en bepaalde beslissingen bevoordeelt, is het vaak gunstiger als de partner met de meeste uren en het hoogste salaris een stapje terug doet.

Ook al zou je dat niet denken. Afgaan op je gezonde verstand is in dit geval niet slim dankzij het maffe belastingstelsel.

Het is financieel gunstiger als de meest werkende partner minder uren gaat maken

Volgens het Nibud is het financieel vaak voordeliger als de meest werkende partner minder gaat werken! Dat komt doordat de minstwerkende partner veel belastingvoordelen krijgt. Maar als je minder gaat werken raak je die voordelen kwijt. De overheid wil immers stimuleren dat iedereen zoveel mogelijk buitenshuis werkt.

Voorbeeld

Stel een man werkt 40 uur per week en verdient daarmee 2.000 euro bruto. Zijn vrouw werkt 16 uur per week en verdient daarmee 800,- Na toeslagen hebben ze een netto inkomen van 3000,-

 

Nu nemen we hetzelfde stel, maar de partner gaat 4 uur minder werken en naar een 36-urige werkweek. Zijn vrouw gaat juist meer werken: 20 uur per week. Plotseling is hun inkomen na toeslagen 3080,-!*

Gelukkig is er een hulpje om uit te rekenen wat financieel het gunstigste is, en dat is de rekenhulp WerkZorgBerekenaar.

WerkZorgBerekenaar

De WerkZorgBerekenaar is gelanceerd door het Nibud en vrouwennetwerk Women Inc. De WerkZorgBerekenaar werkt als volgt:

 • Vul inkomen beide partners in.
 • Vul gegevens over kinderen in
 • Vul gegevens over woonsituatie in

De rekentool vertelt je vervolgens hoeveel inkomen er netto per maand overblijft.

Met behulp van de WerkZorgBerekenaar kun je dus bepalen wat financieel voor jullie het gunstigst is. Dat is handig als je bijvoorbeeld overweeg om fulltime te moederen, of als je man huisman wil worden.

Conclusie

In Nederland zijn het vaak vrouwen die minder uren gaan buitenshuis gaan werken als er kinderen komen, omdat zij in de regel een parttime baan hebben.

Maar dankzij het overheidsbeleid dat arbeidsparticipatie wil stimuleren met behulp van het belastingstelsel, is het financieel vaak slimmer als de meestwerkende partner juist minder uren gaat maken.

Daarom is de WerkZorgBerekenaar gelanceerd. Die helpt je te bepalen wat voor jullie gezin financieel de beste keuze is.

*Bron voorbeeld: Elsevier 24 juni 2017

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

36 reacties

 1. Het is overigens de vraag of het wel zo handig is naar de toekomst gezien. Degene met het hoogste inkomen heeft wellicht ook de grootste kansen om door te groeien in de carriere en mogelijk is dat later lastiger in te halen.
  Ik vind het Nederlandse belastingstelsel erg oneerlijk. Het lijkt wel accijns als je meer werkt/hoger loon hebt. Mijn man heeft na zijn beroepsopleiding meerdere opleidingen gedaan, ook veel zelf voor betaald. Heeft zeer veel verantwoordelijkheid. Ik heb geen baan, ben arbidsongeschikt geworden in een period dat ik geen betaalde baan heb en we 'mogen' 10.000 per jaar extra betalen aan belasting omdat manlief alleenverdiener is.

 2. Het is overigens de vraag of het wel zo handig is naar de toekomst gezien. Degene met het hoogste inkomen heeft wellicht ook de grootste kansen om door te groeien in de carriere en mogelijk is dat later lastiger in te halen.
  Ik vind het Nederlandse belastingstelsel erg oneerlijk. Het lijkt wel accijns als je meer werkt/hoger loon hebt. Mijn man heeft na zijn beroepsopleiding meerdere opleidingen gedaan, ook veel zelf voor betaald. Heeft zeer veel verantwoordelijkheid. Ik heb geen baan, ben arbidsongeschikt geworden in een period dat ik geen betaalde baan heb en we 'mogen' 10.000 per jaar extra betalen aan belasting omdat manlief alleenverdiener is.

 3. Wat een grap. Als alleenstaande zonder inwonende kinderen zou ik zeven uur meer per week moeten werken en er dan 380 euro per maand netto op vooruit gaan. Dat komt dan door een hogere arbeidskorting. Er wordt veel gezegd over de ongelijke behandeling van kostwinnersgezinnen, maar over de ongelijke behandeling van alleenstaanden hoor je niets. En ja, vijf jaar geleden maakte ik ook nog deel uit van een vijfpersoonsgezin/tweeoudergezin met 3 inwonenende kinderen. Dus ik weet ook hoe dat is.

 4. Wat een grap. Als alleenstaande zonder inwonende kinderen zou ik zeven uur meer per week moeten werken en er dan 380 euro per maand netto op vooruit gaan. Dat komt dan door een hogere arbeidskorting. Er wordt veel gezegd over de ongelijke behandeling van kostwinnersgezinnen, maar over de ongelijke behandeling van alleenstaanden hoor je niets. En ja, vijf jaar geleden maakte ik ook nog deel uit van een vijfpersoonsgezin/tweeoudergezin met 3 inwonenende kinderen. Dus ik weet ook hoe dat is.

 5. De belastingdienst lijkt weliswaar 2 verdieners tov alleenverdieners te bevoordelen maar dit is geenszins in alle gevallen. Wel vaak als je kinderen hebt. 1,5 of 2 verdieners (zonder kinderen helemaal) met een laag inkomen maken samen toch veel meer uren dan de alleenverdiener, krijgen weinig betaald en verdienen samen net genoeg om de rekeningen te betalen. Waarom zou hij/zij dan hogere heffingskorting krijgen, de arbeidskorting is ook hoger naarmate het inkomen stijgt. Het is gewoon eerlijk om ieders inkomen apart te tellen en daar belasting over te betalen. Verdien je veel betaal je meer. Als je kostwinner bent met kinderen krijg je tegenwoordig ook combinatiekorting van 279 euro dus dat trekt het toch enigszins recht. Dat is ws gekomen ipv de zg aanrechtkorting zoals men het noemde. Die mag van mij dan wel terugkomen zodat iedereen een heffingskorting heeft.

 6. De belastingdienst lijkt weliswaar 2 verdieners tov alleenverdieners te bevoordelen maar dit is geenszins in alle gevallen. Wel vaak als je kinderen hebt. 1,5 of 2 verdieners (zonder kinderen helemaal) met een laag inkomen maken samen toch veel meer uren dan de alleenverdiener, krijgen weinig betaald en verdienen samen net genoeg om de rekeningen te betalen. Waarom zou hij/zij dan hogere heffingskorting krijgen, de arbeidskorting is ook hoger naarmate het inkomen stijgt. Het is gewoon eerlijk om ieders inkomen apart te tellen en daar belasting over te betalen. Verdien je veel betaal je meer. Als je kostwinner bent met kinderen krijg je tegenwoordig ook combinatiekorting van 279 euro dus dat trekt het toch enigszins recht. Dat is ws gekomen ipv de zg aanrechtkorting zoals men het noemde. Die mag van mij dan wel terugkomen zodat iedereen een heffingskorting heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *