Sterke Vaders

Toen Lars Anderson, journalist voor o.a. Vrij Nederland en Dagblad de Pers, voor het eerst vader werd, ging hij enthousiast op zoek naar boeken over het aanstaande vaderschap.

Maar niet alleen is er weinig vaderschapsliteratuur voorhanden, de weinige boeken die er zijn, zijn ofwel op zogenaamd lollige toon geschreven ofwel op een zogenaamd 'mannelijke' manier met termen als output en input. En dus besloot Lars Anderson dan maar zelf het boek te schrijven dat hij wilde lezen. En dat werd Sterke vaders. Met als ondertitel 'Hoe overleef ik het vaderschap?'

Waarom al die schuttingtaal Lars?!

Lars Anderson beschrijft het hele proces: van vrijen om een kind te verwekken, tot de eerste maanden na de bevalling. Helaas vindt hij het in het eerste deel over de bevruchting nodig zich van veel schuttingtaal te bedienen, en de termen 'neuken' en 'kut' vliegen je om de oren. We hadden het boek bijna weggelegd, maar als de bevruchting maar eenmaal een feit is, wordt het gelukkig beter.

Tussen zijn persoonlijke ervaringen en gedachten door, geeft Anderson veel handige informatie over zwanger zijn anno 2012. Hij biedt met zijn boek beslist aan wat hij zelf graag wilde lezen: ervaringen en informatie voor mannen die vader worden.

Lars gaat fulltime zorgen en ontdekt: zorgen heeft geen status

Maar het beste aan Sterke vaders is de brede maatschappelijke context die Anderson schetst over zorg en opvoeding. In de laatste paar hoofdstukken verandert het boek daardoor van een handig naslagwerk/persoonlijk verslag van een vader in spé, in een boek met meerwaarde.

Lars Anderson en zijn vriendin doen wat de traditionele feministes graag willen: ze ruilen van rol. Lars' vriendin gaat na de bevalling weer buitenshuis aan het werk, en Lars neemt de zorgtaken op zijn schouders. Zo ontdekt hij wat vrouwen al wisten: zorgen en opvoeden leveren geen enkele waardering op.

'Niemand erkent dat zorgen hard werken is, en maar weinigen durven ervoor uit te komen. doe je dat wel, dan ben je algauw een zeurpiet. 'Moet je hem horen, zit lekker thuis met de kinderen, hoeft niet te werken en nog klagen ook!'

Geef zorgen de status die het verdient, zodat meer mannen willen zorgen

Gelukkig heeft Lars ook over een oplossing nagedacht: 'Geef zorg de status die het verdient. Onderken dat op een baby passen een uitputtende baan is. Je geeft een groot deel van je tijd op en dus ook een deel van jezelf.'

Overigens pleit Lars voor deze oplossing om meer mánnen aan het zorgen te krijgen.

Het wonderlijke is dat meer zorgende mannen inderdaad wel eens de oplossing zou kunnen zijn voor het gebrek aan status van zorg en opvoeding. Het is namelijk een treurig en bekend effect dat wanneer mannen een bepaald beroep uitoefenen de status van dit beroep stijgt, terwijl vrouwen het tegenovergestelde effect op de status van een beroep hebben.

De waarde van fulltime zorgen

Hoewel Anderson de fulltime zorg voor een baby als zeer zwaar heeft ervaren, noemt hij ook de positieve kant:

'Zonder de zorg voor Wyoming had ik nooit zo kunnen genieten van de dagelijkse momenten. Dat intieme verbond was aan me voorbij gegaan als ik fulltime had gwerkt. Ik zou haar nooit zo goed hebben leren kennen, ik zou nooit het vertrouwen hebben gekregen dat ze me nu gunt. Ik weet precies wanneer ze boos of verdrietig is. Dát was uiteindelijk waarom ik een kind wilde, dáárom wilde ik bij haar zijn. Ik wilde niets missen.'

Praktische informatie

Sterke vaders is voor 10 euro te koop bij Bol.com, en werd uitgegeven door uitgeverij Prometheus.

Lars heeft een heuse website gemaakt: sterkevaders.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *