Wat moet en kan je kind eten?
Wat is gezond? Is het erg dat mijn kind weigert om groentes te eten? Hoe weet ik of mijn kind voldoende eet? Is melk slecht?
Stuk voor stuk vragen over voeding waar menig ouder mee worstelt.
En zo zijn er nog veel meer vraagstukken waar je als ouder tegenaan loopt zo gauw je kinderen krijgt.
Er zijn heel wat mensen die gretig gebruik maken van deze vragen en het verlangen van ouders om hun kind goede voeding te geven. Talrijk zijn de boeken met voedingsadviezen.
Maar helaas is er op dit gebied veel kaf onder het koren.
Twee échte experts aan het woord
Daarom ben ik blij met het boek Wegwijs in de voedingsjungle van Michelle van Roost en Manon van Eijsden. Ze zijn namelijk nu eens geen zelfverklaarde voedingsgoeroes maar hebben een universitaire voedingsachtergrond.
Bovendien hebben ze werkervaring in het gebied van voeding en gezondheid bij kinderen. En last but not least hebben ze zelf kinderen. Dat maakt ze dus ook nog eens ervaringsdeskundigen.
Michelle en Manon wilden in Wegwijs in de voedingsjungle wetenschappelijke inzichten vertalen naar het dagelijks leven. Je krijgt dus informatie die wetenschappelijk bewezen is, maar dankzij Michelle en Manon is die informatie ook begrijpelijk voor leken zoals jij en ik.
Opbouw van Wegwijs in de voedingsjungle
Wegwijs in de voedingsjungle bestaat uit 2 delen.
Deel 1: 0 - 1 jaar.
- Informatie over melkvoeding
- Van oefenhapjes tot mee-eten met de pot
Deel 2: 1 tot 9 jaar
- Hoeveel en wat mag of moet je kind eten?
- Hoe zit het met suiker, zout en E-nummers?
- Hoe houd je het gezellig aan tafel?
- Ontbijt en lunch
- Warme maaltijd
- Drinken
- Tussendoortjes, snoep en ander lekkers
Bron: bol.com inkijkexemplaar! Op bol.com kun je het boek verder inkijken! |
11 dingen die mij opvielen in Wegwijs in de voedingsjungle
- Michelle en Manon geven aan dat borstvoeding de beste voeding is, maar dat indien nodig flesvoeding een prima alternatief is. Ze doen dat op een zorgvuldige manier, zodat niemand zich gekwetst of veroordeeld hoeft te voelen. Maar ze durven borstvoeding wel de beste voeding te noemen.
- Zelf flesvoeding maken met behulp van recepten op internet moet je niet doen. Je kind mist dan belangrijke voedingsstoffen.
- De eerste hapjes bestaan uit groente. Dus niet uit fruit zoals ik destijds moest geven!
- In potjesgroente zit voldoende groente voor je kind. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat potjesvoeding minder gezonde kinderen oplevert. Wel is er het risico met potjesvoeding dat de smaak wat afvlakt.
- Honing is NIET gezonder dan suiker. Voor je lichaam is suiker gewoon suiker. De chemische samenstelling is hetzelfde of het nou van honing komt of uit een suikerklontje.
- Vergelijk verpakkingen van verschillende merken: in het ene merk zit minder suiker dan in het andere.
- E-nummers zijn veilig: iets krijgt pas een E-nummer als het uitgebreid getest is.
- Clean labeling is de trend van voedselproducenten om zo min mogelijk E-nummers te vermelden, maar het op een andere manier te 'verpakken'. Bijvoorbeeld 'biologisch citroensap' i.p. E300.
- Gezond en gevarieerd eten is het belangrijkst.
- Producten zouden gezonder worden als er in plaats van E-nummers suiker en zout zouden worden uitgehaald.
- Een kind heeft brood nodig volgens Michelle en Manon. Als je kind helemaal geen brood wil eten, adviseren Michelle en Manon een afspraak bij de kinderdiëtist. 'Brood levert te veel belangrijke voedingsstoffen om zomaar gemist te kunnen worden.'
Mijn conclusie over Wegwijs in de voedingsjungle
Ik vind Wegwijs in de voedingsjungle een echte aanrader.
Leestips
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
Wat moet en kan je kind eten? — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>