Waarom werden vrouwen ontslagen als ze trouwden?

Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw van de twintigste eeuw verloor je als vrouw automatisch je baan als je trouwde.

Onderwijzeressen en ambtenaressen werden tot 1958 verplicht ontslagen, en pas in 1976 kwam er een wet die ontslag verbood op grond van huwelijk en zwangerschap. In de storm van verontwaardiging over deze gang van zaken, hoor je eigenlijk zelden waaróm vrouwen ontslagen werden als ze trouwden of moeder werden.

Waarom werden vrouwen ontslagen als ze trouwden?

Daarom is het interessant om een verklaring voor dit beleid te lezen in Ruud Meijers boek Beroep Huisvrouw. En die luidt als volgt:

'De redenering die aan deze officiële reden ten grondslag lag was dat een gehuwde lerares noodzakelijkerwijs tekort zou schieten ofwel in het door haar te geven onderwijs ofwel in haar plichten als echtgenote.'

Het is de bekende spagaat van de moderne vrouw avant la lettre!

De kern van waarheid in de redenering om vrouwen te ontslaan

Hoewel het uiteraard onrechtvaardig was om vrouwen te veroordelen tot een bestaan binnenshuis puur op grond van hun sekse, zit er ergens een kern van wijsheid in deze redenering. En anno 2012 zie je die terug in het spanningsveld dat vrouwen ervaren om een baan buitenshuis succesvol te combineren met de zorg voor hun gezin. Dat heeft geresulteerd in tal van boeken met titels als 'Als ga werken voel ik me schuldig' en een nog groter aantal boeken dat de oplossing belooft. En talrijk zijn de plaatjes van  balancerende en jonglerende vrouwen.

Gelukkig hebben de meeste Nederlandse vrouwen een goede balans gevonden door parttime buitenshuis te werken, of hun eigen bedrijf te starten en dat vanuit huis te runnen.

Het glas van de vrouwelijke arbeidsparticipatie is half vol

In plaats van voortdurend te hameren op nog méér arbeidsparticipatie zouden zowel de overheid als de traditionele feministes eens moeten kijken naar wat er al bereikt is. Vergeleken met andere Europese landen is de arbeidsparticipatie van vrouwe in Nederland hoog. Maar in plaats van daar blij om te zijn, wordt er alleen maar gewezen op het feit dat Nederlandse vrouwen overwegend parttime buitenshuis werken.

Een typische gevalletje van het glas is half leeg.


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *