Tv-uitzending NieuwLicht: keuzevrijheid in het gedrang!

Maandag 13 mei ging de uitzending van NieuwLicht over de vraag:

'Mogen stellen nog zelf bepalen hoe ze zorg en arbeid verdelen?'

Eerlijk gezegd lijkt het antwoord 'Nee,' te zijn... Hieronder een verslag van deze enigszins deprimerende uitzending.

NieuwLicht: kort overzicht inhoud

In NieuwLicht gaat Tijs van den Brink in gesprek met diverse mensen over de vraag of stellen nog zelf mogen bepalen hoe ze zorg en arbeid verdelen. Aan het woord komen:

  • Thuisblijfmoeder Lisanne van Dijk die door God geroepen werd om thuis voor haar kinderen te zorgen en ook nog eens thuisonderwijs geeft.
  • Alexa Kuit, zzp'er, en vrouw die haar keuze om een stapje terug te doen op de arbeidsmarkt betreurt, en dit niet nog een keer zou doen.
  • Marianne Zwagerman die vindt dat vrouwen niet moeten 'mutsen' en hun talenten moeten gebruiken, en dat kan alleen op de arbeidsmarkt volgens haar.
  • Chris Stoffer van de SGP die vindt dat er sprake is van staatsdwang als de overheid zich met privé zaken bemoeit.
  • Psychiater Esther van Fenema die zich hardop afvraagt: 'Waarom is het goed om te werken, en waarom is het niet goed en mutsig om thuis te zijn. Wie heeft daar een antwoord op.

Emancipatievraagstuk: geld + keuzevrijheid

Ik bekeek de uitzending met kromme tenen. Het raakt mij altijd weer als zorg en opvoeding worden afgedaan als thuiszitten en als 'achter lopen'. Vooral Marianne Zwagerman geeft blijk van een bekrompen blik als het gaat om emancipatie. Zij benadrukt dat de dochters van Chris Stoffers 'álles uit hun talent moeten halen,' oftewel buitenshuis moeten werken.

Fulltime moederen = 'niet werken'

In het programma wordt fulltime moederen consequent gelijkgesteld aan 'niet werken.' Een gemiste kans, omdat iedere thuisblijfmoeder of huisman zal bevestigen dat er hard gewerkt moet worden als je fulltime zorgt en opvoedt.

Parttime banen als probleem gebracht

Ook wordt het feit dat in Nederland veel parttime buitenshuis wordt gewerkt weer eens als een Probleem genoemd. Terwijl het juist een enorme luxe is, dat je in Nederland interessant werk kunt doen in een parttime functie.

Economische belangen overheersen emancipatievraagstuk

Terecht constateert Tijs van den Brink dat het emancipatievraagstuk tegenwoordig vooral over geld en keuzevrijheid lijkt te gaan. Marianne Zwagerman durft zelfs te beweren dat vrouwen die voor hun kinderen zorgen geen bijdrage leveren aan de maatschappij.

Wat ik miste in de uitzending

  • Het gaat nergens over het belang van kinderen. Waarom wordt nergens genoemd dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat baby's op de crèche relatief veel stresshormoon in hun bloed hebben?
  • Een thuisblijfmoeder die geen spijt had van haar keuze, en niet door God geroepen is. Met andere woorden: een derde type thuisblijfmoeder of huisman had een genuanceerder beeld gegeven. Nu bestaat het gevaar dat de keuze voor fulltime moederen wordt afgedaan als een keuze die is ingegeven door religieuze motieven. 
  • De boodschap dat je als thuisblijfmoeder of huisman júíst bijdraagt aan de maatschappij. Ik vond het echt tegenenkrommend dat niemand in het verweer kwam tegen de stelling dat je als thuisblijfmoeder niet meer bijdraagt. Kinderen zijn nota bene de toekomst. Als je daarin investeert draag je dus wel degelijk bij.

Tot slot

Dankzij de tweede feministische golf kregen vrouwen meer mogelijkheden. We werden bevrijd van het toen heersende keurslijf. Maar anno 2019 is de keuzevrijheid opnieuw beperkt. Nu ben je als vrouw verplicht buitenshuis te werken. Anders ben je een muts of burgertrut, loop je achter en draag je niet bij aan de maatschappij waarin je leeft. De keuze om fulltime te zorgen voor het gezin moet van het menu. Kortom:

Het ene keurslijf is verruild met het andere.

Werd er vroeger schande van gesproken als je als vrouwen een baan had, nu wordt er schande gesproken als je 'niet werkt'.
De uitzending van NieuwLicht belicht helaas onvoldoende de valide redenen voor fulltime moederen of fulltime vaderen. Ze gaan teveel mee in de gelijkstelling van zorg en opvoeding als 'niet werken'. 

Praktische informatie over de uitzending van NieuwLicht

Helaas kon ik de uitzending niet embedden op Het Moederfront. Wel kan ik je de link naar de aflevering geven. Hij duurt ongeveer 25 minuten.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *