Tarotkaarten en moederschap: eerste hulp bij de opvoeding?

Tarotkaarten

Tarotkaarten en theologie zijn niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch ontdekte Berthe van Soest ze tijdens haar studie theologie!

Berthe van Soest studeerde theologie, maar kreeg tijdens het schrijven van haar proefschrift RSI, waardoor ze niet meer kon typen. In de moeilijke tijd die volgde leerde ze tarotkaarten kennen.

De Tarot is een eeuwenoud kaartspel dat je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in jezelf, en in situaties. Hoewel rondom tarotkaarten vaak een sfeer hangt van geheimzinnigheid en waarzeggerij, is het feitelijk gewoon een psychologisch instrument.

Een Tarotspel bestaat uit 78 kaarten, en de afbeeldingen representeren fases en situaties in een mensenleven. Wat dat betreft kun je ze vergelijken met sprookjes en mythes: ook daarin worden archetypische, menselijke ervaringen beschreven.

Hoe werken Tarotkaarten?

Volgens psychiater en filosoof Carl Jung werken tarotkaarten op basis van 'synchroniciteit'. Hij concludeerde dat er een betekenis zit achter toeval, of twee gebeurtenissen die tegelijktijdig plaatsvinden.

Als je dus de kaarten schudt en een bepaalde kaart trekt, dan is dit volgens Carl Jung een geval van synchroniciteit: het is geen toeval dat je net díe kaart trekt.

TarotkaartenInterview met theologe Berthe van Soest

Wij interviewden Berthe van Soest over de vraag hoe je als moeder tarotkaarten kunt gebruiken bij de opvoeding!

Hoe kunnen tarotkaarten je helpen bij de opvoeding?

Tarotkaarten helpen je afstand te nemen van jezelf, en een situatie. Vooral bij de opvoeding is dat heel waardevol, want daar ben je heftig bij betrokken! Je doet als het ware even een stapje terug, en bekijkt de situatie met nieuwe, frisse ogen.


De tarot raadplegen doe je zo:

  1. Je schudt de kaarten,
  2. Je stelt een vraag
  3. Je trekt een kaart uit een dicht spel

Een zinnige vraag is bijvoorbeeld: 'Wat kan ik het beste doen in deze situatie?'

Eérst een vraag stellen, en dan pas een kaart trekken is belangrijk, anders weet je niet waar de kaart op slaat. De kaart die je trekt is een antwoord op een vraag die je stelt.

Hoe kunnen tarotkaarten je helpen als vrouw en partner?

De tarot is een instrument om naar je relatie te kijken. Mogelijke vragen zijn: 'Wat is mijn behoefte in de relatie? Waar heeft mijn partner behoefte aan? Wat is het probleem tussen ons? Hoe kunnen we dat oplossen? Hoe reageer ik gewoonlijk als we ruzie hebben, en hoe kan ik dat anders doen?'

De kaarten die je trekt zetten aan tot nadenken, en brengen je op andere gedachtensporen. Ze helpen je om je relatie te ontwikkelen, of om problemen op te lossen.

Kun je kinderen ook een tarotkaart laten trekken?

Op tarotkaarten staan plaatjes. 'Kaartlezen' begint met naar het plaatje kijken, en te zeggen wat je opvalt. Als je kind kan vertellen wat er op het plaatje staat, dan heeft het de goede leeftijd om een kaart te trekken.

Hoe gaat het met mijn kind?

Vraag je je af of je kind goed in zijn vel zit? Dan kun je de volgende methode gebruiken:

  1. Laat je kind een kaart trekken met de vraag: 'Hoe gaat het met mij?'
  2. Luister goed naar wat je kind vertelt over het plaatje.
  3. Stel eventueel vragen om je kind op gang te helpen: 'Wat doen de mensen op de kaart? Is het er vrolijk of droevig? Als jij iemand of iets op deze kaart zou zijn, wie of wat ben je dan? Wat doe jij, of wat gebeurt er met jou? Hoe voel je je daar?

Wat je kind zegt over de kaart, pas je toe op de situatie van het kind, op school en thuis. Zo krijg je een heleboel informatie over hoe het met je kind gaat.

Als kinderen op de middelbare school zitten, kunnen ze zelf de kaarten gaan lezen. Speciaal voor hen heeft George Hulskramer een boek geschreven: De Tarot spreekt (Gottmer 2003).

Tarotkaarten

Heel praktisch: een kind heeft het moeilijk op school, omdat het wordt gepest. Hoe zou je de tarotkaarten hierbij kunnen inzetten als instrument?

Als het moeilijk is om de lerares of leraar te benaderen, dan zou ik daar een kaart over trekken, om er stil bij te staan bij hoe ik dat het beste zou kunnen doen.

Kijken kinderen anders naar tarotkaarten dan wij, als volwassenen?

Kinderen zeggen misschien gemakkelijker wat ze zien op een kaart, en waar hun oog op valt. Dat is nodig om een kaart te lezen. Maar kinderen kunnen nog geen relatie leggen tussen wat hen opvalt op een kaart, en hun eigen leven.

Hoe onderscheiden tarotkaarten zich bijvoorbeeld van Deugdenkaarten?

Op Deugdenkaarten staat tekst, op tarotkaarten niet. De afbeelding op de tarotkaart moet je zelf duiden.

Deugdenkaarten stimuleren goede eigenschappen, en zijn bedoeld voor karakterontwikkeling. Er zijn weliswaar drie tarotkaarten die oude kardinale deugden tonen (Kracht, Matigheid en Gerechtigheid), maar het gaat bij tarotkaarten niet specifiek om het ontwikkelen van goede eigenschappen.

Tarotkaarten laten zien wat we meemaken in ons leven. Je ziet op de kaarten hoe mensen zich voelen, en wat ze doen in verschillende situaties. Tarotkaarten tonen fijne en ook moeilijke, situaties uit ons leven.

Er staan ook figuren op, waarvan je denkt: 'Die deugt niet!' De kaarten omvatten het hele leven. Dat wil niet zeggen dat jijzelf moet liegen en bedriegen. Helemaal niet. De Tarot moedigt dat niet aan. Het is aan jezelf om een juiste keuze te maken, om oprecht en eerlijk te zijn, of moedig.


Er zijn verschillende soorten tarotkaarten: maakt het uit welke soort je gebruikt?

Het maakt zeker uit welk tarotspel je gebruikt. Kies bij voorkeur kaarten waar mensen en situaties op staan. Dan hoef je alleen maar naar het plaatje te kijken om te weten wat een kaart voor jou betekent.

Het meest beroemde spel is de Rider-Waite Tarot. Bijna alle andere tarotspellen zijn daarop gebaseerd. Mijn ervaring is dat de kaarten van de Rider-Waite Tarot gemakkelijk te begrijpen zijn en prettig om mee te werken.

Inner Child Kaarten

Inner Child Kaarten zijn ook plezierig, ik geef daar les in. Het is een echt tarotspel, dat geïnspireerd is door de sprookjeswereld. Er zijn kaarten met elfen, dappere ridders, meerminnen en kabouters. Er zijn ook kaarten met echte sprookjes: Belle en het Beest, Sneeuwwitje en Roodkapje bijvoorbeeld. De kaarten hebben zachte kleuren. Dat alleen al maakt het een fijn spel om mee te werken.

Meer weten?

Bezoek dan Berthe's website.
Ook Berthe's blog is een bezoekje waard.

En lees ook mijn post Hoe tarot kaarten leggen.

Praktische informatie 

Ben je geïnspireerd geraakt, en wil je zelf tarotkaarten kopen? Het meest bekende deck is dat van Rider Wait.  Ik heb dat zelf ook! Je vindt dit onder andere bij bol.com voor nog geen 30 euro.

Rider Waite

Rider Waite


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *