Opvoeden!

Dit is nu eens niet het zoveelste artikel of boek waarin een expert uit de doeken doet hoe je moet opvoeden!

Aleid Truijens (literair criticus en columnist voor de Volkskrant en schrijver) weet in 141 pagina's een grondig tijdsbeeld te schetsen van opvoeden anno 2012. Opvoeden is volgens haar simpelweg 'hondsmoeilijk' maar tegelijkertijd doodgewoon en alledaags.

Opvoeden anno 2012: laat je niet gek maken door de experts

Opvoeden!, Een nieuwe blik op een eeuwenoud beroep is feitelijk het ultieme kraamcadeau. Aleid Truijens schetst namelijk kort en krachtig alle kwesties waarmee je als moderne ouder te maken krijgt: zwangerschapstechnologie, labelkinderen, de feminisering van het onderwijs, de druk van de overheid op ouders om meer en langer te werken, maar tegelijkertijd ook meer vrijwilligerswerk te doen en meer te helpen op school, kinderopvang, de rol van de moderne vader, de vele experts die je als ouder vertellen hoe je het moet doen etc.

Waarom zijn er nog maar zo weinig kinderen 'gewoon'?

Truijens stelt vragen als:

  • Waarom zijn er tegenwoordig nog maar zo weinig kinderen 'normaal'? Zijn kinderen hetzelfde gebleven maar zijn we steeds fijnmaziger gaan benoemen, zodat prominente karaktereigenschappen voortaan afwijkingen zijn? Zouden we het spectrumvan 'normaal' niet eens wat moeten oprekken?
  • Waarom is de aloude gezonde Hollansche jongen steeds meer een probleemgeval?
  • Overladen we onze kinderen met aandacht en bezorgdheid, of kan het nooit genoeg zijn?

Opvoeden: vertrouw op je gezonde verstand en intuïtie

Truijens is kritisch maar begripvol, en spreekt vanuit ervaring. Haar kinderen zijn inmiddels het huis uit en 'goed gelukt'. En dat heeft ze bereikt met een opvoedingsstijl die ze omschrijft als: 'Op goed geluk een beetje aanrommelen; een aaneenschakeling van nerveuze goede bedoelingen, vergissingen, inconsequenties en soms ferm ingrijpen. En een hoop liefde.'

Daarmee sluit ze aan bij conference van Wim Sonneveld, geschreven door Simon Carmiggelt:

'Een opvoeder is een stakker die in het duister tast.'

En daar is niks mis mee! Ook al willen de experts ons iets anders doen geloven, want zoals Truijens schrijft: 'Angst creëert een markt.' En de experts willen hun boeken, workshops en cursussen aan de markt brengen.

Praktische informatie

Opvoeden! is bij onze boekenpartner Bol.com tweedehands leverbaar voor 12,50.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *