Lonneke startte een eigen bedrijf!

Lonneke (29) is getrouwd met Berry, en samen hebben ze een zoon Jens (9 maanden). Uit een eerder huwelijk heeft Berry een dochter, Hannah (8), die ongeveer veertig procent van de tijd bij Lonneke en Berry is. In september startte Lonneke haar eigen bedrijf Schot Office Support.

Wij interviewden Lonneke!

Wat is je opleiding?

Na de middelbare school (MAVO en HAVO) wist ik totaal niet wat ik wilde, eigenlijk wilde ik teveel. Een deel van mij wilde ‘iets creatiefs’ terwijl een ander deel advocaat wilde worden. Ik besloot voorlopig geen vervolgopleiding te gaan doen en ik ben gaan werken, in eerste instantie in de horeca maar ik ben op een gegeven moment op kantoor terecht gekomen. Dit beviel zo goed dat ik Schoevers ben gaan doen.

Kun je kort vertellen over je beroepsachtergrond?

Ik ben secretaresse en in dit vak heb ik mezelf ruimschoots bewezen, daarnaast heb ik ervaring als office manager en ben ik eigenlijk een echte duizendpoot die heel goed is in organiseren. Naast mijn Schoevers diploma heb ik verschillende korte trainingen en workshops gedaan. Ook lees ik veel (vooral via internet) over mijn vak en de vakken waar ik raakvlakken mee heb.

Wanneer richtte je je eigen bedrijf op?

Ik ben in september van dit jaar van start gegaan en ben dus echt een startende ondernemer. Ook ben ik gestart als ambassadrice voor FemaleFactor, een hele leuke uitdaging. FemaleFactor is een netwerk voor de 360 graden vrouw. Met andere woorden, alle vrouwen zijn welkom om lid te worden en deel te nemen aan onze activiteiten. Als ambassadrice verzorg ik alle activiteiten voor regio Den Bosch. Erg leuk en leerzaam

Hoe kwam de naam van je bedrijf tot stand?

Mijn meisjesnaam is Schot en ik verleen ondersteuning op allerlei gebied. In eerste instantie wilde ik mijn organisatie Schot Secretary Service noemen maar ik vond dat ik de nadruk dan teveel op het vak secretaresse legde. Ik kan namelijk ook als office manager of als organisator van events ingezet worden. Schot Office Support dekt het totale pakket van mijn diensten beter en afgekort kom je uit op SOS. Daarnaast klinkt het ook goed.

Wat motiveerde je een eigen bedrijf te starten?

Zelf de baas zijn, en de touwtjes in handen te nemen trok mij enorm aan. Daarnaast wilde ik niet in een standaard secretarieel baantje terecht komen omdat ik bang was dat ik hier geen uitdaging in zou vinden. Als zelfstandig ondernemer is mijn takenpakket breder omdat ik zelf opdrachten binnen moet halen, zelf de administratie moet voeren en ook mijn pr en dergelijke zelf moet regelen. Daarnaast heb ik mijn taken als ambassadrice van FemaleFactor. Genoeg uitdaging dus.

Kun je wat over het proces van het opstarten van een eigen bedrijf vertellen?

Om alle ideeën in mijn hoofd meer structuur te geven, ben ik ze gaan opschrijven. Deze brainstormsessie is de basis van mijn ondernemersplan geworden. Bij het daadwerkelijk schrijven van mijn plan, heb ik heel veel gebruik gemaakt van de informatie van de website van de KvK. Ook heb ik een workshop over freelancen bij de KvK gevolgd en daar heb ik veel aan gehad. Daarnaast heb ik heel veel zitten sparren met mijn man, familie en vrienden.

Hoeveel uur per week besteed je aan je bedrijf?

Zonder klus ben ik zo’n 16 uur per week aan het werk. Ik ben dan vooral veel tijd kwijt met netwerken, zoeken naar opdrachten en aan afspraken. Als ik wel een klus heb, ben ik 20 tot 24 uur voor de opdrachtgever aan de slag, daarnaast moet ik dan nog mijn administratie doen en natuurlijk mijn werk voor FemaleFactor uitvoeren. Dan heb ik het wel druk met ongeveer 36 tot 40 uur per week. Veel dingen kunnen gelukkig s’avonds en in het weekend uitgevoerd worden.

(Tekening van Lonneke)

Hoe ziet je werkplek er uit?

Ik heb een eigen werkkamer met een groot bureau. Dit heb ik ook wel nodig aangezien ik deze kamer ook als hobbykamer gebruik. Ik teken namelijk veel en als ik er even tijd voor heb, maak ik zelf kleding.

Wat doe je om aan klanten te komen? Publiciteit en marketing?

Ik netwerk heel veel en daarnaast struin ik internet af naar functies die ik kan uitvoeren. Verder verstuur ik wel eens een mailing, en heb ik plannen voor een nieuwsbrief. Ook zoek ik de locale pers op.

Je schrijft op je blog dat je ook graag tbm zou worden. Zou je daar iets over kunnen vertellen?

Aan de ene kant lijkt het me heerlijk om thuis voor de kinderen te zorgen en me helemaal op mijn gezin te richten. Dit spookt soms door mijn hoofd, vooral wanneer er een kind ziek thuis is. Ik denk alleen wel dat ik als thuisblijfmoeder toch weer dingen ga zoeken om te doen. Dit hoeft dan geen bedrijf of baan te zijn maar ik ben het gelukkigst als ik op meerdere gebieden bezig ben.

Hoe zie je de toekomst?

Een goede balans tussen privé en werk is voor mij het belangrijkst. Daarnaast staat mijn gezin op 1 en dit zal altijd zo blijven. Voor mijn toekomst hoop ik dat wij een hecht gezin zijn en blijven, een warm nest waarin Jens en Hannah zich geborgen en thuis voelen.

Daarnaast hoop ik voor mezelf dat ik zakelijk mijn draai echt ga vinden. Ik ben dichtbij met mijn bedrijf en mijn plannen, maar ik ben nog niet helemaal waar ik zijn wil. Wat die draai dan is, Schot Office Support tot een succes maken, thuisblijfmoeder worden of toch een baan, zie ik dan wel weer.

Ik wil toch wel voor 24 uur per week declarabel zijn, en ik wil van FemaleFactor in Den Bosch een succes maken. Geld is niet heel belangrijk voor mij maar uiteraard wil ik er ook wel een leuk centje aan overhouden.

Mijn deadline is september 2010. En mocht ik mijn doelen dan niet gehaald hebben, dan ga ik mijn plannen drastisch wijzigen.

Hoe ziet een gemiddelde dag er bij jou uit?

Mijn dagen met Jens thuis draaien om hem, hij bepaalt het tempo. Wel ga ik, als het weer het toelaat, altijd een flink stuk met hem wandelen. Dit is lekker voor hem maar ook goed voor mij. Verder speelt Jens veel als hij wakker is, lekker op een kleed op de grond en ik ben altijd wel in de buurt. Tijdens zijn slaapjes doe ik wat klusjes in huis of zit ik achter de computer (zoals nu). Op deze dagen spreek ik ook weleens met vriendinnen af en Jens gaat eigenlijk altijd mee.

De dagen dat Jens naar het kinderdagverblijf gaat, zijn voor mij echt mijn werkdagen. Op deze dagen plan ik mijn zakelijk afspraken en zit ik veel achter de computer. Maar ook op deze dagen zorg ik ervoor dat ik even buiten kom en draai ik tussendoor een was.

Hannah is om de week een heel weekend en een aantal schooldagen bij ons. Ik stem mijn werkschema hier op af, en Berry en ik zorgen ervoor dat we deze weekenden allebei zo min mogelijk werken. Ook ontbijten we op zondag altijd uitgebreid met het hele gezin, heel leuk en gezellig. Door de week ontbijten we met zijn allen en s’avonds eten we aan de eettafel. Jens krijgt zijn warm eten vaak al eerder maar zit er vaak toch bij met een toetje of een rijstwafel.

Hoe is je bedrijfswebsite tot stand gekomen?

Ik heb zelf de huisstijl ontwikkeld, teksten geschreven en de foto’s gemaakt. Via via ben ik bij een goede webdesigner terecht gekomen en die heeft er een website van gemaakt. Eigenlijk is het allemaal heel vlot en snel gegaan.

Wat is het leukst aan een eigen bedrijf?

Het leukste vind ik toch de flexibiliteit en de kans om iets op te zetten op jouw manier. Je doet iets waar je helemaal achter staat en dat straal je uit. Het kost zeker energie en je moet jezelf ook echt oppeppen als iets niet lukt maar je krijgt er ook heel veel voor terug.

Ook heb ik gemerkt dat ik een stuk meer erkenning in mijn vak krijg en wordt ik veel meer voor ‘vol’ aangezien sinds ik een eigen bedrijf heb. Eigenlijk heel raar want zoveel hoef je voor die status van zelfstandig ondernemer niet te doen, alleen even inschrijven bij de KvK. Maar het streelt me wel.

Daarnaast vind ik de afwisseling tussen verschillende klussen en de uitdaging om het te laten slagen wel heel leuk en inspirerend.

Wat is de grootste uitdaging?

Ervoor zorgen dat ik kan doen wat ik heel leuk vind, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat ik mezelf er niet in verlies. Dus dicht bij mezelf blijven, succes boeken en een goede balans vinden tussen werk en privé.

Hoe combineer je het met je gezin? Heb je oppas, au pair, of springt je partner bij?

Hannah gaat naar school en is ook een aantal dagen bij haar moeder dus dit valt voor mij erg mee. Jens gaat 3 dagen naar het kinderdagverblijf en soms springt Berry overdag bij, maar dit is niet altijd te combineren met zijn baan. Daarnaast hebben we een vaste oppas voor de avonduren en kan ik bij mijn schoonmoeder terecht. En als ik het dan nog niet geregeld krijg, dan is het tijd om de afspraak anders te plannen.

Alles wat belangrijk is, maar nog niet gevraagd!

Ik krijg heel vaak de opmerking dat men het knap vindt dat ik voor mezelf ben gestart in combinatie met een gezin, en ook vraagt men regelmatig waar ik de fut vandaan haal. Ik proef hieruit dat veel mensen met plannen lopen om voor zichzelf te beginnen maar dit niet durven omdat ze geen zekerheden op durven te geven of simpelweg denken dat hun plan niet haalbaar is.

Als zelfstandig ondernemer lever je inderdaad zekerheden in, maar een dienstverband is niet zaligmakend. Ik ken genoeg mensen die na jarenlange arbeid aan de kant zijn geschoven en dan zijn de zekerheden ook weg.

Door je plannen op papier te zetten en te sparren met je omgeving of een coach, kom je erachter of zaken haalbaar zijn. En als je echt iets wilt, dan kan je het en heb je er energie voor, ook in combinatie met een gezin en je plannen slagen dan echt wel.

Meer weten?

Bezoek dan Lonneke's persoonlijke blog Mama Lon op kruispunt en haar website Schot Office Support


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *