Zelfgemaakte kinderkleding verkopen met je webwinkel

Sandra Beurskens-Kock (43) is negenentwintig jaar samen met haar man Frans, en samen hebben ze een dochter van vijftien, en een zoon van tien. Sandra volgde een MBO opleiding Mode en kleding, waarna ze aan de slag ging in een hobbywinkel voor wol en handarbeid, en daarna in een stoffenzaak.

Ondertussen werkt Sandra alweer twintig jaar parttime als Rijksambtenaar bij RWS dienst in Noord-Holland, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan! In haar vrije tijd maakt Sandra kinderkleding die ze verkoopt in haar webwinkel.

Wij vroegen Sandra hoe ze haar webwinkel heeft opgestart, hoe ze aan klanten komt, hoe ze haar prijzen bepaalt, kortom alles wat je altijd al wilde weten over zelfgemaakte kleding verkopen in je eigen webwinkel maar niet durfde te vragen!

Hoe kwam je op het idee van Munstraatje Kinderkleding?

Aanvankelijk verkocht ik kinderkleding via eBay, maar omdat je daar voor iedere advertentie moet betalen vond ik dat te duur worden. Een ander nadeel van eBay vond ik dat een advertentie een tijd moest staan voordat ik een product verkocht had.

Op vijf januari 2004 startte ik daarom mijn eigen webwinkel Muntstraatje Kinderkleding, naar de straat waarin ik woon. Omdat ik zelf geen webwinkel kon bouwen koos ik voor een kant-en-klare winkel op Winkeltjes.net. Zij bieden een kant-en-klaar concept, waarbinnen je vervolgens zelf kunt 'spelen' met de look en uitstraling. Via eBay had ik al een behoorlijke klantenkring opgebouwd, waardoor mijn start vrij makkelijk was.

Hoe kom je op ideeën voor producten?

Ik surf veel op internet en bekijk inspirerende blogs. Zo zag ik op diverse blogs het gebruik van vintage afbeeldingen voor woonspullen. Die vond ik erg leuk, en ik ging zoeken op het internet. Daar kwam ik veel afbeeldingen tegen die gratis waren, en die heb ik onder andere verwerkt in mijn applicaties.

In mijn opleiding heb ik natuurlijk de basisvaardigheden geleerd, en verder is het een kwestie van dóen. Daardoor krijg je steeds meer handigheid en lef. Vaak is het een kwestie van uitproberen en kijken hoe iets uitpakt. Het is daarbij handig om voorraad te hebben, zodat je lekker kunt combineren.

Waar koop je je stoffen en patronen?

Mijn lappen haal ik op de markt en op stoffenbeurzen. Kralen en toebehoren koop ik veel via eBay. Daar kun je leuke kralen kopen voor weinig geld, vooral als je selecteert op 'geen verzendkosten'. Dan ben je voor een paar euro klaar en heb je een zak vol.

Ik gebruik op het moment de patronen van Farbenmix en die koop ik via internet.

Waarom juist die stijl?

Toen mijn dochter het nog leuk vond als ik wat voor haar maakte, gebruikte ik deze stijl al: roeseltjes, puntmutsen, kantjes, bandjes, applicaties, ik hou er gewoon van!

Zijn er ook dingen die je beslist niet zou maken?

Ik ben niet zo van de jassen, dus die zal ik ook niet maken. Wel gedaan voor mijn dochter, maar dat is toch anders.

Heb je een favoriet product?

Ik maak graag een bovenstuk. Dit mag een jurk of een hes zijn.

Hoe bepaal je hoeveel iets kost?

Door ervaring: Je hebt gauw genoeg door of een prijs goed is. Ik weet wel, dat ik mijn uurloon er niet uit krijg, maar dat maakt mij niet uit.

Ik vind het een sport om goedkoop lapjes te kopen en zoveel mogelijk patronen uit die ene meter stof te knippen. Doordat ik veel stofjes combineer, lukt dat aardig en daar zit dan mijn winst.

Wat maakt de kleding die jij maakt anders dan bijvoorbeeld de kleding van Wibra of H&M?

De kwaliteit van de stoffen die ik gebruik is beter, en omdat ik enkele stuks maak, is ieder kledingstuk weer anders. Verder is mijn kleding kleurijker, en met met meer versiersels, en daardoor opvallender.

Is de collectie leeftijdsgebonden denk je?

Zeker! De maten die ik meestal verkoop liggen tussen maat 104 t/m 128. De overige maten maak ik vooral op bestelling, want er zijn natuurlijk wel oudere meisjes die de kleding ook leuk vinden.

Wat is het leukst aan je webwinkel?

Het totaalpakket! Dus van het uitzoeken van de stofjes, bandjes en de te borduren applicaties, tot het bewerken van de foto's voor mijn winkel en blog. Als zijsprongetje maak ik af en toe sieraden bij mijn kledingstukken. Ook leuk, maar nog niet zo gewild.

Wat is je grootste uitdaging?

Je wilt toch wat blijven verdienen met je winkel, dus de uitdaging is om mensen te blijven boeien, en dat valt niet mee in deze tijd. Ik merk de effecten van de crisis.

In het begin werd echt alles gekocht, en werden er soms belachelijke prijzen betaald (op
eBay). Dat is nu echt wel over, en niet alleen bij mij. Ik probeer met leuke aanbiedingen en kortingen de mensen te binden, en dat is echt een uitdaging.

Wat doe je aan marketing en publiciteit?

  1. Mond op mond reclame
  2. Visitekaartjes achter laten
  3. Via mijn blog verwijzen naar mijn winkel en ook laten zien wat ik maak.
  4. Toch af en toe wat verkopen op marktplaats en Ebay. Hier kijken zoveel
  5. mensen, dat ze vanzelf even bij jou komen kijken.
  6. Nu mee doen aan dit interview
  7. Mijn link vermelden op diverse startpagina's

Hoe heb je je voorbereid om deze winkel te starten?

In het begin heb ik me ingeschreven bij de KvK, maar na een half jaar weer uitgeschreven.
Het was toch teveel rompslomp, omdat alles vrij kleinschalig is. Die inschrijving bracht voor de Belastingdienst en mij veel werk met zich mee, dat eigenlijk niet nodig was. In overleg met de Belastingdienst ben ik toen als hobbyist doorgegaan.

Hoeveel uur besteed je er aan per week?

Ik ben dagelijks te vinden in mijn naaihok. Niet alleen met naaien, maar ook met het bijwerken van mijn blog en surfen op internet om inspiratie op te doen. Alles bij elkaar besteed ik er zo'n dertig tot veertig uur per week aan.

Hoe combineer je het met je gezin?

Ik werk parttime (22 uur per week) en heb geen reistijd, want ik woon aan de overkant van mijn werk. Wanneer ik om 7.00 uur begin ben ik om 12.00 of 13.00 uur weer thuis. Dan werk ik tot ik mijn zoon van school moet halen.

Verder werk ik tussen de bedrijven door, lees: huishouden, en 's avonds. Mijn naaihok is een combinatie van mijn spullen, en de tv met spelcomputer van mijn zoon.

Hoe zie je de toekomst van je webwinkel?

Ik hoop dat ik kan uitbreiden en bijvoorbeeld op het vlak van machineborduren. Ik wil me oriënteren op een cursus digitaliseren. Lijkt me erg leuk.

Meer weten?

Bezoek dan Sandra's webwinkel of haar blog!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *