'Kind meer dan 3 dagen naar de crèche is zielig,'

creche ideologie

Ook al werken steeds meer vrouwen buitenshuis, toch zijn de overheid en traditionele feministes nog niet tevreden. Want nu moeten er nog meer úren buitenshuis gewerkt worden.

De luxe van de mogelijkheid om deeltijd te werken moet weg

Nederland is namelijk 'kampioen deeltijd'. Eigenlijk is dat een enorme luxe, want in veel landen is dit zogenoemde 'anderhalfverdienersmodel' financieel niet haalbaar en bieden parttime banen weinig boeiend werk. Maar de overheid en traditionele feministes willen ervan af, omdat dit gunstiger is voor de economie.

Nog een cultuuromslag nodig

Om voor elkaar te krijgen dat meer vrouwen en mannen hun kinderen naar de opvang brengen, zodat ze zich aan hun betaalde arbeid kunnen wijden, moet er (alweer) een cultuuromslag komen. De moederschapsideologie is inmiddels aardig afgetakeld, maar nu heerst in Nederland blijkbaar nog het idee dat teveel dagen naar de opvang zielig is voor een kind. Drie dagen crèche  vinden veel ouders het maximale.


Oh, wat is kinderopvang toch goed voor kinderen

Dus haasten brancheorganisaties en overheid zich om te vertellen hoe goed de opvang wel niet is voor kinderen. Katinka Reuling, bestuursvoorzitter van kinderopvangorganisatie prijst:

'In Nederland wordt meer dan alleen opvang geboden, kinderen krijgen de mogelijkheid om zich bij de opvang te ontwikkelen. Opgeleide pedagogisch medewerkers zijn constructief bezig om kinderen sociale en cognitieve vaardigheden op te laten doen. Het zou fijn zijn als ouders zich bewust zijn van de toegevoegde waarde van de opvang.'

Voor het gemak hebben ze het maar even niet over het wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat baby's last hebben van stress als ze naar de opvang gaan. Of over de niet altijd stabiele kwaliteit van de kinderopvang. Een eerste meting van de Universiteit Utrecht naar de kwaliteit van de kinderopvang voldoende tot goed lijkt wat dat betreft positief: de kwaliteit is voldoende tot goed. In 2016 noemde Kamerlid Tjitske Siderius de resultaten van een onderzoek naar de kwaliteit van kinderopvang in Nederland nog 'schrikbarend' .

Tot slot

Afgezien van de vraag of kinderopvang nou goed of slecht is voor kinderen, vind ik het alarmerend dat de overheid zo actief probeert ons gedrag en denken te beïnvloeden.

Huisvlijt
Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *