Is fulltime moederen kapitaalvernietiging?

Jarenlang lag het zogenaamde Bildungsideaal aan de basis van het onderwijs. School was een plek die je vormde als mens en voorbereidde op je verdere leven.

Onderwijs voor je persoonlijke ontwikkeling

Plato stelde al:

Het onderwijs moet primair in dienst staan van de persoonlijke vorming van haar studenten. Het karakter moet gevormd worden en deugden ontwikkeld. Hiervoor moesten de docenten ook een diepe en persoonlijke vorming hebben doorgemaakt.

Onderwijs om je klaar te stomen voor de arbeidsmarkt 

Maar anno 2014 is dat niet langer het geval. Nu is het onderwijs puur gericht op de arbeidsmarkt. Kinderen moeten dingen leren die van pas komen in een baan.

Niet langer leer je om jezelf te verbeteren, maar om je kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Bovenstaand perspectief verklaart de uitspraak die Sharon Dijksma deed in 2006. Zij noemde het kapitaalvernietiging als vrouwen een opleiding volgden, en daarna voor hun kinderen gingen zorgen.

Fulltime moederen is kapitaalvernietiging!

Dijksma zei:

'Je geniet op kosten van de samenleving een dure opleiding, die kennis mag je niet straffeloos wegggooien. Die vrouwen zouden een deel van de kosten van hun opleiding moeten terugbetalen.'

Dijksma's uitspraak getuigt van een beperkte visie, waarbij genoten onderwijs alleen nuttig is als het wordt ingezet op de arbeidsmarkt. Dat hun opleiding vrouwen heeft gevormd als mens, en dat dit doorwerkt in hoe ze hun kinderen opvoeden is blijkbaar irrelevant. Dat kun je immers niet omzetten in klinkende munt.

Modern verwijt aan thuisblijfmoeders weerspiegeling utilisme

Het moderne verwijt aan vrouwen die hun opleiding niet ten gelde maken uitvreters zijn, die teren op de zak van hun man en maatschappij is een weerspiegeling op de veranderde visie op het onderwijs.

Maar wanneer het onderwijs alleen maar dient als vergroting van de kansen op de arbeidsmarkt zie je dat de intrinsieke motivatie om te leren verdwijnt. Dat zie je terug in scholieren die protesteren als een leraar uitwijdt over een onderwerp, waar het proefwerk niet over zal gaan.

Eerst waren het de kinderen die moesten wijken (naar de crèche) voor het belang van de economie.

Nu gebeurt hetzelfde met het onderwijs.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Daar stip je wel iets aan ja wat wij in de thuisonderwijs al jaren roepen, nml dat school de leerhonger verprutst bij kinderen.
    Ik ben het trouwens roerend met je eens, moeders die fultime thuis zijn investeren wel degelijk hun opleiding in de maatschappij. Via hun kinderen!

  2. Daar stip je wel iets aan ja wat wij in de thuisonderwijs al jaren roepen, nml dat school de leerhonger verprutst bij kinderen.
    Ik ben het trouwens roerend met je eens, moeders die fultime thuis zijn investeren wel degelijk hun opleiding in de maatschappij. Via hun kinderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *