Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst.

Het komt regelmatig in het nieuws: zorgen over de gevolgen van ons smartphone gebruik.

Om de haverklap verschijnen er berichten over onderzoeken waaruit blijkt dat smartphone gebruik slecht is voor de concentratie, en dat het je gespannen maakt.

De laatste tijd verschenen er dan ook diverse boeken van mensen die bewust hun smartphone een periode aan de kant legden. Soms een jaar, soms korter. Een digitale detox heet dat.

Maar is het idee dat de smartphone niet deugt terecht? 

Dat is de vraag die journalist Wouter van Noort onderzoekt in zijn boek Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst.

Erg veel informatie

Hij haalt in zijn boek zoveel onderzoeken en feiten aan, dat ik op een gegeven moment de grote lijn van zijn boek uit het oog verloor. En hij geeft helaas aan het eind van zijn boek geen duidelijk antwoord op zijn eigen vraag.

Wel wordt duidelijk dat smartphones zowel positieve kanten hebben als negatieve.

En die negatieve kanten hebben ingrijpende gevolgen op zo'n beetje alles. 

Van het functioneren van individuele mensen tot het functioneren van de maatschappij in het algemeen.

Afgezien van het effect van het smartphone gebruik zelf, heb je daarnaast ook nog de zorgen over bedrijven als Google en Facebook die heel veel macht hebben gekregen.

Conclusie over 'Is daar iemand. Hoe de smartphone ons leven beheerst'

Wouter van Noort gaat grondig te werk in zijn boek over ons smartphone gebruik, en wat dit betekent voor onszelf en de maatschappij. Het effect van smartphones is groot. Op de achterflap van het boek staat dat het zelfs een politieke factor is.

Het boek is toegankelijk geschreven, maar beschouwend van toon. Verwacht dus geen uitgebreide tips om je smartphone gebruik te verminderen.

Voor mij persoonlijk was Is daar iemand? vooral een belangrijke bewustwording. Het zette me aan het denken hoe ik zelf met mijn smartphone omga. En hoe mensen in mijn omgeving hem gebruiken. Of juist niet.

Praktische informatie over het boek Is daar iemand?

Is daar iemand? is voor 16,99 te koop bij bol.com.Maak jij je wel eens zorgen over je smartphone gebruik? Of over het gebruik van mensen in je omgeving?


Als je dit boek leuk vindt, dan heb je vast ook interesse in The Social Dilemma!


Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

23 reacties

 1. Het is inderdaad goed om er eens bij stil te staan. In gezelschap heb ik mijn telefoon meestal in mijn tas en op stil. In de avonden leg ik heb vaak weg. Niet altijd maar zeker met regelmaat

 2. Het is inderdaad goed om er eens bij stil te staan. In gezelschap heb ik mijn telefoon meestal in mijn tas en op stil. In de avonden leg ik heb vaak weg. Niet altijd maar zeker met regelmaat

 3. Het is inderdaad goed om daar bij stil te staan. Ik heb geen data abonnement, dat scheelt. Als ik een berichtje zie verschijnen wil ik automatisch toch even kijken... en dat is best een concentratiebreker. Vaak leg ik hem even weg aan de oplader als ik gefocust wil doorwerken.

 4. Wij leggen de tel bewust wel eens weg om samen een film te kijken of te eten ofzo. Maar zonder fb had ik nu mijn gezin niet, of werk. Dus ben de laatste die echt klaagt

 5. Ik zet steeds vaker mijn mobiel in de niet-storen-stand, zodat ik niet steeds hoor dat er berichtjes binnenkomen. Ik kan het dan namelijk niet laten om toch even te kijken wat het is. Nu check ik mijn telefoon meer op gezetten momenten dan de hele dag door

 6. Zelf maak ik mij er niet echt zorgen om omdat mijn smartphone een belangrijk onderdeel is van mijn werk. Buiten mijn werk om gebruik ik hem eigenlijk niet zo extreem veel!

 7. Heel goed Madelon. Persoonlijk vind ik het not done om tijdens een gesprek ineens op een smartphone te gaan zitten kijken. Door hem stil te zetten en in je tas te laten kom je minder in de verleiding : )

 8. Lijkt me een interessant boek. Ik maak me wel zorgen om het smartphonegebruik, ik zie genoeg mensen om mij heen die al geen minuut zonder telefoon kunnen...

 9. Lijkt me een interessant boek. Ik maak me wel zorgen om het smartphonegebruik, ik zie genoeg mensen om mij heen die al geen minuut zonder telefoon kunnen...

 10. Ik stoor me aan tieners die in gezelschap, bijvoorbeeld op een verjaardag, niet van het ding af kunnen blijven. A-sociaal vind ik het eigenlijk.

  Als ik er wat van zeg, krijg ik een onverschillige reactie of geen reactie. Voel je'm?
  ..waar moet dat heen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *