Hoe belangrijk zijn vaders eigenlijk?

fulltime moeder, thuisblijfmoeder

Sinds april 2016 heeft Nederland een primeur: de allereerste hoogleraar vaderschap ter wereld.

En dat is Renske Keizer. Vanuit deze bijzondere leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam onderzoekt zij of, en hoe vaders bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.


Is het belang van vaders niet al bewezen?

Hoewel er wel onderzoeken zijn waaruit zou blijken dat vaders belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, staat dit onderzoek volgens Keizer nog 'in de kinderschoenen'. Er zijn nog verschillende interpretaties mogelijk van de resultaten. Dus er is meer onderzoek nodig om echt stevige conclusies te kunnen trekken over het belang van het vaderschap.

De grootste valkuil vindt Keizer dat er bij het bestaande onderzoek vaak alleen naar hoogopgeleide vaders is gekeken. Daardoor bestaat het risico dat de invloed van vaders wordt overschat.

Het is dan niet zozeer de vader die een positieve invloed heeft op het kind, als wel erfelijke factoren zoals intelligentie en betere economische hulpbronnen.

Wel betrouwbaar zijn de resultaten waaruit blijkt dat als vaders traditionele rolpatronen doorbreken hun kinderen dat ook sneller zullen doen. Bovendien lijkt een gelijkwaardige rolverdeling een positief effect te hebben op de cognitieve ontwikkeling van kinderen.

Nederlandse vaders krijgen erg weinig verlof

Nederlandse vaders komen er met twee dagen betaald verlof, vanaf 2019 vijf dagen, bekaaid vanaf vergeleken met andere landen.

Volgens Keizer komt dit omdat we in Nederaland hardnekkig vasthouden aan het idee dat moeders de primaire opvoeders zijn.

Ik ben benieuwd tot welke conclusies Renske Keizer uiteindelijk komt.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *