Herintreden op de arbeidsmarkt: 10 jaar later

Herintreden na 10 jaar  fulltime moederen

Begin 2000 verscheen er een artikel in Time Magazine over de zogenaamde 'Opt-Out Revolution'. Lisa Belkin schreef hier in over zeer succesvolle vrouwen die hun baan opzegden om fulltime te moederen. Deze vrouwen deden dat vol zelfvertrouwen, en vanuit de overtuiging dat ze het heft van hun leven in eigen hand namen.

Tien jaar later zocht Judith Warner deze vrouwen op met de vraag: 'Hoe is het nu met hen?' Ze schreef er een artikel over met de titel: 'The Opt-Out Generation Wants Back In'.

De tijden zijn veranderd

 1. Warner constateert dat het beeld van een goede moeder de afgelopen tien jaar is veranderd. Volgens haar was de norm begin 2000 dat je als moeder het beste fulltime kon zorgen. Maar sindsdien verschenen er alarmerende artikelen over Hyperparenting en Helicopter Ouders. Ouders die zich juist teveel op de opvoeding van hun kinderen storten.
 2. Daarnaast noemt Warner de 'mancessie'. Veel Amerikaanse mannen verloren hun baan, en inmiddels is zelfs 40% van de Amerikaanse vrouwen de belangrijkste kostwinner.

Warner wilde weten hoe deze maatschappelijke veranderingen de vrouwen die hun baan opgaven om fulltime te moederen heeft beïnvloed. Daarvoor interviewde ze 22 vrouwen. Ook beschrijft ze in haar artikel andere onderzoeken. Hieronder de conclusies over herintreden na fulltime moederen op een rijtje.

Herintreden na een periode van fulltime moederen: belangrijke factoren

 • De meest succesvolle vrouwen, met goede netwerken, konden redelijk makkelijk herintreden op de arbeidsmarkt. Maar hun salaris was wel lager, en de baan minder prestigieus.
 • Minder hoogopgeleide vrouwen hadden veel moeite om te herintreden.
 • Het juiste vrijwilligerswerk speelt een belangrijke rol bij herintreden. Zo is vrijwilligerswerk als fondsen werven gunstiger voor herintreden dan luizenmoeder zijn.
 • De nadelen van het verlies van hun baan werd gecompenseerd door het plezier om het moederschap naar eigen inzicht in te vullen.
 • 89% van de vrouwen wilde herintreden op de arbeidsmarkt. 73% was succesvol met herintreden. (Hewlett)
 • Na herintreden verdienden de vrouwen gemiddeld 16% minder dan daarvoor. (Hewlett)
 • De meeste vrouwen hadden een lagere functie, met minder verantwoordelijkheden na herintreden
 • Vrouwen die succesvol herintreden doen dat meestal in een ander soort baan. Pamela Stone constateert een verschuiving van 'traditionally masculine and hard-driving' naar 'more female dominated and far less lucrative caring, nurturing occupations like teaching or nonprofit work'.
 • Hoe langer vrouwen thuis zijn, hoe meer ze in een andere richting gaan wat betreft betaalde arbeid

Herintreden 10 jaar later

De belangrijkste conclusie van het artikel is toch wel dat niet één van de vrouwen die Judith Warner sprak spijt had van haar beslissing haar baan op te zeggen. Ongeacht de prijs die ze ervoor betaalde. Maar wel constateert Warner een algemeen gevoel van weemoed over wat had kunnen zijn, als de arbeidsmarkt de combinatie kind - interessante baan makkelijker had gemaakt.

Succesvol herintreden na fulltime moederen

De belangrijkste tip over herintreden na een periode van fulltime moederen is dat je je vakkennis en contacten moet onderhouden. Daarnaast kan het juiste vrijwilligerswerk herintreden vergemakkelijken. En vertaal de periode van fulltime moederen in capaciteiten en activiteiten die relevant zijn op de arbeidsmarkt.

In Today drie vrouwen aan het woord!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *