Interview met Kinderboekenschrijfster Fabien van Kempen: De reis van idee tot publicatie

fabien van kempen

Fabien van Kempen is een gepassioneerde kinderboekenschrijfster. Toen ik haar interviewde in 2010 was ze moeder van drie kinderen van negen, zes en vier. Schrijven loopt als een rode draad door haar leven. Als kind verzon ze met haar nichtjes al allerlei avontuurlijke verhalen. Na de nodige afwijzingen kreeg ze een proefopdracht bij uitgeverij Delubas en nu is ze officieel kinderboekenschrijfster! Ik vroeg haar het hemd van het lijf over deze carrière, hoe ze het heeft aangepakt, hoe ze het combineert met haar gezin, en meer.

Wanneer besloot je dat je schrijver wilde worden?

Het was een proces. Op de basisschool maakte ik graag opstellen en op de middelbare school was Nederlands mijn lievelingsvak. Voor mijn eindexamenopstel kreeg ik een negen. Daardoor overwoog ik voor het eerst serieus om ‘iets’ met schrijven te gaan doen. Dat leidde tot een communicatiestudie, waarna ik bij verschillende bedrijven werkte, altijd in functies waarbij schrijven een rol speelde. Pas toen ik kinderen kreeg en veel voorlas, kwam ik op het idee om kinderboeken te schrijven. En toen ik eenmaal begon, kon ik niet meer stoppen.

Deed je er een opleiding of cursus voor?

Ja, ik heb meerdere cursussen en workshops gedaan. Via de NTI, dagblad Trouw, en bij twee auteurs die ook lesgeven. Een cursus kinderboeken schrijven heeft me vooral geholpen om specifieke technieken en inzichten te verkrijgen voor het schrijven voor kinderen.

De geboorte van een schrijfcarrière

Mijn man moest voor zijn werk vaak verhuizen, en na mijn ontslag vanuit de Randstad belandden we met een baby in Groningen. Omdat dit niet de eerste keer was dat ik mijn baan moest opzeggen, besloot ik iets vanuit huis te starten. Freelance tekstschrijver worden leek me eerst een goed idee, maar zonder netwerk in Noord-Nederland was dat lastig. Daarom probeerde ik fictie te schrijven. Eerst voor volwassenen, maar ik vond het resultaat nogal pathetisch. Door veel voor te lezen aan mijn kinderen raakte ik geïnspireerd om zelf kinderverhalen te gaan schrijven.

Waarom schrijf je graag voor kinderen?

Ik kan mijn fantasie en humor erin kwijt. Ik word vrolijk van de verhalen die ik verzin, dat had ik niet toen ik voor volwassenen schreef. In het begin richtte ik me op kleuters, maar nu schrijf ik ook voor de bovenbouw van de basisschool. Ik wil graag een breed oeuvre opbouwen, voor alle leeftijden van de basisschool.

Waar let je op als je kinderboeken schrijft?

Het is belangrijk om op het niveau van de doelgroep te schrijven zonder betuttelend te zijn. Je moet echt in de hoofdpersoon kruipen en de wereld door hun ogen zien. Het is ook belangrijk om de spanning goed op te bouwen, zodat het kind steeds verder wil lezen.

Wat is er anders aan schrijven voor kinderen dan voor volwassenen?

In beide gevallen moet je je verplaatsen in de doelgroep. Als volwassene is het over het algemeen makkelijker om je in een andere volwassene te verplaatsen dan in een kind. Dat betreft zowel de belevingswereld als het taalgebruik en de woordkeuze.

Hoe schrijf je op 'avi-niveau'?

Avi-schrijven is puzzelen. Je moet een verhaal vertellen met beperkte woordenschat, wat soms veel creativiteit vergt. Het is de kunst om ondanks de beperkingen natuurlijk te schrijven. Helaas zijn er avi-boeken die geforceerd overkomen en kinderen niet warm maken voor lezen.

Veel mensen denken dat kinderboeken schrijven 'makkelijk' is. Wat vind je daarvan?

Op zich kan iedereen een kinderverhaaltje verzinnen, maar of zo’n verhaal in de ogen van een uitgever goede spanningsopbouw, geloofwaardige personages, voldoende zins- en woordvariatie, een goed toegepast perspectief en humor heeft, is een tweede vraag. Het vergt oefening en inzicht in wat kinderen boeit en aanspreekt.

Hoeveel tijd besteed je per week aan schrijven?

Sinds de jongste ook naar school gaat, zo’n 15 uur per week. Daarvoor moest ik echt de uren bij elkaar schrapen met behulp van peuterspeelzaal en slaaptijden, en kwam ik denk ik uit op een gemiddelde van 3 tot 5 uur. Tot mijn grote frustratie sliepen mijn kinderen overdag altijd zeer kort. Vaak waren ze alweer wakker tegen de tijd dat mijn slome computer pruttelend opgestart was. Ik ben soms erg jaloers geweest op ouders van kinderen die overdag 2 tot 3 uur sliepen.

Hoe ontstaat een boek? Hoe kom je op ideeën?

Ideeën stromen de hele dag binnen. Mijn fantasie raakt snel geprikkeld en ik zie altijd grappige beelden voor me. Het kan zijn door iets wat een kind zegt, een krantenartikel, iets wat kinderen spelen, een foto in een blad, een jeugdherinnering. Met het idee waar ik op een bepaald moment de meeste mogelijkheden in zie, ga ik verder. Dan verzin ik personages en een avontuur, en ontvouwt zich langzaam een boek. Tijdens het schrijven worden de details ingevuld, karakters, omgeving, bijfiguren, de invloed van hen op de hoofdpersoon, etc. Het moet in elkaar grijpen en elkaar versterken.

Hoe komen de illustraties tot stand? Ben je daar als schrijver nauw bij betrokken?

Meestal regelt de uitgever dat. Vaak kiezen zij een illustrator en zetten deze aan het werk. Tussentijds krijg ik als schrijver de schetsen te zien en kan ik feedback geven. Mijn invloed op de keuze van de illustrator en het tot stand komen van de tekeningen verschilt per uitgever en soort boek.

Kun je van schrijver-zijn leven? Hoe krijg je betaald? Met royalty's?

Weinig schrijvers kunnen van de royalty’s van hun boeken leven, tenzij je echt succesvol bent. Inkomsten kunnen ook uit aanverwante zaken komen, zoals het geven van gastlessen of lezingen op scholen en bibliotheken. Momenteel schrijf ik elke maand een verhaal voor Taptoe, wat ook een inkomstenbron is en erg leuk en uitdagend om te doen.

Hoe groot is de gemiddelde oplage van je boeken?

Tussen de 1000 en de 3000.

Hoeveel verdien je gemiddeld met één boek?

Het verschilt per boek. Meestal krijg je tussen de 5 en 10% van de verkoopprijs. Onderstaand boek Pierewiet kost 8,45 bij bol.com. Dat zou dus neerkomen op zo'n 85 cent per verkocht boek.

kinderboek schrijven fabien van kempen

Stel, Fabien wil 1500 euro per maand verdienen met dit boek. Dan moeten er ongeveer 1774 boeken van Pierewiet verkocht worden om een totaalinkomen van 1500 euro te verdienen.

Hoe combineer je het met je gezin?

Ik schrijf als de kinderen op school zijn, maar eigenlijk ben ik er in gedachten voortdurend mee bezig. Dat is soms een probleem, dan ben ik afwezig en verstrooid en kan ik het verhaal waar ik die ochtend aan gewerkt heb moeilijk loslaten.

Je boeken worden uitgegeven door een 'echte' uitgeverij. Heb je self-publishing overwogen?

Er zijn veel mensen die denken dat ze kunnen schrijven. Als een reguliere uitgever je uit de slush pile trekt, is dat meteen een bevestiging dat je ook daadwerkelijk kan schrijven. Een pod-uitgever (publishing on demand) geeft alles uit en dan zou je dus met de illusie kunnen voortleven dat je een goede schrijver bent, terwijl het misschien voor een ander oersaai is. Dat zou ik niet willen. Bovendien moet je bij een pod-uitgave ook alle marketing en verkoopactiviteiten zelf organiseren en bekostigen. Dat valt nog niet mee.

Het heeft je jaren gekost bij een uitgeverij binnen te komen. Kun je daar wat over vertellen?

Ik heb de nodige afwijzingen gekregen. Ik heb verschillende uitgeverijen benaderd en moest echt de motivatie om verder te gaan uit mijn tenen trekken na elke afwijzing. Het duurde erg lang voordat ik een manuscript af had vanwege mijn beperkte schrijftijd. Het eerste manuscript dat ik rondstuurde was een verhalenbundel met de titel ‘Tina Treuzel en Tempo de Windhond’. Daarop kreeg ik afwijzingen, maar na feedback en herschrijven kreeg ik bij Uitgeverij Clavis een positieve reactie. Ik heb ook avi-verhalen geschreven voor Delubas, wat uiteindelijk tot publicatie heeft geleid. De uitgeverswereld is traag, maar met doorzettingsvermogen en verbetering kan het lukken.

Hoe koos je welke uitgeverijen je benaderde met je manuscript?

Ik onderzocht vergelijkbare boeken en uitgevers, zowel online als in de bibliotheek. Het is belangrijk om gericht uitgevers te benaderen die bij je genre passen.

Hoe kunnen mensen jouw boeken kopen?

Mensen kunnen mijn boeken kopen via bij Bol.com. Sommige boeken zijn ook in boekenabonnementen verschenen.

Wat raad je moeders aan die een boek willen schrijven of schrijfster willen worden?

Oefen veel, lees schrijfboeken, volg cursussen voor feedback van professionals, en geef niet op. Een schrijfnetwerk kan ook erg waardevol zijn.

Heb je een favoriet kinderboek of kinderboekenschrijver?

Ik was vroeger gek op Guus Kuijer en Annie M.G. Schmidt. Vooral boeken met humor en verbeeldingskracht spreken me aan.

Lezen je kinderen je boeken?

Ja, ze zijn trots en laten de boeken ook op school zien.

Zie je ontwikkelingen in kinderboeken?

De onderwerpen zijn diverser geworden en bespreken meer serieuzere thema's, wat een goede ontwikkeling is. Kinderen worden serieuzer genomen en vinden herkenning en begrip in boeken.

Hoe zie je je toekomst?

Ik hoop dat ik nog vele boeken mag schrijven en dat mijn verhalen steeds beter worden. Ik wil graag een breed scala aan genres en leeftijden blijven bedienen en misschien ooit ook illustreren. Het lijkt me fantastisch om kinderen te blijven inspireren en te laten genieten van verhalen.

Geld verdienen als kinderboekenschrijfster

Geld verdienen met schrijven

Fabien erkent dat geld verdienen met schrijven een uitdaging kan zijn, vooral als het gaat om het leven van de royalty's van boeken. Ze benadrukt dat slechts weinig schrijvers hiervan kunnen leven, tenzij je echt succesvol bent. Inkomsten kunnen echter ook uit andere bronnen komen, zoals het geven van gastlessen of lezingen op scholen en bibliotheken. Fabien deelt dat ze maandelijks een verhaal schrijft voor Taptoe, wat ook een inkomstenbron is en een plezierige uitdaging vormt.

Kinderboeken schrijven cursus

Over het belang van leren en groeien als schrijver spreekt Fabien ook. Ze heeft verschillende cursussen en workshops gevolgd om haar schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Deze cursussen, variërend van de NTI tot workshops gegeven door andere auteurs, hebben haar geholpen haar ambacht te verfijnen en haar weg te vinden in de wereld van kinderboeken schrijven. Een geschikte cursus is bijvoorbeeld de cursus Creatief Schrijven.

creatief schrijven

Of nog beter, de cursus Kinderverhalen schrijven!

schrijfcursus

Kinderboek schrijven en uitgeven

Naast het schrijven van boeken speelt het proces van uitgeven ook een cruciale rol. Fabien deelt haar ervaringen en de uitdagingen die ze heeft overwonnen om bij een reguliere uitgeverij binnen te komen. Het proces was traag en vereiste doorzettingsvermogen, maar het heeft uiteindelijk zijn vruchten afgeworpen. Haar boeken worden nu uitgegeven door een 'echte' uitgeverij, wat haar een gevoel van erkenning en voldoening geeft.

Artikelen schrijven voor geld

Naast het schrijven van boeken heeft Fabien ook geëxperimenteerd met andere vormen van schrijven, waaronder het schrijven van artikelen voor geld. Dit kan een aanvullende bron van inkomsten zijn voor schrijvers en biedt mogelijkheden om hun schrijfvaardigheden op verschillende gebieden te verkennen en te ontwikkelen.

Cursus kinderboeken schrijven

Fabien benadrukt het belang van educatie en groei in het vak van kinderboeken schrijven. Ze moedigt aspirant-schrijvers aan om cursussen te volgen en feedback te zoeken van professionals. Het volgen van een cursus kinderboeken schrijven kan een waardevolle investering zijn in de ontwikkeling van schrijfvaardigheden en het begrip van het vak.

Kinderboeken schrijver worden en kinderboeken schrijven tips

Fabien deelt haar persoonlijke reis naar het worden van een kinderboekenschrijver. Haar verhaal is een inspiratiebron voor anderen die dromen van een carrière als schrijver. Ze benadrukt het belang van doorzettingsvermogen, creativiteit en het vinden van je eigen unieke stem in het schrijven voor kinderen.

Samenvatting

Het pad van idee tot publicatie is voor elke schrijver anders. Fabiens verhaal illustreert dat doorzettingsvermogen en passie essentieel zijn. Het vergt tijd, toewijding en vaak het vinden van een balans tussen schrijven en andere verantwoordelijkheden. Haar reis laat zien dat de weg naar succesvol kinderboekenschrijver worden, hoewel uitdagend, uiteindelijk lonend kan zijn. Met inspirerende verhalen voor kinderen overal, wordt Fabiens bijdrage aan de wereld van de literatuur gewaardeerd en gevierd.

Fabiens boeken

  • najaar 2010, Help, mijn vader is een puber, uitgeverij Clavis
  • juni 2010, De lastige lifter, uitgeverij Delubas
  • 2010, Geheime brieven, uitgeverij Averbode
  • september 2009, Kikkerpoep en Saharazand, uitgeverij Averbode
  • november 2008, verhaal Clutter opgenomen in de bundel De beste les van uitgeverij Pearson, voor volwassenen
  • september 2005, verhaal Gitte Glitter opgenomen in de debutantenbundel Heksen, trollen en glazen bollen van uitgeverij Gottmer

de zeehond zonder naam

fabien van kempen help mijn zus is gek

Tot slot

Fabien van Kempen is een prachtig voorbeeld van hoe veelzijdig het leven van een thuisblijfmoeder kan zijn! Ondanks de cliché's dat je je als thuisblijfmoeder niet zou ontwikkelen kun je dus ook nog eens kinderboekenschrijfster worden!

Wat vind jij van het verhaal van Fabien van Kempen?

Deze post verscheen voor het eerst in 2010 en is helemaal opgeknapt!


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *