Eco mode: wat is dat en waarom zou je het kopen?

eco mode
Kleding van bio katoen bij OTTO

In de jaren 90 van de vorige eeuw bracht onder andere Stella McCartney voor het eerst een zogenoemde ecologische kledingcollectie op de markt.

Ecologische kleding ook wel eco mode of duurzame kleding genoemd is kleding die gemaakt is met respect voor mens en milieu. 

Dat betekent dat het hele proces van kleding maken zo milieuvriendelijk mogelijk wordt aangepakt. En dat de arbeiders die de kleding maken dit in goede omstandigheden kunnen doen voor een eerlijke vergoeding.

Eco mode hoeft niet duur te zijn

Om eco mode te maken wordt er bij voorkeur gebruikt gemaakt van gerecyclede materialen,
biologisch katoen en biologisch linnen. Je vindt eco mode in allerlei winkels. Veel mensen denk dat eco mode duur is. Maar inmiddels is het ook bereikbaar voor de kleine portemonnee. Iets waar veel kostwinnergezinnen mee te maken hebben.

Neem bijvoorbeeld een winkel als C&A. Die verkopen al ruim vijf jaar een kledingcollectie die gemaakt is van biokatoen. Ook de populaire keten H&M maakt gebruik van biokatoen. En zowel C&A als H&M hebben als doel om in 2020 alleen nog katoen te gebruiken die duurzaam geproduceerd is.

En ook online kun je prima terecht voor eco mode. Bijvoorbeeld in de webshop van OTTO. Je vindt daar een hele rubriek met eco mode speciaal voor kinderen. Je kunt er een complete eco outfit samenstellen. Van broek tot trui tot hoofddeksel! En allemaal vriendelijk geprijsd.

Hoe kun je zien of kleding duurzaam is?

Er zijn diverse logo's en keurmerken in omloop. De eco mode van C&A herken je bijvoorbeeld aan het Global Organic Textile Standard (GOTS) logo.

Een ander keurmerk is MADE-BY. MADE-BY is een onafhankelijk consumentenlabel voor modemerken en -retailers die de sociale, economische en ecologische omstandigheden in hun de hele productieketen van hun collecties willen verbeteren. Je vindt dit keurmerk onder andere bij Jackpot kleding.

made-by

Op de website van Milieucentraal vind je een handig overzicht van van nog veel meer keurmerken!

Conclusie over eco mode

Hoewel eco mode lange tijd inderdaad vrij prijzig was, is het nu ook bereikbaar voor mensen met een kleiner budget. Door eco mode te kopen werk je mee aan een beter milieu en een betere wereld. En dat is natuurlijk een prachtige boodschap om je kind mee te geven.

Bovendien laat je de wereld zo mooier achter voor de volgende generaties.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. Goed dat je dit onder de aandacht brengt. Zo verkeerde ik ook nog in het - blijkbaar achterhaalde - idee dat eco kleding duur is.
  Persoonlijk ben ik heel blij met deze ontwikkeling. Want waar wij ons uiterste best doen om onze kinderen een mooie kindertijd te bezorgen, kunnen kinderen aan de andere kant van de wereld niet eens naar school omdat ze 16 uur per dag achter een naaimachine moeten doorbrengen.

  Bedankt trouwens voor de logo's van de keurmerken. Zodoende weet ik waar ik waaraan ik eco kleding kan herkennen!

 2. Goed dat je dit onder de aandacht brengt. Zo verkeerde ik ook nog in het - blijkbaar achterhaalde - idee dat eco kleding duur is.
  Persoonlijk ben ik heel blij met deze ontwikkeling. Want waar wij ons uiterste best doen om onze kinderen een mooie kindertijd te bezorgen, kunnen kinderen aan de andere kant van de wereld niet eens naar school omdat ze 16 uur per dag achter een naaimachine moeten doorbrengen.

  Bedankt trouwens voor de logo's van de keurmerken. Zodoende weet ik waar ik waaraan ik eco kleding kan herkennen!

 3. Ik let er niet altijd op, maar als de keuze er is, dan koop ik het graag. Als er meer keuze was, had ik zeker meer gekocht ook. Ik vind het belangrijker dan wat ik dacht eigenlijk 🙂

 4. Ik let er niet altijd op, maar als de keuze er is, dan koop ik het graag. Als er meer keuze was, had ik zeker meer gekocht ook. Ik vind het belangrijker dan wat ik dacht eigenlijk 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *