De nieuwe norm is: een deeltijdbaan
Moeders die fulltime moederen, en moeders die fulltime buitenshuis werken hebben iets gemeenschappelijk!
De nieuwe ‘Goede Moeder’
Ze voldoen allebei niet aan de nieuwe maatschappelijke norm. Anno 2014 is deeltijd buitenshuis werken namelijk de nieuwe standaard. Dat blijkt uit onderzoek onder zo’n 970 vrouwen, van promovenda Justine Ruitenberg van de Universiteit van Amsterdam.
Fulltime moeders krijgen volgens Ruitenberg te horen dat het zonde is van hun studie. En natuurlijk de bekende vraag: ‘En wat doe je dan de hele dag thuis?’ Moeders die een fulltime baan hebben lopen op tegen het feit dat de lastige tijden van school en kinderopvang.
Ruitenberg geeft de volgende definitie van wat in Nederland als een ‘goede moeder’ wordt gezien:
Keuzevrijheid: je dénkt alleen maar dat je zelf kiest…
De traditionele feministes riepen het al eerder: ‘Nederlandse vrouwen dénken wel dat ze in vrijheid kiezen voor fulltime moederen of een parttime baan, maar eigenlijk zijn ze gewoon het product van hun omgeving!’
Hetzelfde zegt nu ook Ruitenberg. De keuzes die je maakt zijn volgens Ruitenberg ‘genderspecifieke en gesocialiseerde voorkeuren’. Maar omdat het socialisatieprocies meestal onbewust gebeurt, dénk je dat het jouw eigen voorkeur is.
‘De individuele keuzes van Nederlandse moeders zijn diep sociaal geworteld. Moeders worden bij hun beslissingen ‘geleid’ door (onzichtbare) sociale beperkingen en mogelijkheden, die hen binden binnen het dominante sociale systeem, maar hen onderscheiden op het persoonlijke microniveau.’
Enkele resultaten van het onderzoek
-
- Werkgevers gaan er stilzwijgend vanuit dat vrouwen minder uren gaan werken als er kinderen komen.
-
- Het is sociaal onwenselijk om veel gebruik te maken van kinderopvang.
-
- Mannen vinden het prima als hun vrouw buitenshuis blijft werken, maar leveren zelf geen uren in. ‘Hoe er wordt gezorgd voor de kinderen, wordt aan de moeder overgelaten,’ zegt Ruitenberg.
-
- Vrouwen blijven het meest in het huishouden doen.
-
- Eenderde van de Nederlandse vrouwen werkt veel uren buitenshuis om financieel onafhankelijk te zijn.
-
- De rol van de eigen moeder heeft invloed. Vrouwen die veel buitenshuis werken, hadden vaak een moeder die klaagde over het huisvrouwen bestaan of een ‘krachtige moeder’.
- Als moeders zich gesteund voelen door ouders, partners en bazen gaan ze wel meer uren buitenshuis werken.
Conclusie
De keuzevrijheid om je leven in te richten naar eigen wens en inzicht ligt op een nieuwe manier onder vuur. Traditionele feministes en Ruitenberg stellen dat vrouwen (mannen worden niet genoemd) het product zijn van hun omgeving, en daardoor alleen maar dénken dat ze hun eigen keuzes maken. Maar feitelijk doen ze alleen maar wat ze zijn voorgeprogrammeerd om te doen.
Wat betekent dit voor het overheidsbeleid dat streeft naar financiële onafhankelijkheid?
‘Get them while they’re young.’
De boodschap van de financiële onafhankelijkheid moet je het liefst met de pap naar binnen lepelen. En anders in de puberteit of vroege volwassenheid. Dan heb je de grootste kans dat deze (overheids) norm geïnternaliseerd wordt.
Weerwoord
Ruitenbergs stelling dat we het product zijn van onze opvoeding en omgeving is allesbehalve nieuw. Iedereen is namelijk het product van zijn of haar opvoeding en omgeving! En het is uiteraard goed om je daarvan bewust te zijn, als je voor belangrijke keuzes staat.
Zie ook Tradwives.
Maar dit feit moet niet worden gebruikt om beslissingen en keuzes die mensen maken te ondermijnen, om zo de éigen agenda te promoten.
Lees hier onder het onderzoeksverslag van Ruitenberg
Ontdek meer van Het Moederfront
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Reacties
De nieuwe norm is: een deeltijdbaan — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>