De mij dat ben ik: Christel steunt ondernemers via Kiva

Christel (40), vertrok op haar negentiende, met haar havodiploma op zak, naar Italië om daar te werken en te wonen. Verschillende banen volgden, en ook werkte ze tien jaar als zelfstandig ondernemer.

Nu woont Christel weer in Nederland, is parttime Thuisblijfmoeder, en werkt parttime bij een Telecombedrijf. In haar vrije tijd ondersteunt Christel de organisatie Kiva.

Wat is Kiva?

Kiva is een schakel tussen ondernemers, en de mensen die ze graag financieel een steuntje in de rug willen geven door een microkrediet. Een microkrediet is een vorm van ontwikkelingshulp: door kleine leningen steun je mensen in ontwikkelingslanden.

Op de website van Kiva lees je de persoonlijke verhalen van ondernemers en kun je kiezen wie je wilt helpen. Je loopt nauwelijks risico want maar liefst 99,7% van alle leningen worden terugbetaald.

Meer geldschieters dan geldvragers!

Op dit moment kun je maximaal 25 euro uitlenen, want er zijn meer mensen die geld beschikbaar willen stellen dan ondernemers, en Kiva wil iedereen graag de kans geven een helpende portemonnee uit te steken!

Een voorbeeld van iemand die je kunt ondersteunen:

Antonia Prevo is 18 jaar en woont met man en zoon in een migrantenkamp in de Dominicaanse Republiek. Samen met vier andere vrouwen wil Antonia 600 dollar lenen. Deze lening betalen ze in zes maanden terug. Haar deel wil ze besteden aan de inkoop van verzorgingsproducten om te verkopen in het kamp.

Genoeg achtergrondinformatie! Dan volgt nu ons interview met Christel.

Christel, hoe kwam je op het idee van Kiva?

Ik las over Kiva op het blog van Mama Muis en werd enthousiast. Ik besloot mijn hobby, haken, te combineren met Kiva, door mijn creaties te verkopen en de opbrengst aan Kiva te besteden.

Kiva sprak me erg aan omdat we zelf uit een situatie komen waar een bank ons niets wilde lenen, en een rijke vriendin wel! Als dank voor het vertrouwen van de rijke vriendin, speel ik nu zelf voor goeddoener.

Hoe werkt het?

Op de site van Kiva maak je een account aan, met eventueel een foto en website of weblog van jezelf. Een paypal account is noodzakelijk, want de betalingen lopen via Paypal.

Dan kies je een man/vrouw/project uit waaraan je een krediet van maixmaal vijfentwintig dollar wilt verstrekken. De betaling gaat via PayPal. Het uitgeleende bedrag krijg je een paar maanden later terug. Zonder rente en soms met een klein risico van valuta die minder waard wordt.

Ik help vooral vrouwen in de creatieve sector. Via de mail hoor ik hoe het de mensen aan wie ik geld heb geleend vergaat. Als ik mijn geld weer terug heb, leen ik het opnieuw uit.

Het geld dat ik uitleen verdien ik als volgt: ik haak iets, maak foto's en verzin een pakkende omschrijving. Vervolgens plaats ik het artikel op mijn webwinkel op Etsy en wacht op kopers. Als iemand iets koopt gaat de betaling naar mijn PayPal account. Etsy is internationaal bekend, en ik ben erg tevreden met hun opzet.

Hoeveel tijd besteed je er aan?

Het is lastig te zeggen hoeveel uur ik haak voor Kiva. Ik haak namelijk altijd en overal: in de trein, in mijn pauze op het werk, en 's avonds voor de tv. Het is dan ook erg makkelijk te combineren met mijn kind. De artikelen op Etsy plaatsen doe ik meestal als zij naar bed is.

Wat voor vaardigheden vraagt het van je?

Haakvaardigheid. Foto's maken, tekstjes typen en pakketjes verzenden.

Wat vind je er leuk aan?

Ik word rustig van haken. Ik word vrolijk van de combinatiemogelijkheden met kleuren, en alle mooie creaties die andere haaksters hebben gemaakt. Plus de leuke online contacten die daar uit voort komen.

Wat vind je er het minst leuk aan?

Een prijs moeten bepalen voor wat ik heb gemaakt. Er zit veel meer tijd in dan je in de prijs terug kunt laten komen.

Wat haal je er uit in termen van persoonlijke groei en voldoening?

Ik zou eerder spreken van creatieve groei. En voldoening krijg ik omdat ik iemand help.
We zijn zo rijk hier in Nederland.

Wat levert het de maatschappij op?

Kleurrijke creaties 🙂 En hopelijk een stukje bewustwording over de mogelijkheid microkredieten te verstrekken.

Waarom vind je dit werk belangrijk; voor jezelf, voor anderen?

Voor mezelf om me creatief te uiten, voor anderen, om te inspireren.

Wat zou je mensen aanraden die dit werk ook willen doen?

Kijk wat je nu al met liefde doet, ook zonder dat je er geld voor krijgt. En kijk vervolgens of je dat kunt doen voor een goed doel.

Wat zijn goede eigenschappen om te hebben voor dit soort vrijwilligerswerk?

Creativiteit, liefde, geduld, inzicht, vertrouwen en sociale vaardigheden (online).

Tips voor mensen die ook zoiets wilen doen?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor een creatieve webwinkel. DaWanda, Dooreen, Etsy, ArtFire, Zibbet etc. Verdiep je in de mogelijkheden en kosten.

Meer weten?

Kiva
Christels blog
Christels webwinkel


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *