Beide ouders werken en zorgen: Femanisme

Roos Wouters (33) is moeder, politicologe en parttime werkzaam bij de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. In de herfst van 2007 werd ze gekozen tot aanvoerder van een New Girls Network (denktank), met als thema 'De emancipatie van het ouderschap'.

Roos wil dat beide ouders buitenshuis kunnen werken èn voor de kinderen zorgen, door meer parttime werkmogelijkheden voor zowel mannen als vrouwen. Daarvoor is volgens Roos een cultuuromslag nodig: de aanwezigheidscultuur moet veranderen in een prestatiecultuur. In de prestatiecultuur maakt het niet meer uit hoeveel je aanwezig bent, als je prestaties maar voldoen.

Overheidsbeleid gaat voorbij aan wens voor kind te zorgen

Roos hekelt het huidige overheidsbeleid dat met 'agressieve campagnes' vrouwen de arbeidsmarkt op wil duwen. De overheid gaat met dit beleid voorbij aan de natuurlijke wens van mensen voor hun kind te willen zorgen: '... ze vergeten dan even dat kinderen niet hetzelfde is het houden van kanariepietjes. Er komt meer bij kijken dan alleen het zorgen voor voer en water.' Ander citaat in dit verband: 'Als je iedere dag je kind om zes uur uit de crèche moet halen en je stopt het om zeven uur in bed dan kun je net zo goed het kind van de buren lenen.'

Femanisme

Roos vindt dat het feminisme moet moderniseren: het is volgens haar tijd voor het femanisme, waarbij mannen en vrouwen samen werken en zorgen.

Meer weten?

Artikel over femanisme in de de Pers

Leest het interview met Roos Wouters lezen in de J/M van mei 2008

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *