Als het maar niet op ons lijkt

Ik heb een allergie voor 'hilarische' boeken over het ouderschap. Waarin meestal vrouwen op 'hilarische' wijze beschrijven hoe het moederschap ze bevalt.

Maar zo nu en dan word ik aangenaam verrast. En dat was zeker het geval bij het boek 'Als het maar niet op ons lijkt' van journalisten en ouders Eva Hoeke en Marcel van Roosmalen.

Zonder dat het boek ergens 'hilarisch' wordt genoemd, schoot ik meerdere keren in de lach.

Dat is pas echt hilarisch.

Als het maar niet op ons lijkt

Als het maar niet op ons lijkt gaat over het eerste jaar met een baby. Het boek begint met de zwangerschapswens, de bevalling komt even summier voorbij en daarna gaat het over het leven met een baby.

Het boek is opgebouwd in hoofdstukken, die feitelijk columns zijn. Marcel en Eva wisselen elkaar daarbij af. En diverse keren wordt eenzelfde situatie eerst door Marcel beschreven en in het volgende hoofdstuk door Eva. Alleen dat maakt het boek al de moeite waard.

De verschillende manieren waarop twee ouders naar dezelfde situatie kijken zijn interessant en herkenbaar.

Over Marcel en Eva

Zowel Marcel en Eva hadden van te voren geen diepgewortelde kinderwens. Pas nadat ze elkaar leerden kennen werd er voorzichtig een verlangen naar kinderen wakker.

Tot die tijd boycotten ze vrolijk kinderfeestjes en gaapten ze als trotse ouders over hun kinderen vertelden. Marcel vond bovendien dat ouders niet moesten zeuren, want ze hadden er immers zelf voor gekozen.

'In het centrum van Amsterdam zit een ondergronds speelpark: TunFun. Ik vind ondergrondse verzamelplaatsen voor ouders met kinderen op zich een goed idee. 'Deksel erop schroeven,' zei ik in een vorig leven wel eens als ik er voorbijfietste.' 

Deze kijk op kinderen en hun ouders, maakt hun ommezwaai als ze zelf ouders zijn extra leuk. Vooral omdat zowel Eva als Marcel ruiterlijk toegeven hoe ze er vroeger over dachten.


Conclusie over Als het maar niet op ons lijkt

Wat mij betreft wordt Als het maar niet op ons lijkt een verplicht kraamcadeau. Het boek is herkenbaar, humoristisch zonder een hoog lach-of-ik-schiet-gehalte en het zal jonge ouders opluchten om te lezen.

Sterker nog, mijn jongste is ondertussen bijna 14 en het deed mij nog goed om te lezen hoe gewoon het is om je zorgen te maken over alles en nog wat als het om je kind gaat.

De stijl van Als het maar niet op ons lijkt roept bovendien herinneringen op aan de stijl van Simon Carmiggelt. En dat is een grote aanbeveling.

Ik geef dit boek een 9,5

Praktische informatie over Als het maar niet op ons lijkt

Als het maar niet op ons lijkt is voor 17,50 te koop bij bol.com en is dat geld meer dan waard.

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
C


Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *