Vakantiestress? Je bent moeder. Geen activiteitenbegeleidster

Vakantiestress

Ik herinner me een vakantie toen de kinderen nog klein waren. Elke dag deed ik Iets Leuks met ze. Na weer zo'n leuk uitje reden we naar huis, en ineens hoorde ik vanaf de achterbank:

'En blijven we nou morgen gewoon thuis mama?!'

Ik herinner me dat ik verbouwereerd was. En een beetje verontwaardigd.

Nou ja zeg! Loop ik m'n best te doen om een Leuke Moeder te zijn!

Hier liep ik me uit te sloven om een Leuke Moeder te zijn, en Leuke Dingen met ze te doen, en vervolgens waren ze liever gewoon thuis.

Maar het was ook een eye opener. Ik was in een bekende val getrapt.

In plaats van als een moeder gedroeg ik me als een soort van activiteitenbegeleidster.

Met de beste bedoelingen uiteraard. Want ik wilde graag dat de kinderen het naar hun zin hadden. En ik wilde een goede moeder zijn. En ik dacht dat die voortdurend Leuke Dingen doen met hun kinderen.

Je bent moeder. Geen activiteitenbegeleidster!

Maar ik vergat daarbij dat je als moeder helemaal niet de taak op je hoeft te nemen om je kinderen te vermaken. Sterker nog, er gaat niets boven een flinke portie verveling om te groeien en de creativiteit te stimuleren. En niet alleen voor kinderen. Het geldt ook voor volwassenen.

Stress van een staycation

Ik meen mijn eigen gedrag van destijds te herkennen bij sommige mensen die thuisblijven tijdens hun vakantie. In plaats van lekker te relaxen maken ze uitgebreide bucket lists van alle Leuke Dingen die ze gaan doen. Sommige lijsten zijn zo intensief dat ik al moe wordt als ik het lees.

Eerlijk gezegd heb ik soms het idee dat mensen die thuisblijven tijdens de vakantie het gevoel hebben dit te moeten compenseren. Met Leuke Dingen doen. Omdat de norm anno 2018 is dat je 'op vakantie gaat,' is thuisblijven toch een beetje een soort tweede keus vakantie.

En om dat te compenseren wordt zo'n staycation, want zo noem je dat dan, dus volgepland. Met als ongesproken boodschap:

'Zie je wel?! Een staycation is ook hartstikke leuk!'

Maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen best moe worden van al die leuke activiteiten. En dat ze in plaats van lekker uitrusten heel hard aan het werk zijn tijdens hun vakantie.

En dat heet dan Genieten.

Weg met de bucket list staycation

Dus heb jij stress van je staycation? Durf dan gewoon los te laten dat je steeds leuke dingen moet doen. En blijf ook echt thuis.

Durf je te vervelen.
Durf niets te doen.
Dat is pas echt genieten.

Conclusie

Een vakantie is om je te ontspannen. Als dat is met Leuke Dingen doen, dan is dat prima. Maar als je  daar geen puf in hebt, gun jezelf dan die ruimte.

Tot slot

Tot slot een leuk liedje uit de oude doos over een dagje uit naar.... de speeltuin! Ja, je leest het goed. Niet naar Eurodisney of de Efteling, maar naar een speeltuin. 

Leestip: thuisvakantie.


Hoe gaat het met jou tijdens de zomervakantie?

Ontdek meer van Het Moederfront

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Wij doen het dit jaar ook vrij rustig aan, ik ga niet teveel grote dingen bezoeken ivm corona. Tobias vindt het ook heerlijk om thuis een beetje te keutelen...

  2. Ja heel herkenbaar ook. Je wil toch dat de kids het naar hun zin hebben. Op vakantie is dat toch anders. Dan ben je in andere omgeving en plof je je wat sneller op de bank met een wijntje en een boek haha

  3. Ja heel herkenbaar ook. Je wil toch dat de kids het naar hun zin hebben. Op vakantie is dat toch anders. Dan ben je in andere omgeving en plof je je wat sneller op de bank met een wijntje en een boek haha

  4. Ja, herkenbaar. Wij gingen altijd een dag wat simpels doen ( kinderboerderij, pannenkoeken bakken, naar het bos ) en een dag lummelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *